TORNAR

El periodista i escriptor Vicent Partal presenta 'Fronteres' a Igualada

El 12 de gener, a l’Ateneu Igualadí, en un acte organitzat pel Consell Local de la República d’Igualada

cultura
Dissabte, 7 gener 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Vicent Partal (Vilaweb)El Consell Local de la República d'Igualada ha organitzat una trobada amb el periodista i escriptor Vicent Partal, director del diari digital Vilaweb, per presentar el seu darrer llibre 'Fonteres' (Comanegra, 2022) i per analitzar i compartir amb els assistents l'actualitat política del país i del moment que viu el procés independentista. L'acte tindrà lloc dijous 12 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Ateneu Igualadí. L'organització de l'acte compta amb la col·laboració de l'ANC, la Intersindical, Súmate i Gent Gran per la República.

Vicent Partal i Montesinos (Bétera, 1960) és un dels periodistes amb més recorregut i prestigi del país i un dels pioners d'Internet als Països Catalans. Cofundador del setmanari El Temps el 1983, formà part del Diari de Barcelona i de Televisió Espanyola, on s'especialitzà en política internacional. Com a reporter i corresponsal cobrí esdeveniments com la caiguda del Mur de Berlín, les independències dels països bàltics, la guerra dels Balcans, la revolta dels estudiants de Pequín, la fi de l'apartheid a Sud-àfrica o el conflicte al Kurdistan, així com diverses eleccions als Estats Units.

L'any 1994 creà el primer sistema informatiu a Internet del país, anomenat El Temps Online. L'any 1995, juntament amb Assumpció Maresma, directora aleshores del setmanari El Temps, fundà Infopista, el primer directori web en llengua catalana que més tard es transformà en VilaWeb, el primer diari electrònic en català i del que avui dia en continua essent el director.

Partal és autor de llibres com 'Catalunya en l'estratègia militar d'Occident' (1987), 'Els nacionalistes a l'URSS' (1988), 'La revolta nacionalista a l'URSS' (1991), 'Atles de l'Europa futura' (1991), 'Catalunya 3.0' (2001), i '11-M: El periodisme en crisi' (2004, amb Martxelo Otamendi), 'A un pam de la independència' (2013),' Desclassificat 9-N' (2015), 'Nou homenatge a Catalunya' (Ara, 2018) i el llibre que presentarà dijous, 'Fronteres' (Comanegra, 2022).

A 'Fronteres' Vicent Partal estén el mapamundi davant dels ulls del lector i n'assenyala les fronteres oficials per mostrar que aquestes línies arbitràries no són les úniques que governen la relació entre les comunitats humanes que formen el planeta.

Les fronteres són punts clau de confluència cultural i de conflicte polític, de mixtura lingüística i de transformació històrica. Són un fenomen social magnífic i de lectura inesgotable. Resseguint el traç d'aquestes línies dibuixades sobre els mapes, ens endinsem en la història dels seus pobles de manera privilegiada. Vicent Partal n'ha viscut de tots colors i en moments de gran transcendència periodística, i aquí en deixa una bona mostra. Belfast, Moscou, Sarajevo, Hong Kong... Trenta-set capítols en què assistirem a l'esmicolament de la Unió Soviètica, als estralls de la guerra dels Balcans, al naixement de repúbliques i al renaixement de llengües oficialment extingides. Un viatge fascinant.

'Fronteres' és el tercer títol de la col·lecció «Espores»: assaig, no-ficció i crònica literària per escampar mirades enriquidores sobre el país i el món que vivim.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.