TORNAR
PUBLICITAT

Els empresaris de la Conca volen una solució definitiva per no pagar més el rescabalament a Endesa

economia
Divendres, 15 març 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El president de la Unió Empresarial, Joan Domènech, confia en obtenir una solució en breu ja que suposa "un desavantatge competitiu per a les empreses del territori". Els diferents sectors empresarials també lamenten l'alt preu de l'energia que es paga aquest hivern, amb màxims històrics.

PUBLICITAT

La hipoteca del rescabalament de la subestació que Endesa va construir fa una dècada al Pla de les Gavarreres és encara un dels principals maldecaps dels negocis de la zona. Joan Domènech, president de la Unió Empresarial de l'Anoia situa en "1,5 milions d'euros" l'any la quantitat que s'ha pagat de més en relació amb aquesta infraestructura, en el cas del 2017. Es tracta d'uns 75 euros per kilowatt. La problemàtica està enquistada. El president assegura que "ens hem reunit moltes vegades amb Endesa. Per bé que considerin que és una avantatge tenir una subestació donant servei, que molts altres districtes industrials de Catalunya no poden tenir, la contrapartida és molt gravosa. I hi ha moltes zones de Catalunya que tenen una subestació i les empreses no paguen rescabalament".

Domènech insisteix que "és un desavantatge competitiu que tenim i estem en converses per posar punt i final a aquest greuge. S'ha de rascar molt perquè entenguin la nostra posició. Ells tenen el seu punt de vista, que respectem, però han d'entendre que és un handicap si volem que aquí s'hi instal·lin empreses". La situació, doncs, no ha variat respecte els darrers anys. La UEA negocia per a que "en breu hi hagi un compromís firmat".

El preu de l'energia, un altre handicap

La competitivitat de les empreses també té un altre front obert relacionat amb els subministraments, com és l'alt preu de la llum els dos darrers exercicis, quan s'ha disparat a màxims històrics. Domènech aclareix que "no és només una problemàtica que afecti a les famílies, també a tots els empresaris. Les opcions que planifiquem és treballar amb grups de compa d'energia". El president mostra la seva contrarietat perquè en el preu "bona part de la factura, més de la meitat, són peatges".

L'efecte d'uns preus tan elevats afecta la competitivitat "però no només de les empreses que exporten, respecte a la competència d'altres països amb tarifes més econòmiques, també als que venen a Catalunya i a l'Estat, amb el percentatge de vendes i poder tenir uns beneficis. És una qüestió que ens preocupa molt".

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.