TORNAR

Per Sant Jordi, en Jaume Franquesa ens recomana...

Setmana literària a AnoiaDiari

cultura
Dijous, 23 abril 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Per Sant Jordi, AnoiaDiari s'apropa a amants de la lectura.  En Jaume Franquesa  és un  "igualadí adés i ara" com ens explica. Amb 65 anys, aquest "amic dels meus amics" és un aficionat a la muntanya i el senderisme; a la lectura,  a viatjar i a la bona companyia. Es defineix com un "lector dispers però voluntariós".

Si això es un home, de Primo Levi.

Escrit  l'any 1947. Tot i la molta literatura que hi ha al respecte, crec que és un llibre de referència  pel que fa a l' Holocaust . Relat en primera persona de l'experiència viscuda als camps d'Auschwitz. És la tràgica experiència viscuda per l'autor en un camp de concentració i la necessitat d'explicar-ho perquè un drama de tal magnitud no resti en l'oblit. I ho fa de manera que ni tan sols jutja a ningú; tan sols vol deixar testimoni d'uns fets. És una història que malauradament sabem com va acabar. El que compta, en aquest cas, és la narració. Estic molt content d' haver-lo llegit gràcies al "club de lectura de filosofia" de la Biblioteca de Igualada.

 

Novel·la d'escacs, de Stefan Zweig (Quaderns Crema).

No és, ni més ni menys que la història de dues persones ben diferents, tant pel que fa a la personalitat com a les circumstàncies viscudes, que queden reflectides quan s'enfronten en dues partides d' escacs.És l'enfrontament de dues personalitats antagòniques, així com el reflex de les seves circumstàncies viscudes, mitjançant els escacs.

Un és un geni dels escacs, persona introvertida i jugador professional i l'altre és una persona que ha estat molt de temps en captiveri i que gràcies als escacs aconsegueix anar tirant fins i tot arriba a creure que domina el joc; fins que en el joc real ,davant el seu contrincant, es posarà de manifest la fragilitat de la persona degut a l'experiència viscuda. És curta, i tindreu ganes de rellegir-la.

 

En Deuda. Una história alternativa de la economía, de David Graeber (Ariel)

L' autor és  antropòleg i activista polític, líder del  moviment Occupy Wall Street, realista i provocador.  És un assaig sobre la història del deute i els mercats, sobre l' origen del diner començant pel "trueque"(L'intercanvi) i   com s'ha anat generant el deute en les diferents societats, de com en néixer ja tenim un deute amb la societat perquè asseguri la nostra existència com individus "El deute primordial". De com els diners no són una mercaderia, són una unitat comptable que serveix per mesurar un deute. En fi així 516 pàgines, bibliografia a part.  Vosaltres mateixos.. Per anar llegint de mica en mica


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.