TORNAR

Pimecava retreu al Ministeri d’Agricultura l’autorització de més plantacions en contra dels estudis del Consell Regulador del Cava

Pimecava assenyala que les negociacions dels preus recauen en les Organitzacions Professionals Agràries

economia
Dijous, 22 agost 2019. 14:26. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Pimecava assenyala també  haver participat en reunions amb l'Institut del Cava per intentar sense èxit frenar la baixada dels preus de compra del raïm i assenyala que la responsabilitat social ha de ser vetllada per totes les parts

Davant les diferents informacions aparegudes a través de diversos canals i mitjans, Pimecava vol intentar clarificar la situació exposant el seu punt de vista. Aquests darrers anys l’equilibri entre oferta i demanda de raïm s’ha vist alterat per  l’excés de noves plantacions, autoritzades pel Ministeri d’Agricultura, en contra de la posició del Consell Regulador del Cava. Aquesta superfície, que permetria mantenir un equilibri entre la oferta i la demanda, va ser avalada per 2 estudis de la Universitat de la Rioja i de la Universitat Rovira i Virgili i va quedar fixada en les 33.000 has  proposades pel CR del Cava, però ha quedat substancialment  incrementada fins les 38.000 has  autoritzades pel Ministeri d’Agricultura, increment repartit entre tots els territoris de la DO.
Aquest increment de superfície ha creat un desequilibri molt gran creiem entre l’oferta i la demanda, generant un greu problema. Davant d'aquesta realitat, pensem que la mesura més adequada i immediata  passa  per  reduir  el rendiment màxim emparat a la DO Cava per intentar assolir un punt d'equilibri entre l'oferta i la demanda. Aquesta proposta que defensem des de Pimecava, va ser presentada pel   servei d’estudis del CRC  per tal de  minimitzar l’impacte mitjançant la  reducció de  la producció per ha, proposta que també va ser avalada pel president del CRC en el ple del juliol passat, però rebutjada per 7 vots en contra i 4 vots a favor, entre els quals hi havia el del representant de Pimecava, d’una de les grans empreses del sector i de dues cooperatives.
Cal destacar que aquesta  pràctica és habitual en el marc de moltes DOs quan es preveuen excedents. Pimecava i  l'Institut del Cava ens vàrem reunir amb viticultors i cooperatives alertant del problema i de la necessitat de rebaixar la producció per evitar una caiguda excessiva dels preus, però vam fracassar. El CRC pot i ha de regular, però la seva funció en cap cas no és negociar els preus, aquesta és la missió de les Organitzacions Professionals Agràries. Malgrat l’excés d’oferta demanem generositat i visió de futur a tothom, cal pagar un preu just del raïm  i, evidentment, exigir qualitat. El futur i el prestigi del cava en cap cas passa per l’empobriment dels viticultors. Tots hem de reflexionar si la nostra actuació és correcte, si cada sector  fa el que ha de fer, cadascú en el seu àmbit, viticultors, cooperatives i elaboradors, assumint  que, prendre certes decisions, poden generar crítiques, però  s’han d’assumir. També el Consell Regulador té la  seves responsabilitats,  ja que la funció de control en el passat  no ha estat suficientment estricta com calia, i recordem que la D.O. Cava comparteix moltes hes de vinya amb altres Denominacions d’Origen que no donen sortida a aquests raïms.
Cal ressaltar que la majoria d’empreses han mantingut els preus, ara caldria que les empreses que han decidit una gran baixada reflexionin si han pres una bona decisió estratègica i de futur. Recordin, la Responsabilitat Social també forma part de la imatge d’una empresa. Demanem serenitat i negociació, sense amenaces i menys insults. Costa molt  guanyar una bona imatge i moltes coses de les que s’han dit perjudiquen el sector del cava i, per tant, també els viticultors.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.