TORNAR

Se suspèn la tradicional festa del Roser de Vallbona d'Anoia

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia i la Confraria del Roser s’emplacen a buscar una nova data

cultura
Dimecres, 15 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La cita més significativa del calendari festiu de Vallbona d'Anoia, la Festa del Roser, que havia de celebrar-se l'1 de juny, ha quedat suspesa sine die a causa de la #COVID19. L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia i la Confraria del Roser han pres la decisió de suspendre la tradicional celebració i s'emplacen a buscar una nova data, quan sigui possible.

D'aquesta manera, la Festa del Roser de Vallbona d'Anoia se suma a totes les celebracions que s'han vist afectades per l'estat d'alarma degut a la pandèmia del Covid-19i, amb aquesta decisió, "se suma així a les accions de prevenció que s’estan duent a terme arreu del territori per evitar un possible rebrot de nous casos, amb un gest d’auto-responsabilitat que pretén evitant situacions d'aglomeració, promoure el distanciament social i protegir la salut els ciutadans de Vallbona d'Anoia" han explicat des del consistori vallbonenc.

Una festivitat popular que s'entronca amb la tradició litúrgica des del segle XVI

La Festa i la Fira del Roser i el Ball de la Garlanda són les celebracions locals més importants i viscudes pels vallbonencs i vallboneques. Durant el dilluns de la Pasqua Granada o Pasqua de Pentecosta es celebra durant el matí el traspàs de càrrecs de les Administradores, representació que obre la diada fins a la litúrgia de l’Ofici solemne i la posterior processó que ressegueix amb la Mare de Déu del Roser els Quatre carrers que van veure néixer la vila. Durant la tarda, després del Llevant de Taula de Roseres i Pabordes es celebra el traspàs de càrrecs de les Roseres, celebrat amb el Ball de la Garlanda de Roseres i Pabordes. La diada acaba amb un cafè-concert i ball de nit. I a l'entorn de la data es celebren altres activitats, com la Fira del Roser el diumenge de Pentecosta, fira que rep el nom del tradicional tortell, protagonista també d'un disputat concurs gastronòmic de receptes.

Gran part del material que documentava l’origen de la festivitat es va perdre amb l’incendi de l’església vella de Vallbona i ha estat la tradició oral, la recerca en arxius i la passió amb que s’hi han bolcat els veïns de Vallbona que la celebració ha perviscut, amb una devoció que té part de les seves arrels en la dedicació d’una capella a la Mare de Déu del Roser al desaparegut temple, el 1580.

Més informació sobre la COVID19 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.