TORNAR

'Només Ricard', El personatge més malvat de Shakespeare visita l'Aurora

L'interpreta l’actor calafí Xavier Torra

cultura
Dimarts, 21 gener 2014. 19:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Teatre de l’Aurora presenta aquest cap de setmana, dins la seva Programació Gener/Maig 2014, l’obra de teatre Només Ricard, en què l’actor calafí Xavier Torra interpreta brillantment el personatge més malvat de l'obra de William Shakespeare, l'esguerrat i maquiavèl·lic Ricard III, rei d'Anglaterra. Sortegem entrades per la funció de divendres.

Només Ricard

Només Ricard, basada en La tragèdia del Rei Ricard III de Shakespeare, transporta l’espectador a l’Anglaterra definals del XV, en un període de pau sota el benèvol regnat d'Eduard IV. Aquesta tranquil·litat es trencarà quan el germà petit del rei, el deforme i esguerrat Duc de Glouster, trama una despietada carrera per la corona, que revifarà les flames de la guerra i convertirà Anglaterra en un escorxador. Delerós de regnar, l'infame duc teixeix una maquiavèl·lica teranyina de jocs polítics, martingales i assassinats fins aconseguir el tron. El públic assisteix a l'ascenció cap al cel d'un dimoni, Ricard III, però també serà testimoni de la seva estrepitosa caiguda cap al més abismal dels inferns.

A Només Ricard, l’actor calafí Xavier Torra es posa en la pell de Ricard III, el més malvat de l’extensa nòmina de personatges dolents de Shakespeare. Tal i com explica l’actor, Ricard III “és un personatge tan complex, tan carismàtic, tan particular, que es fa irresistible per a tot aquell que aspiri a interpretacions intenses. Jo sempre he pensat que les personalitats malvades, són les que ens atrauen més”. L’actor calafí afegeix que el seu personatge “és un home terriblement llest i terriblement aïllat. Li toca viure, de sobte, en un món que no està preparat per acollir-lo. Ricard modificarà la situació de tot un país perquè s’ajusti al què ell vol. Si la manera d’aconseguir-ho és matant a bona part de la seva família, fent entrar novament el país en una guerra i deixant Anglaterra devastada i dividida, ho farà sense cap mena de problema. Ricard és un personatge que no s’atura davant de res. Hipòcrita, mentider, adulador i despietat. Fins aquí veiem que té molts trets que ben bé podrien tenir molts dels “dolents” de les obres de teatre, però Ricard posseeix una característica que el fa especial: la seva deformitat. Si sumem a tota l’ànsia de poder que té, el gran sentiment d’inferioritat que li ha proporcionat la seva minusvalia, el còctel és explosiu. Ricard ha estat maltractat pel món, ara ha arribat l’hora de cobrar-se el seu deute!”.

La corrupció, la lluita pel poder a qualsevol preu, la guerra, la traïció, etc... temes presents en la tragèdia de Ricard III i en l’obra de Shakespeare, són vigents avui en dia. Per a Xavier Torra “Shakespeare és un autor que parla de les passions més profundes de l’ésser humà; de fet és per això que és tan universal i actual. Shakespeare ataca directament al més profund de nosaltres; a l’hora és un autor terriblement polític, mostra perfectament els jocs de poder, controlava perfectament la maquinària i la roda del poder, d’aquí que ho plasmi de manera tan brillant en les seves obres. L’ambició, la traïció, l’odi, l’amor... Volia anar directament a l’essència de l’ésser humà, al més profund de les nostres ànimes per atrapar-nos, per parlar-nos, a través dels seus personatges, de nosaltres mateixos. Tots tenim una miqueta de Ricard, una miqueta de Romeo, un miqueta de Hamlet... i per una raó molt senzilla, creava personatges extrems que no deixaven de ser persones portades al límit, personatges molt definits i als quals posava una lupa a sobre perquè cada passió que tots i cada un de nosaltres portem a dintre, es veiés augmentada cent vegades, però sense deixar de ser la que tots tenim”.

Només Ricard és un brillant treball interpretatiu de Xavier Torra, sol a escena, realçant la força del text, la veu i el gest. Per l’actor calafí, la proximitat entre l’espectador i l’actor que ofereix el Teatre de l’Aurora, “més que un valor afegit, jo diria que és un valor indispensable. Només Ricard no està concebut per a grans escenaris on els espectadors no tinguin una relació directa amb l’actor. Ens hem de veure les cares mútuament, hem d’estar connectats. Per això el Teatre de l’Aurora és idoni per a la representació de l’espectacle, proper, íntim i directe; aquells que vinguin gaudiran d’una funció feta a mida. Així que us hi esperem a tots”.

Funcions

Les funcions de Només Ricard es faran el divendres 24 i dissabte 25 de gener a les 22h i el diumenge 26 de gener a les 19 h. Les entrades (15€ i 12€ amb els descomptes habituals) es poden adquirir per internet i a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 938050075 exclusivament els dijous de 19 a 20 h. Més informació a www.teatreaurora.cat.

Més informació

Per conèixer més a fons la programació i el sistema de venda i reserva de localitats es pot consultar la pàgina web www.teatreaurora.cat o bé seguir tota l’actualitat a través dels canals de facebook ( ), twitter i youtube del teatre.

Teatre de l’Aurora

El Teatre de l’Aurora és una sala independent d’Igualada que ofereix una programació de teatre professional de manera estable des de l’any 1996. Les seves reduïdes dimensions (té un aforament de 110 localitats) permeten gaudir intensament de l’espectacle en viu per la proximitat entre actors i públic. Està gestionat per Unicoop Cultural, una iniciativa privada sense ànim de lucre que vol contribuir a que la cultura sigui accessible per a tothom a través d’una oferta de qualitat. El Teatre de l’Aurora forma part de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), de la Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya (CTIC) i de la Red de Teatros Alternativos.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.