TORNAR

La primera planta de biometà d'Espanya queda inaugurada a Can Mata

economia
Dilluns, 23 octubre 2023. 13:05. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya per ser el projecte més gran d'injecció de biometà a partir del biogàs. Gràcies a la tecnologia WAGABOX®, patentada per Waga Energy, s'injectarà anualment 70 GWh de gas renovable en la xarxa de Nedegia, l'equivalent al consum de 14.000 llars o de 200 autobusos. 

El Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort ha inaugurat la Planta de Producció de Biometà de Can Mata, "el projecte més gran d'Espanya per a transformar el biogàs procedent de la degradació dels residus d'un dipòsit controlat en biometà, una energia renovable que redueix les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle
Mascort va anunciar que "la Generalitat aprovarà abans de finals d'any l'Estratègia del biogàs de Catalunya 2023-2030 per incentivar la producció d'aquest gas renovable al país", i que "només entre els anys 2024 i 2026, es preveu invertir fins a 80 milions d'euros en ajuts".

L'objectiu és que Catalunya pugui multiplicar per 3,5 la producció actual l'any 2030 fins a representar el 5,7% del consum actual de gas natural. Per assolir aquestes xifres, caldrà posar en marxa unes 80 noves instal·lacions, és a dir, unes 12 plantes noves cada any, més l'adaptació d'alguns centres de tractament actuals.

Ara mateix n'hi ha 72 en funcionament, entre abocadors, tractaments de fangs de depuradora, residus orgànics municipals i industrials, codigestió i dejeccions ramaderes. Aquestes plantes valoritzen els materials orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per generar calor, electricitat o biometà, i també per obtenir biofertilitzants.

La mesura forma part de la transició de Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just, que pretén assolir la neutralitat climàtica l'any 2050. Es calcula que la reducció de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) que comportarà l'increment de generació i ús del biogàs en els pròxims anys permetrà reduir l'emissió de 350.000 tones de CO2 eq/any a l'atmosfera.

Dipòsit de Can Mata
La planta de producció de biometà que es posa ara en marxa als Hostalets de Pierola aprofita el biogàs generat pels residus dipositats a l'abocador de Can Mata a través de la biometanització, un procés biològic en què part de la matèria orgànica dels residus orgànics es transforma, per l'acció dels microorganismes, en una mescla de gasos, el biogàs, constituït principalment per metà i diòxid de carboni i d'altres gasos en petites quantitats, com ara l'amoníac, l'hidrogen i el sulfur d'hidrogen.

El dipòsit controlat de Ca Mata és un dels més grans d'Espanya, amb una superfície de 78 hectàrees, l'equivalent a més de 70 camps de futbol. Aquesta instal·lació, on es tracten els residus urbans i industrials de Barcelona i la seva àrea d'influència, està operada des de fa més de 30 anys per PreZero Espanya. En aquestes tres dècades s'han gestionat més de 22 milions de tones de residus.

Les deixalles emmagatzemades en Ca Mata produeixen gairebé 40 milions de metres cúbics de biogàs a l'any, dels quals fins ara només es reutilitzava el 50%, per a produir energia tèrmica per a la pròpia instal·lació i energia elèctrica i tèrmica per la fabricació de materials de construcció. Gràcies a aquesta nova tecnologia el dipòsit controlat aconseguirà valorar el 100% del biogàs. Segons el govern, es calcula que s'injectarà prou biogàs a la xarxa per garantir el consum de gas de 14.000 llars.

La iniciativa està impulsada per PreZero España, una de les principals companyies del sector mediambiental especialitzada en la prestació de serveis urbans i el desenvolupament de solucions d'economia circular, i Waga Energy, líder en la producció de biometà a partir del biogàs de dipòsit controlat. Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, injectarà el biometà a través de la seva xarxa gràcies a una canalització de 6 quilòmetres realitzada en el marc del projecte.

La inauguració va estar presidida pel Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort, i ha comptat amb una àmplia representació d'autoritats i del món empresarial entre els quals destaquen Gerard Parcerisas, Alcalde dels Hostalets de Pierola; Isaac Peraire, director general de l'Agència de Residus de Catalunya; Assumpta Farran, directora general d'Energia de la Generalitat; Josep Pena, director dels Serveis Territorials a Barcelona; David Alquézar, delegat del Govern de la Generalitat al Penedès; Gonzalo Cañete, Conseller Delegat PreZero Espanya & Portugal; Mathieu Lefebvre, CEO de Waga EnergyRaúl Suarez, CEO de Nedgia; Roman Doubrava, cap de la Unitat de Fons d'Innovació a CINEA de la Comissió Europea.

El paper de Catalunya
Mascort ha afirmat que "a la darrera convocatòria que ha fet l'Estat de fons Next Generation destinats a plantes de biogàs, a Catalunya ens han concedit 27 projectes, dels 96 que té el Govern sobre la taula." "Això", ha dit el conseller, "convertirà el nostre país en un punt estratègic de la generació de biogàs de tot l'Estat."

Per al conseller, el fet que Catalunya sigui una de les regions europees amb més disponibilitat de recursos és una gran oportunitat per al territori, tant econòmica com energètica i ambiental. Per això, la Generalitat està acabant d'ultimar aquesta estratègia de biogàs i preparant tres convocatòries d'ajuts, per un import total de 80 milions d'euros.

Els ajuts es destinaran a la implantació de plantes de biogàs, a la depuració del biogàs a biometà i a les connexions fins a xarxa de distribució. La línia que s'orientarà a promoure noves instal·lacions de biogàs fomenta el tractament de dejeccions ramaderes per digestió anaeròbia de, com a mínim, el 50% de la matèria orgànica tractada, fins a un topall de subvenció de 3,5 milions d'euros, i també inclourà la promoció d'instal·lacions de tractament de digestats per valoritzar-los com a fertilitzants orgànics, i es complementarà la subvenció fins a 1 milió d'euros més.

L'altra línia facilitarà la transformació del biogàs de les plantes existents a biometà, i la connexió de les que generin biometà a la xarxa de distribució de gas perquè el puguin evacuar i comercialitzar, i així prendre terreny al gas d'origen fòssil.

Com funciona aquesta tecnologia?
La tecnologia WAGABOX®, és el resultat de quinze anys de recerca i és la més eficient i l'única dedicada a la producció de biometà a partir de biogàs de dipòsit controlat. Aquest sistema innovador combina la filtració per membrana i la destil·lació criogènica per a separar el metà, gas energètic, dels altres gasos emesos pels residus (oxigen, nitrogen, diòxid de carboni i compostos orgànics volàtils). Garanteix una eficiència energètica superior al de les solucions basades en la producció d'electricitat, i una recuperació òptima del recurs, sense limitacions en l'explotació per als operadors dels dipòsits controlats de residus. En els últims 6 anys s'han posat en marxa 18 unitats a França, el Canadà i Espanya. I setze més estan en construcció a França, el Canadà i els Estats Units.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.