TORNAR
PUBLICITAT

Els Hostalets acull la prova d'un robot que separa el plàstic d'altres deixalles

Queda una segona fase de desenvolupament per ”personalitzar” les funcionalitats del robot

economia
Dimarts, 17 desembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El robot que s'empra a la planta dels Hostalets substitueix els treballadors en "tasques rutinàries". Consideren que amb la introducció d'aquests mecanismes robòtics es fa un pas "cap a nous models d'economia circular". 

PUBLICITAT

Dues empreses, una d'elles la catalana Picvisa, han desenvolupat un robot que separa el plàstic d'altres residus en plantes de reciclatge. Segons l'ACN és un projecte pioner a Catalunya que detecta envasos de plàstic i els separa de la resta de deixalles per reciclar-los, fet que permet incrementar la recuperació de residus i l'eficiència en la seva selecció. El robot actualment es troba en fase de prova pilot i ja s'ha instal·lat en una planta de tractament de residus dels Hostalets de Pierola.

L'Ecoparc4, dels Hostalets de PierolaAquest braç robòtic fa servir un sistema de visió artificial que li permet escanejar els envasos, identificar-los entre la resta de residus i separar-los perquè puguin reciclar-se més tard. El robot treballa amb algoritmes de 'machine learning' i 'deep learning' que li permeten aprendre el procediment a mesura que selecciona els diferents residus i millorar la qualitat dels elements que es recuperen. 

El robot té aplicacions tant als fluxos de deixalles que fins ara es destinaven a l'abocador per tal de recuperar-ne els plàstics, així com al control de la qualitat dels residus que ja es reciclaven per millorar l'exactitud de la selecció. Segons el director general de PicvisaLuís Seguí, aquest procés té "un doble efecte: incrementa l'eficiència en la selecció i recuperació de residus, a més dels beneficis ambientals que s'aconsegueixen quan es millora aquesta tasca". "Gràcies a l'ús d'un robot s'automatitza el procediment de tractament de residus sense que es requereixi la intervenció humana, fet que permet alliberar els treballadors de tasques rutinàries", considera el gerent de Plantes de Tractament de Ferrovial Servicios, Albert Sabala.

"L'objectiu del projecte és oferir una millora tecnològica al sector de la selecció de residus per millorar la gestió i contribuir, d'aquesta manera, a nous models d'economia circular", segons Sabala. El consorci treballarà en una segona fase per millorar les capacitats del robot i poder personalitzar-ne les funcionalitats. Aquest projecte ha comptat amb un ajut de 300.000 euros en el marc del programa Nuclis d'R+D Empresarial per a projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus que impulsen ACCIÓ i l'Agència de Residus de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.