//Plugins sense CDN ?>
Eliminar del procés del cuir els productes químics i facilitar la introducció d'adobs naturals, en això treballa des de fa un any un equip de l'A3 Leather. Cinc empreses adoberes col·laboren en aquesta iniciativa que pilota el Campus d'Igualada de la UdL i ja n'implementen alguns dels resultats.
Un equip d'investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), al Campus d'Igualada, ha fet un pas més per aconseguir que el procés d'adobar pells sigui un exemple de sostenibilitat. Amb els seus mètodes, es redueix el consum d'aigua i es transformen residus en queratina i col·lagen. "El sector de la química i les pells tradicionalment s'han percebut com els més contaminants però volem demostrar que també ajuden a eliminar la contaminació", assegura Anna Bacardit, directora de l'A3 Leather Innovation. Els primers resultats del projecte ja s'estan implantant, a tall de prova pilot, en diverses empreses d'adobs de pell de la capital de l'Anoia, segons l'ACN.
Es tracta d'una iniciativa finançada per l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa ACCIÓ de la Generalitat que cerca eliminar els productes químics que són substituïbles i reutilitzar tots els residus possibles per tendir cap a l'economia circular. Fa un any que es va engegar i "hem aconseguit reduir el consum d'aigua durant la primera fase del procés, entre el remull i l'estovament", explica Bacardit. També s'ha avançat en la reutilització del pèl que passa a ser queratina i dels residus de la pell, transformats en col·lagen.
La recerca cerca l'eliminació del 100% de les substàncies tòxiques i perilloses vers el procés convencional, de les emissions de COV (compostos orgànics volàtils) en el lloc de treball i durant la vida útil de l'article de pell, l'eliminació dels sulfurs i la reutilització del 100% dels residus sòlids de ribera (procés d'eliminació del pèl). A més es reduiran un 30% dels productes químics aplicats en l'acabat i un 50% del temps de remull, entre d'altres. Es tracta de revertir la situació i fer palès el compromís "social i mediambiental" de la indústria. "El sector químic i de les pells són considerats com contaminants, però és que també poden influir en la reducció de la contaminació", diu, tot apel·lant al fet que el futur és potenciar "l'aliança" entre el sector químic i el de la biotecnologia "per revertir la situació i assolir processos menys contaminants".