TORNAR

Les adoberies ja tenen lloc on traslladar-se

S'impulsa un nou Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria

economia
Dimarts, 21 maig 2013. 13:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest matí s'ha presentat a Igualada el projecte de futur Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba. Auest espai situat a cavall entre Igualada i Jorba, a tocar de l’autovia A-2 vol acollir el trasllat de les actuals adoberies instal·lades al Rec i captar noves empreses.

Xavier Badia, Marc Castells i JM Palau durant la presentació

Terrenys del futur Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria

L’Ajuntament d’Igualada, de manera conjunta amb el Gremi de Blanquers de la ciutat, ha presentat aquest matí el projecte de futur Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba. Els encarregats de fer l’anunci han estat l’alcalde d’Igualada, Marc Castells i el president del gremi, Xavier Badia, acompanyats de l’alcalde de Jorba, Josep Maria Palau.

Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba

El Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba és una iniciativa en la qual tots els actors implicats –ajuntaments, Generalitat i sector empresarial– es posen a treballar per tal que pugui ser una realitat en el mínim temps possible.

El futur parc es projecta a cavall entre Igualada i Jorba, a tocar de l’autovia A-2 i incloent els terrenys al costat de la masia de Can Blasi i també de l’antiga Àrea Residencial Estratègica (ARE) del barri de Fàtima. En total, 34 hectàrees, corresponents a bona part de l'anterior projecte de Parc d'Innovació d'Igualada-Jorba, per desenvolupar activitat econòmica al voltant dels sectors de la pell de qualitat i la marroquineria, orientant cap a l'especialització en aquests sectors.

Aquest futur parc empresarial cobreix un doble objectiu: d’una banda dóna resposta a una històrica petició dels adobers, que reclamaven un terreny definit on poder millorar i modernitzar les seves instal·lacions i créixer. I, de l’altra, ha de servir d’element atractiu per cridar noves empreses vinculades als processos productius de la pell a instal·lar-se a la capital de l’Anoia. Segons ha explicat Marc Castells, “des de fa set segles tenim a Igualada els millor productors de matèria primera, els millors productors de pell” i ara s’intentarà, no només dotar-los d’un espai on puguin enfortir-se, sinó “atraure al seu costat tant empreses auxiliars com empreses manufactureres de l’àmbit de la marroquineria”. La voluntat final, doncs, és la de consolidar el sector a nivell internacional i captar inversions que generin ocupació al territori.

Jorba espera la creació de nous llocs de treball

Josep Maria Palau, alcalde de Jorba, destaca que "recollim la proposta amb il·lusió però alhora amb prudència i comencem a compartir la tasca d'elaboració d'un planejament urbanístic, respecte el qual informarem pas a pas els veïns, tal com ja vam fer la setmana passada”. Palau afegeix que “hi ha tres aspectes fonamentals que hem de vetllar i que ja són compartits per Igualada i el sector de l'adob de pell i marroquineria: primer, el manteniment del tipus d'ordenació, edificacions i zones verdes i l'estructura general d'usos que es van planificar el 2010; segon, que aquestes noves activitats no comportin cap impacte ambiental per als àmbits urbans més propers; i tercer, que generin un nombre significatiu de llocs de treball per a les persones en atur i també els corresponents ingressos en impostos municipals”. En conjunt, sentencia, “és un bon projecte amb importants possibilitats d'èxit”.

El gremi de Blanquers il·lusionat amb el projecte

De la seva banda, el president del Gremi de Blanquers d’Igualada, Xavier Badia, veu amb molt bons ulls els projecte i assegura que “en ple segle XXI, les nostres empreses necessiten una zona on poder créixer i fer-nos encara més competitius a nivell internacional” i apunta que “els darrers anys hem perdut inversions importants a la ciutat perquè no hi havia sòl per oferir-los, i això no es pot tornar a repetir”. El sector, format per 30 empreses, exporta actualment el 70% de la seva producció, factura 170 milions d’euros anuals i dóna feina a unes 1.200 persones a Igualada, entre llocs de treball directes i indirectes.

Xavier Badia també ha afirmat que el més important de tot és que aquest trasllat es planegi amb temps, i que les empreses vagin ubicant-s'hi progressivament. Així es podrà fer front a la inversió, segons ha explicat Badia, i alhora no es deixarà buida una part del centre de la ciutat: 'per a que es preservi aquesta zona, és clau que no la deixem buida d'un dia per l'altre' ha apuntat Badia. El president del gremi també ha dit que hi ha algunes empreses que estarien disposades a fer el canvi quan abans millor ja que en l'actualitat els edificis industrials antics, que daten del 1800 o 1900 suposen dificultats afegides a l'hora de produir. 'La ubicació de l'adoberia en més d'una planta, la dificultat per fer-hi noves instal·lacions d'aigua, llum, etc, la dificultat que té el transport per accedir-hi, i la imatge de poca modernitat que donen actualment les adoberies del Rec, que no són una bona carta de presentació per als clients'. Segons Badia, el nou parc tecnològic els oferirà espais amb una sola planta, i totes les facilitats per produr, a més de la possibilitat de planejar serveis i instal·lacions compartides amb altres empreses, cosa que abaratiria els costos de producció.

El futur del Rec

Un cop marxin les adoberies, l'alcalde de la ciutat Marc Castells ha afirmat que caldrà apostar per convertir el barri del Rec en un 'barri híbrid', on hi convisquin petites indústries, zona residencial, i oficines d'empreses de serveis. 'volem posar de moda el Barri del Rec, i això s'haurà de fer a través del microurbanisme, fer petites accions de recuperació a poc a poc, tenint sempre clar aquest gran objectiu'.

Projecte estratègic de ciutat

Aquest dimarts, en el marc del ple municipal ordinari, el govern municipal porta a aprovació el projecte Igualada, capital europea de la pell de qualitat. La voluntat és assolir el màxim consens polític per part de tots els grups per, segons paraules de l’alcalde, garantir que “aquesta aspiració d’esdevenir el referent continental en aquest sector s’acabi duent a terme els propers anys independentment del partit que governi”. De fet, també s’han fet partícips del projecte els darrers dies els agents socioeconòmics de la comarca –sindicats, Cambra de Comerç i Unió Empresarial de l’Anoia–, per tal d’implicar-los activament.

Tramitació exprés

Un cop el ple aprovi el projecte, l’Ajuntament traslladarà immediatament a la Generalitat de Catalunya l’encàrrec per començar les tramitacions necessàries i la redacció del planejament urbanístic que faci realitat el Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba. Es preveu una tramitació específica i la redacció d’un Pla Director Urbanístic per delimitar sectors d’interès supramunicipal, una fórmula que el govern del país contempla en la legislació actual per a dur a terme actuacions d’especial rellevància social o econòmica. Serà una 'tramitació exprés' segons ha dit l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i 'la primera vegada que es du a terme un procediment urbanístic amb aquestes característiques'

Perquè a una nova zona?

Preguntat per la possibilitat d'haver triat un dels polígons de la Conca d'Òdena que en l'actualitat està infrautilitzat, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha explicat que hi havia diversos motius pels quals s'havia triat aquesta ubicació: en primer lloc perquè 'la marca Igualada és molt potent a nivell internacional pel que fa a la indústria del cuir, en segon lloc per la proximitat de l'Escola Universitària de la Càtedra A3 en Leather innovation i també per la proximitat de la depuradora, i finalment perquè aquesta vegada serà la primera en què Igualada disposarà de sól industrial de propietat municipal per oferir'.

6 pilars bàsics per la capital europea de la Pell de Qualitat

En el vessant de la pell, l’Ajuntament d’Igualada, de manera coordinada amb el Gremi de Blanquers, treballa en la consolidació de sis pilars bàsics dins del projecte Igualada, capital europea de la pell de qualitat, dels quals fins ara se’n coneixien cinc, i avui s'ha conegut el sisè, la creació d'aquest parc tecnològic del cuir i la marroquineria. Els altres pilars són , en primer lloc, la recuperació de l’Adoberia J. Bella, a tocar del Museu de la Pell, per acollir la seu del clúster de la pell, un espai on els adobers puguin mostrar el seu producte als representants de les grans marques mundials que habitualment compren les seves pells a la ciutat i on, a més, es puguin dur a terme accions de formació especialitzada. En segon lloc, la nova Escola d’Enginyeria d’Igualada al Pla de la Massa, actualment en període de licitació i que ha d’estar enllestida a l’inici del curs 2014/2015. En el mateix àmbit de foment del coneixement i la formació del talent humà, des de fa més d’un any Igualada acull la càtedra A3 en Innovació de la Pell i el Cuir, una iniciativa que, en el seu primer any, ha dut a terme més de quatre mil accions de formació, assessorament i desenvolupament de producte per empreses del sector. Paral·lelament, s’està apostant també per potenciar el grau mig en Artesania del Cuir de l’Escola Municipal d’Arts Gasar Camps. El cinquè i penúltim pilar és el de la depuradora d’aigües residuals, una instal·lació construïda fa uns anys pels mateixos adobers i on l’Ajuntament, conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua, han dut a terme millores recentment per optimitzar-ne el funcionament i millorar l’estalvi.

Reactivar econòmicament la ciutat

Castells ha emmarcat aquest nou projecte en les diferents accions que està impulsant el consistori en diferents àmbits per a reactivar econòmicament la ciutat. De manera conjunta amb els respectius gremis i empreses dels diferents sectors, s’està apostant pel renaixement del tèxtil a Igualada i comarca, per la consolidació com a capital comercial de la Catalunya interior, com a referent de la innovació en salut amb el nou centre 4D Health i, finalment, com a ciutat capdavantera en el sector de la pell de qualitat. Segons l’alcalde, el que ara estem fent “marcarà el que ha de ser Igualada els propers vint-i-cinc anys”.


1 Comentaris

S

Severiano Durán

IGUALADA

21 de maig 2013.16:39h

Respondre

Toda iniciativa que tenga como objectivo la potenciación de la industria de la piel me parece bien, porque entiendo que el declive de nuestra comarca comienza con el cierre de empresas del... Llegir més téxtil-piel, o sea antes de la actual situación económica general.No hay que olvidar que mientras en toda Catalunya las cifras de paro eran bajas en l’Anoia a consecuencia de lo anterior se mantenían altas y el mercado laboral no acababa de absorver los trabajadores/as procedentes sobre todo del téxtil.
No obstante las reflexiones que hace Xavier Badia las pudimos compartir en su momento en diversos escenarios, coincidiendo en la necesidad que el apunta, EL TRASLADO DE LA INDUSTRIA DE LA PIEL de una forma ordenada.
La idea era buena, pero el obstaculo que se nos vino encima fué la crsis del sector inmobiliario. La imposibilidad de vender en las actuales circunstancias el suelo donde se ubican las empresas actualmente para finanziar el traslado y construcción de las nuevas empresas.La idea que barajamos en su momento era la de ubicarlas al otro lado del rio en Stª Magda. de Montbui, para aprovechar los servicios CERCANOS de la depuradora. Otra cosa que nos preocupaba sobre todo a los sindicatos era la perdida de alguna empresa que no pudiera afrontar el traslado por su coste.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.