TORNAR

Unitat al ple per l'impuls Parc d'Innovació del cuir i la marroquineria

S'aprova per unanimitat el projecte de Capital Europea de Pell de Qualitat

politica
Dimarts, 21 maig 2013. 21:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El ple de l'Ajuntament d'Igualada ha aprovat per unanimitat el projecte de la Capital Europea de la Pell de Qualitat que inclou la creació d'un Parc d'Innovació per la capital europea de la Pell de Qualitat. Amb aquesta aprovació es demanarà ara a la Generalitat l’encàrrec de la redacció del planejament urbanístic que faci realitat el Parc.

El ple va aprovar el punt per unanimitat

Amb el projecte de la Capital Europea de la Pell de Qualitat aprovat pel ple, l’Ajuntament traslladarà immediatament a la Generalitat de Catalunya l’encàrrec per començar les tramitacions necessàries i la redacció del planejament urbanístic que faci realitat el Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba. Es preveu una tramitació específica i la redacció d’un Pla Director Urbanístic per delimitar sectors d’interès supramunicipal, una fórmula que el govern del país contempla en la legislació actual per a dur a terme actuacions d’especial rellevància social o econòmica.

El futur parc es projecta a cavall entre Igualada i Jorba, a tocar de l’autovia A-2 i incloent els terrenys al costat de la masia de Can Blasi i també de l’antiga Àrea Residencial Estratègica (ARE) del barri de Fàtima. En total, 34 hectàrees, corresponents a bona part de l'anterior projecte de Parc d'Innovació d'Igualada-Jorba, per desenvolupar activitat econòmica al voltant dels sectors de la pell de qualitat i la marroquineria, orientant cap a l'especialització en aquests sectors.

Castells: 'La ciutat aposta clarament pels seus sectors productius'

L'alcalde de la ciutat, Marc Castells ha dit que aquest Parc d'Innovació 'complirà dos objectius: donar solució a la demanada dels adobers i aconseguir fer arribar noves empreses del sector'. 'Avui plantem la llavor d'un projecte de futur i estratègic per la ciutat d'Igualada' ha afegit.

Castells ha manifestat que amb l'aprovació del projecte 'estem aconseguint llançar un missatge al govern de Catalunya: que la ciutat d'Igualada fa una aposta pels seus sectors prodouctius' . Castells també ha demanat als grups municipals que l'acompanyin a presentar-li el projecte al president de la Generalitat, Artur Mas.

A petició del grup municpal socialista, Marc Castells també ha acceptat la creació d'una comissió de seguiment forormada per tots els grups municipals del procés de redacció del planejament urbanístic per part del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Riba: 'El nostre suport no és un xec en blanc'

El portaveu del grup municipal socialista, Jordi Riba ha afirmat que el seu 'suport no és un xec en blanc' i que caldrà veure com es concreta exactament la futura zona industrial el la redacció del pla. Riba ha dit també que s'hauria d'aprofitar aquesta urbanització per relligar quatre barris que històricament han estat separats com són el Pla de la Massa, el de Fatima, el de Set Camins i el de les Comes a través del punt de connexió que és l'antiga area residencial estratègica, ara sól rustic. El portaveu socialista també ha manifestat la preocupació del seu grup pel tema del sanejament, i ha afirmat que 's'hauria d'evitar comprometre la zona residencial pròxima i s'haurà de prestar especial atenció a com finalment es concreta'.

Riba també ha afirmat que amb aquestes modificacions urbanístiques, 'de nou es torna a plantejar la necessitat que la ciutat es doti d'un planejament de caràcter global' i ha apuntat que la ciutat 'hauria d'afrontar de nou l'actualització del pla urbanístic que és del 1986'. Riba ha recordat que 'legalment ja es pot tornar a reemprendre aquest repte'.

Finalemnt Riba ha manifestat que a banda de l'aposta pels sectors tradicionals calia 'apostar per la diversificació de l'economia ja que fins ara la ciutat d'Igualada ha estat una ciutat on la indústria ha fet una aportació al PIB molt important, amb un 60%'. Riba ha apuntat que si hi ha una 'dependència sectorial molt gran estarem exposats a les vicissituds de les crisis sectorials'. 'El compromís amb els sectors tradicionals no ha d'anar en detriment a la necessitat de diversificació econòmica' ha puntualitzat.

Agramunt: 'ens felicitem perquè és un projecte de ciutat'

Des del grup municipal popular, Joan Agramunt ha afirmat que el nou parc tecnològic serà un 'revulsiu econòmic i social i haurà de garantir que es garanteixin les indústries actuals i es faci el possible per atreure'n de noves'. Agramunt ha dit que és 'una aposta de futur a curt a mig i a llarg termini' i ha afegit que es feliciten ja que 'és un projecte de tota la ciutat'. Agramunt també ha apuntat que amb un tema com aquest cal 'unitat unitat i unitat',i ha afegit que es tractava d'una 'decisió absolutament encertada'.

Mateu: 'Ho aprovem però amb reticències'

Per part del grup d'ICV, Montserrat Mateu ha afirmat que votar favorablement no volia dir que no els preocupessin determinades qüestions com l'aigua que es preveu utilitzar per part de les adoberies, la de la Llosa del Cavall, ha dit. Mateu ha apuntat que el seu grup 'preferiria que aquesta aigua de molt bona qualitat es fes servir per l'ús de boca i no per l'ús industrial' . Els ecosocialistes també han apuntat que tot i estar a favor de l'actuació caldria actuar amb 'prudència a l'hora de dissenyar nous equipaments industrials. Fins ara s'han construit polígons dispersats per tot el territori que fan malbé el territori'.

Hernando: 'l'aposta per l'ocupació i la lluita contra l'atur són cabdals'

Finalment, el portaveu del grup de Plataforma Per Catalunya Robert Hernando ha afirmat que el seu grup vol 'sumar i davant d'aquest projecte és el que farem'. Ha manifestat que tot i que 'tenim prioritats diferents, veiem que un tema com l'ocupació i la lluita contra l'atur són cabdals'.

6 pilars bàsics del projecte de la Capital Europea de la Pell de Qualitat

El projecte que s'ha aprovat per ple té 6 pilars bàsics. Fins aquest dimarts se’n coneixien cinc, i ara s'ha conegut el sisè, la creació d'aquest parc tecnològic del cuir i la marroquineria. Els altres pilars són , en primer lloc, la recuperació de l’Adoberia J. Bella, a tocar del Museu de la Pell, per acollir la seu del clúster de la pell, un espai on els adobers puguin mostrar el seu producte als representants de les grans marques mundials que habitualment compren les seves pells a la ciutat i on, a més, es puguin dur a terme accions de formació especialitzada. En segon lloc, la nova Escola d’Enginyeria d’Igualada al Pla de la Massa, actualment en període de licitació i que ha d’estar enllestida a l’inici del curs 2014/2015. En el mateix àmbit de foment del coneixement i la formació del talent humà, des de fa més d’un any Igualada acull la càtedra A3 en Innovació de la Pell i el Cuir, una iniciativa que, en el seu primer any, ha dut a terme més de quatre mil accions de formació, assessorament i desenvolupament de producte per empreses del sector. Paral·lelament, s’està apostant també per potenciar el grau mig en Artesania del Cuir de l’Escola Municipal d’Arts Gasar Camps. El cinquè i penúltim pilar és el de la depuradora d’aigües residuals, una instal·lació construïda fa uns anys pels mateixos adobers i on l’Ajuntament, conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua, han dut a terme millores recentment per optimitzar-ne el funcionament i millorar l’estalvi.Projecte de la ciutat i no del gover. sector productiu que


6 Comentaris

p

petit ciutada

igd

23 de maig 2013.09:47h

Respondre

mentres tothom es frega de mans amb la inicitiva ningu ha contemplat que a montbuy el sr teo te segrestat i podrinse de pena ,un poligon amb infraestructures resoltes, i accesos de primera.o sigui... Llegir més amb unes ineversions sense rendiment . I la solucio per la industria de la pell que podria esser inmediata tindra que esperar minim 3 anys.Perden competivitat i possibilita de mes produccio que vol dir mes treball per la comarca.
es la contradiccio de la politica el primer son ells i despres ningu. el sr teo a demostrat historicament una incapacitat de dialec el extrem de despreciar el mmontbuy historic i aprofrtan particpar en la camarilla del sr montilla te piscines , biblioteques, palau de congresos infrautilitsats, i l honor d esser la poblacio amb mes atur de catalunya sens dubte resulta de les politiques economiques populistes i una gestio nefasta.

P

PETIT PAGES

IGUALADA

22 de maig 2013.23:18h

Respondre

IGUALADI... jo amb creia que la conectarien amb la depuradora del rec a prop del Tanatori, si es que enfan una altre els paletes tindrán feina. Merci

i

igualadi

Igualada

22 de maig 2013.18:56h

Respondre

Petit pagès, pel que he llegit i escoltat, un dels condicionants imprescindibles per poder ubicar aquesta zona és la connexió amb la depuradora dels adobers i per tant penso que és impossible... Llegir més fer-la a Can Morera o a l’aeròdrom.

Segons he sentit, aquesta zona d’Igualada-Jorba, arriba fins prop del Barri de Fàtima i per tant és més fàcil connectar els desaigües amb la tuberia de la depuradora que penso que deu començar prop del Moli Nou

P

PETIT PAGES

IGUALADA

22 de maig 2013.16:02h

Respondre

He sabut per TV3 aquesta nova noticia sobre el trasllát de les adoberíes a Jorba.
Crec que es bó, per que els edificis de les adoberies ja son centenaris y mes. També penso en les bones... Llegir més comunicacións que tindrá i de que no sera cap probleme per la carrega i descàrrega com o es ara.
Jo voldria saber, per que es fa a Jorba, quant a Òdena municipi mes gran que Jorba sa havia comentat de fer.hi la zona Franca, es que aquells terrenys anomenats de la finca de Can Morera no son propis per a construiri la anomenada CAPITAL EUROPEA DE LA PELL DE QUALITAT.
Yo penso de que si hi han uns terrenys destinats per fer.hi un poligón industrial els de Can Morera, i de que també s’ avia parlat del costat de la Aeródrom per que estria una zona que no sa na parlat mai?. Es que algún regidor d’ Òdena te que veure amb aquest asunte?

j

jaume rodriguez enrich

capital mondialde l PELL DE QUALITAT

22 de maig 2013.13:32h

Respondre

igualada unida mai sera vençuda Felicitats.

R

Ramon F.

Igualada

22 de maig 2013.10:44h

Respondre

Penso que hem de felicitar als que han ideat tot aquest entramat de la Capital Europea de la Pell de Qualitat ja que es veu un projecte molt ben pensat i ben ordenat, que te un fil conductor, un... Llegir més inici amb la pell en cru i un dels sectors més tradicional de la ciutat, i un final amb el nou Parc d’Innovació i la fabricació del producte acabat, i per entremig tot un seguit d’aspectes de formació i especialització molt interesants.

Es cert que estem en uns moments difícils en que una ciutat que era industrial ha notat molt més que d’altres el cop de la crisi econòmica, però projectes com aquest o com el Centre de Simulació en el camp de la salut que s’està fent a l’antic hospital o el de la recuperació en part del tèxtil, fan que ens pugui retornar la esperança i creure que el futur pot ser molt millor ja que es nota que s’estan posant decididament les bases per aconseguir-ho.

Per acabar solament dir un altre cosa, estic satisfet que s’hagi canviat la idea en lo que fa referència al nostre futur com a ciutat, i s’hagi passat de la idea que alguns tenien de que Igualada s’havia de convertir en una ciutat de serveis a re afermar-nos en que hem de ser industrials. I que no pateixin els que creient en els serveis, ja que darrera la indústria venen els serveis, per tant també en tindrem, mentre que al reves hauríem tingut d’anar sempre al darrere d’alguna altre ciutat industrial.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.