TORNAR

La reforma de l'Escorxador s'enllestirà en la seva ala nord el 2019

El cost de les obres per acabar l’edifici, 330.000 euros

cultura
Dijous, 1 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En un projecte cofinançat per la Diputació, Igualada veurà finalitzat l'Escorxador, amb obres a l'ala nord, el darrer pas de la rehabilitació que es va engegar el 2005. L'Ajuntament, al mateix temps, anunciava aquest dimecres la continuació i recuperació de diverses peces del patrimoni històric: amb noves fases d'obres al Fort de Sant Magí, el Celler de Cèsar Martinell o l'ermita de Sant Jaume Sesoliveres.

La popera primavera es licitarà l'obra per completar l'Escorxador d'Igualada. L'Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, preveu iniciar properament les obres de rehabilitació estructural de l'ala nord de l'edifici de l'Escorxador. Amb aquesta actuació, que suposarà una inversió de 330.000 euros –200.000 dels quals els aportarà la Diputació– es donarà per finalitzat el procés per a la rehabilitació integral d'aquest edifici construït el 1905. 

L'ala nord de l'EscorxadorA dia d'avui, ja estan restaurats la majoria d'elements del conjunt, com les casetes que hi ha a banda i banda de l'accés principal, la nau central amb les seves estructures annexes i també el pati Sud. Restava, però, recuperar el pati Nord amb les seves edificacions corresponents, que és l'acció que ara es durà a terme. Així doncs, es contempla reconstruir íntegrament la nau Nord, restaurar la seva façana seguint l'estètica de tot el conjunt, refer l'antic pas cobert amb sostre de bigues de ferro i voltes de rajola i reconstruir també la porxada. A més, el pati, que actualment és de terra, s'anivellarà, es pavimentarà i es dotarà d'il·luminació i arbrat.

El batlle Marc Castells destaca que "aviat podrem veure finalment del tot recuperat l'Escorxador d'Igualada" i afegeix que "la nostra voluntat és consolidar-lo com el recinte referència a Igualada pel que fa a la celebració d'esdeveniments; un espai pràctic i funcional amb un valor històric i un atractiu indiscutibles, que pugui rebre de manera eficient diferents fires i esdeveniments que anualment acull la ciutat".

Aquesta obra dels arquitectes Isidre Gili i Pau Salvat, és un recinte catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Es tracta d'un conjunt d'edificis d'estil modernista, que ocupa uns 13.000 metres quadrats de superfície incloent els seus diferents patis, i que es va construir emprant la pedra i el totxo com a materials fonamentals. Destaca també per la varietat d'estructures emprades en els seus sostres: des d'encavallades de fusta fins a arcs de totxo, passant per forjats de ferro o voltes de rajola.

"Ha estat un treball de formigueta" apunta Marc Castells que veu a l'Escorxador com la gran aposta en matèria firal a Igualada i descarta així la construcció d'un altre espai. La licitació de les obres serà, doncs, passada la Fira BSTIM, el març, i conclourien abans del Saló de la Infància 2019-2020.

Des de 1902

L'Ajuntament igualadí va iniciar el projecte per a la seva construcció l'any 1902, les obres es van executar entre els anys 1904 i 1906 i la seva activitat es va mantenir fins a finals de la dècada dels '70. Va caure en desús fins que, el 2005, es va iniciar un pla per a la restauració de tota la seva part patrimonial que ara, amb l'acció presentada, finalment s'enllestirà.

Aquest 2018 és l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, i la Diputació de Barcelona destina 23,5 milions d'euros a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d'edificis monumentals i jaciments arqueològics. Aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions del
Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). 

A l'Anoia, a banda d'aquesta actuació a l'Escorxador d'Igualada, es contemplen, entre altres, intervencions al Molí d'Albarells d'Argençola, la restauració de la Casa Felip i Les Botigues de la Plaça Gran a Calaf, la restauració de l'església de la Santa Fe a Calonge de Segarra, millores al Museu Molí Paperer de Capellades, obres de restauració i consolidació al Castell de Sant Esteve de Castellfollit de Riubregós i també al Castell de Castellolí, l'avantprojecte de restauració del mural gòtic de l'església de Santa Maria del Bruc, la rehabilitació de l'Edifici del Rellotge als Hostalets de Pierola, la consolidació de les restes de l'ermita de Sant Ermengol i de les restes ibèriques i romanes als Prats de Rei, dues intervencions al Castell de Jorba, la restauració de l'ermita de Sant Antoni i l'adequació del jaciment ibèric de Castellar a La Llacuna, adequacions a l'església de Santa Maria de Montmaneu, millores a la capella de Sant Macari de Rubió, millores a l'església parroquial de Sant Martí de Tous, l'adequació per l'obertura al públic del Castell de Boixadors a Sant Pere Sallavinera, intervencions al Castell de La Tossa a Santa Margarida de Montbui, al Castell de  Santa Maria de Miralles i al Castell a Segur de Veciana i adequacions exteriors a Can Muscons de Vilanova del Camí.



1 Comentaris

J

Joan Giner ITV

Igualada

1 de novembre 2018.22:36h

Respondre

Sr.s d’AnoiaDiari, crec que aquesta notícia no és cultrual sinò altamemt pilítica. Algú pensa que es faria aquest projecte si no hi haguessin eleccions municipals el maig 2019

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.