TORNAR

El sector de l’Anoia es mobilitza avui per sumar-se a la tractorada contra la baixada del preu del raïm

Els agricultors denuncien que la baixada del preu de compra el situa per sota del preu de cost de la producció

economia
Dimecres, 14 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de l'anyada excepcional del 2018, aquest 2019 la sequera ha afectat sensiblement a la producció de raïm per a la verema. Si bé des d'Unió de Pagesos es comenta que una baixada de preu podria haver-hi estat igualment, s'assenyalen causes alienes, com l'entrada de grups inversors als principals grups compradors. A més, el sector, segons ha pogut explicar a AnoiaDiari un membre d'UdP ha començat a deixar de seguir la Llei de Morositat.

Les tres associacions fan una crida a la mobilització avui divendres a Vilafranca del Penedès
Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès han convocat novament els viticultors per protestar contra el preu del raïm que els cellers més grans volen pagar la present campanya.
La concentració es farà avui a partir de les les 10 hores a la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès.
Posteriorment, els viticultors celebraran una assemblea davant de l’ajuntament d’aquest municipi (c. Cort, 14), durant la qual s’acordaran les següents actuacions a emprendre per reconduir aquesta situació i trobar-hi una solució.

Les queixes del sector explicades per un agricultor anoienc
El sector agricultor vitivinícola de la vessant penedesenca de la comarca de l’Anoia s'ha concentrat amb el gruix del sector a Vilafranca del Penedès aquest dimecres. L'acte ha reunit prop de 250 productors i s'ha exposat que en alguns casos el preu pot baixar fins el 28%. La concentració ha estat organitzada per Unió de Pagesos (UdP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès.
AnoiaDiari ha pogut parlar amb un agricultor de la comarca, membre d’UdP i que ha exposat alguns dels problemes principals que segons ell pateix el sector. D’una banda, la queixa principal és que el preu ha caigut prop d’un 25%. El viticultor que ha preferit restar en l’anonimat comentava que “si et rebaixen un 25% del sou com t’aniria?”. Segons ha explicat el preu del kg de raïm es vol pagar a 30 cèntims si ha estat collit a màquina, 33 cèntims el quilo si la verema és tradicional, 35 cèntims el quilo pel raïm tradicional del cava, 44 pel raïm ecològic. Finalment, per aquell raïm que no superi els 9º d'alcohol el quilo es pagarà a 27 cèntims el quilo, 16 cèntims menys.
La campanya del 2018 va ser excepcional en relació a les collites anuals de raïm, es van recol·lectar més Kgs de l’habitual, però aquest any, amb la sequera hi ha hagut menor producció. “Sabem que una baixada de preus hi hauria pogut ser igualment, però la reducció del preu de compra que fan situa el valor per sota del preu de cost de la producció”, comenta el membre d’UdP.
L’agricultor atribueix aquesta baixada a diferents factors: d’una banda a la capacitat d’acord que tenen 3 o 4 grans compradors enfront el miler d’agricultors que no aconsegueixen acordar solucions per a la situació “però això ha estat sempre així. També l’administració hi hauria de fer alguna cosa”. Com ha comentat a AnoiaDiari  hi ha la Llei de Morositat 15/2010 que obliga a pagar a 30 dies per a productes frescos o peribles “i això fins fa poc totes les bodegues ho complien, però darrerament ens estem trobant que cobrem més tard i ara mateix, se’ns ha dit que fins l’any que ve no cobrarem” ha detallat. “Podem anar a parlar amb el banc per negociar com mantenir el negoci, però hem de ser nosaltres els que hi anem a negociar, no pas ells… El sector està ja prou fotut”. Finalment, des d’UdP s’assenyala que l’entrada de grans grups inversors a les principals caves pot haver afectat a la importat reducció del preu de compra del raïm destinat a la producció de cava.
La producció de l’Anoia que estarà afectada per aquest nou preu serà la de les poblacions de Masquefa, Piera Hostalets de Pierola, Cabrera d’Anoia i La Llacuna, juntament amb Òdena.

El DARP preveu una producció de raïm similar a la mitjana per a la verema
Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, la verema d’aquest 2019 es preveu, de manera general i a totes les denominacions d’origen, de quantitat igual o una mica superior a la mitjana, excepte en aquelles zones que han sofert danys greus per l’onada de calor del mes de juny. De fet, del 25 al 30 de juny, les altes temperatures van afectar parcel·les vitícoles situades a les comarques al Priorat, Ribera d’Ebre, Alt Empordà i Terra Alta i en casos puntuals del Bages. Les pèrdues de producció més importants ha estat en vinyes joves d’aquestes zones, de menys de 15 anys i amb poca retenció hídrica al sòl. La varietat més afectada ha estat la carinyena.
Pel que fa la qualitat sanitària del raïm és òptima. Les condicions meteorològiques han fet que les afectacions de míldiu, oïdi i corc del raïm hagin sigut molt baixes, gairebé inexistents. Segons assenyala el DARP les precipitacions d’agost i setembre podran incidir en el volum final de producció.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.