//Plugins sense CDN ?>
L'hostaleria continua afrontant una situació "molt difícil" tot i que les restriccions s'hagin suavitzat. Els restauradors critiquen que "les decisions dels polítics en aquests moments, pel que fa al nostre sector, no tenen a veure amb el que pensen els epidemiòlegs".
El president del Gremi d'Hostaleria de i Turisme de l'Anoia (GHITA), Pere Santos, en declaracions a AnoiaDiari, ha manifestat el seu desconcert pels procediments del Govern pel que fa a les restriccions al seu sector. Fa dues setmanes, l'administració allargava els horaris d'obertura, però considera que "es tracta d'un pedaç". En aquest moment, "la majoria d'empreses del sector ja estan molt tocades. Crec que poden plegar un 40% a Catalunya i, pel que fa a l'Anoia, la xifra no seria gaire inferior".
Des que s'han modificat els horaris de la restauració "ha augmentat l'afluència en algunes hores, sobretot la d'esmorzar, però l'increment de facturació és lleuger. Sí que el client pot estar més estona a l'establiment, però això no significa un increment significatiu en els guanys dels negocis. Hi ha molta gent que està al final. I les solucions com els 'delivery' no signifiquen més que el 5% de la facturació d'alguns negocis".
La dificultat d'aixecar els ERTO
Pere Santos afegeix que "l'administració, les vegades que ens hem reunit, no ens ha facilitat cap previsió de com serà el calendari d'aquest any, com i quan podrem treballar. Veurem si els ERTO s'allarguen fins a finals d'any. Pel que fa als negocis i autònoms del sector, alguns només han rebut 3.600 euros. I a més, sense cap calendari, és impossible saber si podran aixecar els ERTO que tenen amb alguns treballadors".
Tests massius
La temporada d'estiu del 2020 va permetre a part de la restauració unes setmanes de bons números, però l'any sencer va ser "dolent". La incògnita de les previsions per aquest any, "sense cap calendari ni certesa" fa que no s'hagin pogut agendar els esdeveniments com banquets que permeten fer més caixa a aquest sector. Santos proposa que "es faci un pla massiu de tests d'antígens", sigui a farmàcies o a punts dels municipis, que permeti "a la població poder acudir a restaurants, teatres i altres llocs d'oci. Hi ha models de tests d'antígens que ofereixen els resultats en qüestió de 10 minuts. El virus no desapareixerà fins que no hi hagi una vacunació massiva, però hi ha d'haver maneres de poder fer un test eficient, com el de la diabetes que es fa amb reactius. I em sap greu que es restringeixin aquestes possibilitats".
De cara a l'estiu, la temporada més òptima, Pere Santos creu que "serà difícil que la gent vulgui sortir del país, però ha de ser en benefici del consum local. També ha de ser senzill deixar entrar a turistes que acreditin un test d'antígens fet". Pel que fa als horaris actuals, recorda que hi ha en marxa un recurs al TSJC, similar al que van interposar els hostalers del País Basc i que es va admetre, per allargar els horaris.
CONSULTA AQUÍ LES DADES I GRÀFICS DE L'EVOLUCIÓ, DIA A DIA, DE LA COVID-19 A IGUALADA I L'ANOIA