Dimecres, 2/9/2015
5702 lectures

Barraques, la ciutat sense llei (ni policia)

La Festa Major d’Igualada esdevé punt de trobada de molts, moltíssims igualadins i veïns de la comarca. La Collanada ha consolidat unes festes actives i participatives, servint com a gran dinamitzador de les festes populars. Un dels espais més consolidats és les Barraques d’Igualada, el punt de festa més multitudinari de la ciutat i on milers de joves –i no tan joves- s’ apleguen cada any durant tres nits. Com qualsevol gran aglomeració de gent, hi trobem de tot. Però darrerament a més a més de ser un gran acte lúdic i festiu també s’ha convertit en un reclam i aparador per a aquells qui volen delinquir. Igual que en d’altres ciutats, ni més ni menys. Sempre hi ha qui s’aprofita de les grans multituds per robar carteres, mòbils o senzillament per buscar brega i baralles. Segurament és impossible que durant la festa major no hi hagi cap robatori ni cap delicte, evidentment. Però crec que –sobretot- en l’espai de barraques hem de fer una gran autocrítica (com a ciutat) i començar a resoldre un problema que cada any va a més.

A més a més de robatoris de bolsos, carteres i mòbils ens trobem cada any amb un ventall més ampli de delictes, alguns de molt greus. L’any passat, sense anar més lluny, hi van cremar un cotxe. I, molt més greu i preocupant, cada any hi ha hagut agressions sexuals pels carrers del voltant de barraques. Noies que van soles i que es veuen acorralades per alguns desgraciats que n’intenten abusar o que les vexen amb total impunitat. I aquí hi ha el problema, la impunitat. Com pot ser que aquests delictes es puguin cometre només un carrer més enllà de les barraques? Com pot ser que no hi hagi ni UN policia local que patrulli pels carrers adjacents? Com pot ser que només hi hagi DOS (un i dos), DOS, policies de paisà per un espai tan gran i on hi ha més de 3000 persones? Com pot ser que la policia es situï darrere de l’escenari del concert, al final de tot de les barraques, on no hi ha absolutament ningú? Com pot ser que hi hagi 10 policies locals arrepenjats als seus cotxes, fent petar la xerrada, mentre els xoriços tenen barra lliure per fer i desfer al seu aire?
No entenc el dispositiu policial que es va dur a terme, ni tampoc entenc quina funció exacta tenia la policia local durant les nits de barraques. Que algú m’expliqui quina lògica i pragmatisme té concentrar tots els agents a darrere de l’escenari sense fer res. No seria més lògic que hi hagués alguns agents repartits pels accessos a barraques per tal d’assegurar una ràpida intervenció en cas d’algun problema, i a més d’actuar com a element dissuasiu per aquells qui es van afartar, afartar!, a robar? Divendres, dissabte i diumenge van haver-hi unes 30 denúncies per furts i robatoris (més les moltes que no es van denunciar), una xifra molt, molt superior al que és normal d’un cap de setmana. I cal sumar-hi les agressions i baralles (la gran majoria no es denuncien). És tan anormal aquesta xifra de delictes, que sinó estaríem parlant que a Igualada hi ha cada cap de setmana 30 denúncies per furts i robatoris, o sigui uns 1500 durant l’any i només durant els caps de setmana. Absolutament desproporcionat. Per tant, hi ha un clar problema a barraques.

Davant d’això, l’Ajuntament d’Igualada, el regidor de governació encarregat de la policia local, el Sr. Batalla, i els comandaments de la policia local han de fer un seriós i ferm plantejament: Perpetuar i consolidar un espai on els qui ho volen tenen barra lliure per delinquir i, per tant, convertir barraques en un espai sense llei ni policia, o bé afrontar el problema de cara i resoldre-ho, conjuntament, amb les entitats que fan les barraques i solucionar el problema de la inseguretat.
Sincerament, em cau la cara de vergonya i sento una gran impotència en veure que hi ha no només robatoris sinó agressions de tot tipus tant a barraques com als carrers propers. Qui més qui menys en coneix un cas, i és absolutament inconcebible i inassumible. Crec que tenim suficient capacitat com a ciutat per evitar situacions penoses i vergonyoses com les que han passat darrerament a barraques. Es tracta de fer servir bé els recursos (policia, coordinació entre seguretat privada i agents locals, etc) i tenir voluntat per afrontar-ho. Cal fer-ho. I cal fer-ho ja!

14 Comentaris

M

Montserrat

Igualada

5 de setembre 2015.10:56h

Respondre

El Sr. Prat penso que ha obert un gran debat: barraques si - barraques no, i en tot cas barraques amb policia o barraques sense policia.

Avants de tot dir que hi ha una cosa que es diu civisme i... Llegir més que se suposa que totes les persones que van a les barraques i tots els barraquistes han de tenir, per tant, penso que podria ser tranquil•lament possible fer les barraques sense policia o amb una presència mínima que servis solament per espantar als delinqüents habituals que si poguessin colar.

El problema de les barraques al meu parer comença amb l’excés d’alcohol i altres coses que consumeixen alguns dels participants, per tant, s’hauria de prohibir vendre alcohol als menors d’edat i prohibir també el botelló als carrers del voltant per evitar el mateix problema ja que es allà a més a on segons diu el Sr. Prat n’hi ha.

Crec que un cop encetat pel Sr. Prat aquest debat no s’ha de deixar morir, ans al contrari, s’ha d’aprofundir i veure quin és el futur de les barraques si és que en tenen, que a lo millor no. El Sr. Prat proposa unes barraques amb forta presència policial tant al mig de les mateixes com als carrers del voltant, ara falta veure que pensen els barraquistes.

P

Pedret Santilari

6 de setembre 2015.08:22h

Montserrat:
En Prat sols ha obert el debat de crítica al Govern i a la Policia Local . No pas el debat de barraques si o no. A ell això no li importa.
Qui ha obert el debat de... Llegir més barraques si o no, el tema del civisme. I tot el que s’en deriva hem estats els ciutadans contestant un article polititzat, i demostrant que no es un tema Policial sino molt mes profund.
Coincideixo amb tú que cal un debat profund de com ha de ser la festa major i els seus valors. Cal fer política de veritat i no d’ arreplega vots.

M

Meritxell

Igualada

3 de setembre 2015.10:55h

Respondre

Totalment d’acord amb el sr Prat. Sóc mare de dos adolescents i jo sí que hi vaig ser a les barraques les nits de dissabte i diumenge Policies? No en vaig veure cap. Personal de seguretat?... Llegir més NOMÉS 4i un dedicat exclusivament a que ningú agafes beguda del magatzem. Gent amb ganes de buscar brega? Moltíssims. Barraques si però amb més molta més seguretat si us plau.

P

Pare

4 de setembre 2015.08:29h

Tot es resolt amb més seguretat? O més civisme, també responsabilitat dels pares i educadors?

P

Pedrot

Igualada

2 de setembre 2015.13:52h

Respondre

Segur que el senyor Pedret havia fet uns quants santhilaris abans de replicar l’article. Gran article David !

P

Pedret Santilari

3 de setembre 2015.22:57h

Curiós : Quand ERC era al Govern no hi havia problemes a les barraques?. Ara que es a la oposició si?. Va home va que es veu clar que sols us importa el guany polític. Per cert, l’autor de... Llegir més l’article ja ha anat a denunciar la notícia que ell diu saber?. Sap que és obligat? .

A

Anna

Igualada

2 de setembre 2015.13:12h

Respondre

Molt queixar-se ara, però els dies de les barraques a ningú li va molestar tenir una pancarta penjada on es deia que no volien els mossos a barraques. En que quedem, voleu policia o no????
Perquè... Llegir més les pegues sempre surten quan les coses s’han acabat??? Gran estrategia politica per guanyar uns quants vots???
No em dedico a la politica, ni tan sols m’agrada. Evidentment que hi ha d’ahver policia, però no perquè un partit ho reclami, sinò perque la ciutadania ho necesita! Però el que tampoc s’ha de tolerar es mantenir pancartes que nomès interessen a uns quants!
És una humil opinió d’una ciutadana que també es queixa de la festa major polititzada que tenim. Si no ets independentista no surtis de casa, perque totes les activitats van dirigides a aquest col.lectiu

a

antoni

igualada

2 de setembre 2015.23:39h

En general d’acord amb tu Anna. Entenc que també hi ha barraques no polititzades, però. En quant al tema de la seguretat, si no recordo malament anys enrera els propis responsables de les... Llegir més barraques havien demanat que la presencia policial fos més discreta, i que pel mig de la gent hi hagués seguretat privada.
I a l’autor del text dir-li que si una activitat com barraques dispara els índexs de delinqüència a la nostra ciutat, potser que ens plantegem no fer barraques...

A

Anna

Igualada

2 de setembre 2015.13:06h

Respondre

Molt queixar-se ara, però durant els dies de barraques a ningú li va molestar la

S

SANTI Vidal

Igualada

2 de setembre 2015.12:58h

Respondre

Bravo!!!
100% d’acord!!!
Hem de millorar la seguretat i de cap manera tolerar L’incivisme.

J

Josep

Igualada

2 de setembre 2015.11:00h

Respondre

Coincideixo amb l’anàlisi que fa el senyor David Prat, i trobo patètica la rèplica del senyor Pedret Santilari. Reduir l’exposició que en fa el senyor Prat, d’uns fets que coincideixo, a un... Llegir més tema de partidisme diu molt poc de la resta del seu anàlisi senyor Santilari.
Els fets són els fets i vostè sabrà perquè li pica.

P

Pedret Santilari

2 de setembre 2015.08:01h

Respondre

El primer que hauria de deixar clar l’article és que es una opinió d’un membre d’ERC.
Els membres d’ERC ens tenen, en els darrers temps, acostumats a fer articles amb molta demagògia tot... Llegir més atacant, se’ns fonament, temes sensibles cercant rèdit polític.
En els temes de seguretat cal ser molt rigorós i no crear alarmisme sols per a obtenir notorietat política.
En primer lloc, els que varem ser a les Barraques, vàrem veure molta seguretat privada dins el recinte. I en els accessos i havia Policia local i
Mossos d’esquadra.
Es sabut que la seguretat ciutadana es compartida entre Policia local i Mossos. L’Article omet aquest punt deliberadament, i sols parla de policia local.
Parlar de que la policia està arrepenjada als cotxes, fent petar la xerrada, mentre es cometen agressions sexuals es d’una greu irresponsabilitat manifesta.
Estem segurs de que la professionalitat de la policia local i dels mossos d’esquadra es la que cal en esdeveniments com aquests. No van pas guiats per criteris polítics, sinó que les seves actuacions responen exclusivament a criteris de protecció ciutadana.
Parlar d’agressions sexuals, sense saber la realitat del que va passar, es crear alarmismes, com ja hem dit abans, sols pel benefici polític d’ERC i desgast del Govern de Ciu.
Coneixent una mica els protocols d’actuació en esdeveniments similars, el que cal fer és exactement el que s’ha fet: disposar de seguretat privada o de paisà, que no crea alarmisme. I tenir preparades a zones estratègiques policia i mossos per ràpida intervenció.
S’imaginen vostès 2 policies locals uniformats passejant pel mig de tanta gent? . Poden pensar que podria passar en diferents circumstàncies ? Això sí que seria una irresponsabilitat.
Cal donar tota la confiança a la Policia Local i als Mossos en salvaguardar la seguretat municipal, i no fer-ne de la seva actuació debat polític.
Una altre cosa, políticament certa, es parlar de la idoneïtat de potenciar temes com les barraques o el CorreBars. Això és un altre debat, aquest si polític, i aquí si que ens agradaria saber que en pensen els diferents grups política.
Senyors d’’ERC, no carreguin contra la policia local ( obviant als mossos de forma premeditada),pel benefici polític. Debatin el que es important sobre si calen o no espais com aquests, saben que les policies sempre actuaran professionalment en funció dels actes que el polítics organitzin.
Seria bo que el Govern de CiU aportés les dades objectives, pel coneixement dels ciutadans, per poder opinar amb causa.
Agraïment a la policia local i a mossos pel servei que diàriament fan per salvaguardar la seguretat dels ciutadans.

david-prat

David Prat

2 de setembre 2015.11:41h

Benvolgut ”Pedret Santilari”, primer de tot gràcies per comentar l’article. En segon lloc, em sap greu que s’hagi sentit tan ofès per la meva opinió. Si em permet, intentaré explicar-me... Llegir més una mica millor.

1) Crec que qualsevol persona -sigui militant d’un partit o no- té el dret d’opinar d’allò que consideri. És com si jo digués que vostè comenta aquesta article des de l’anonimat d’un pseudònim ”Pedret Santilari” (si es diu així realment, les meves disculpes) i que per tant el seu comentari és ’covard i malintencionat’. Lluny d’això, respecto totalment la seva -anònima- opinió.

2) Coincideixo amb vostè en què s’ha de ser rigorós en temes de seguretat. Per això estic en desacord quan diu que hi havia molta seguretat privada (hi havia 4 vigilants en tot l’espai de barraques). També estic en desacord quan diu que la policia estava ”als accessos”. És manifestament fals, la policia només era a UN accés, el de darrere de l’escenari dels concerts. I prou. Aquest és el problema, que estaven allà tots concentrats.

3) Quan parlo d’agressions sexuals és perquè, òbviament, ho sé del cert. Tant és així que li va passar a una persona molt, molt propera a mi. Per tant, li demano respecte (no per mi, sinó per ella) i que almenys tingui la cortesia de no menystenir aquest tipus de delictes. El problema és que això passa un carrer al costat de barraques, on la policia no hi va treure el nas per res. Cal seguretat a la zona de barraques i també als voltants. Sinó, passen desgràcies com la que he comentat o com el cotxe que es va cremar l’any passat.

4) Estic d’acord amb vostè en què cal agents de paisà (n’hi havia només 2. La nit de dissabte 3. Ah, i per cert, eren dels Mossos d’Esquadra). Tan de bo l’any vinent n’hi hagi més!

5) Certament la seguretat ciutadana està compartida per Mossos i Policia Local. Suposo que entendrà que parli de Policia Local perquè és l’Ajuntament d’Igualada qui té plenes i totals competències sobre aquest cos. No sobre els Mossos. Si demanés explicacions al regidor Batalla sobre els mossos segur que vostè tornaria a comentar l’article dient que l’Ajuntament no té res a veure amb els Mossos. Oi?

6) No he posat en dubte la professionalitat de ningú, sí l’actuació. Durant les nits de barraques es van denunciar 30 delictes per furts i robatoris. Més els que no es van denunciar, més les agressions que tampoc es van denunciar, etc. 30 delictes és una xifra MOLT superior a un cap de setmana normal. Per tant, entenc que aquí hi hagut una ineficàcia policial i crec que és normal que com a ciutadà em preocupi i ho vulgui posar de manifest. Crec que tots els treballadors públics (o sigui, que cobren gràcies els impostos dels ciutadans) han d’estar sotmesos al debat públic. Només faltaria!!!

7) Segur que tots podem millorar moltes coses a nivell de barraques. Però crec que aquest debat s’ha d’afrontar des d’una posició sensible a l’autocrítica. Si ens tanquem en banda, cadascú de nosaltres, no aconseguirem solucionar res. La seguretat a barraques és un problema que cada vegada va a més, i s’ha d’afrontar de manera seriosa i urgent.

Gràcies de nou, ”Sr. Pedret Santilari”, pel comentari.

P

Pedret Santilari

2 de setembre 2015.23:44h

David van aquí alguns matisos:

@ Jo no m’he sentit ofès.
@ El militants teniu tot el dret d’opinar. I els no militants tenim tot el dret de debatre. He dit el contrari?.... Llegir més No digui el que no he dit.
@ Pseudònim?: hi ha algun inconvenient que es pugui utilitzar algun pseudònim si la resposta no falta a la persona?. Per què no ho diu a altres?
@ vos esteu segur dels números que dieu del membres de seguretat tant privada com publica?. La seguretat és solament numèrica o compte també la planificació i l’eficàcia ?
@ troveu vos encertada la seva frase en dir que la policia local era arrapenjada als cotxes fent petar la xerrada? Quina intencionalitat té aquesta frase? Sou convient del dany que feu a uns professionals que dia fera dia es juguen molt per la seguretat de tots?.
@ Vos heu sabut d’agressions sexuals i no ho heu denunciat? Sap que si les agressions, especialment sexuals, no és denuncien es com si no passéssim ? . En cap moment es menysté aquest tema, al contrari. Però ho trobo molt incorrecta no haver anat a denunciar aquest greu tema. Es irresponsable parlar-ne aquí, i no fer-ho allà on realment pot servir tant per trobar els malfactors, com per a millores futures.
@ Vos creieu que agressions sexuals (gravíssim) , cremar cotxes, ..etc, sols s’aturen amb més policia? Vull entendre que sap molt be que el problema es molt mes profund.
@ No creieu que és irresponsable insinuar que el problema es de la policia i que tot pot passar per culpa de la seva ineficàcia ? No veieu, i això és de manual, que encoratgeu als incívics i atieu el foc de la ciutadania contra la policia?
@ Digueu la veritat del per què no heu comentat res del Mossos, ni heu esmentat el seu nom en l’article?. Dir-vos que no es cert que la seguretat local no depèn, també, dels Mossos.
@ Si no es denuncien les agressions, la policia no pot fer la seva tasca d’investigació, tan necessària pel la millora diaria.
@ tothom pot estar sotmès al debat public.
@ qui diu que no s’admet la crítica? El que sembla es vos no admeteu la crítica al vostre article. Heu comès un error molt greu: parlar de temes que desconeixeu com s’han preparat, i posar ara a la policia en el punt de mira de la ciutadania i encoratjar als malfactors. Ho heu fet sense intencionalitat més enllà de la política , pero el dany ja esta fet.
@ no creu que s’ha d’afrontar el model de les barraques i el model del correbars?
Creieu que el que cal fomentar es el model d’alcohol i altres substàncies i posar més policia a patrullar? Es aquest el vostre model? . Que Deu ens agafi comfessats amb models com el seu.
@ vós sabeu que hi ha intencionalitat política.
Bona vesprada i desitjar que cap ciutadà rebi ensurts i agressions de malfectors.
I gràcies pel seu correcte debat.

.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.