TORNAR

Igualada, Guissona i Olot són les zones amb menys desigualtats de renda

Un estudi afirma que les zones industrialitzades, com Igualada, tenen una distribució de la renda més equitativa entre els seus habitants

economia
Dimecres, 27 setembre 2023. 10:17. Redacció AnoiaDiari.
PUBLICITAT

ACN - L'estudi 'Geografia de la indústria i cohesió social', elaborat per l'Institut d'Economia de Barcelona per encàrrec del Govern, demostra que els territoris en els quals la distribució de la renda entre els seus habitants és més equitativa són els d'Igualada, Olot i Guissona i això s'atribueix a l'elevat pes del sector industrial en aquestes zones.

L'informe demostra empíricament que la indústria contribueix a reduir les desigualtats i, en aquesta línia, comprova que hi ha menys cohesió social en les zones on ha augmentat el pes dels serveis en detriment de la indústria.

Guissona té un pes de la indústria que és 3,5 vegades més alt que la mitjana catalana, el d'Igualada és el doble i el d'Olot s'aproxima al doble. Els casos de Guissona i Olot estan molt centrats en la indústria alimentària i el d'Igualada, en el tèxtil, confecció i cuir.

La relació entre la indústria i la desigualtat s'explica perquè quan els treballadors d'aquestes indústries redueixen el seu pes, el mercat laboral es polaritza en dos grups: "el dels llocs de treball molt ben remunerats amb nivells de formació alts i un altre grup amb un nombre creixent de llocs de treball de feines manuals de menys qualificació que substitueixen els llocs de treball que abans aportaven les indústries intermèdies i tradicionals".
En les indústries avançades, presents només a Barcelona, Sant Celoni i Olot, no es confirma aquest mecanisme de reducció de la desigualtat. Aquesta evidència indica que seria la pèrdua de pes de les indústries intermèdies i les tradicionals la que incrementa la desigualtat.

L'estudi analitza 31 Sistemes Locals de Treball, que són unitats geogràfiques, diferents de les comarques, creades a partir de criteris de mobilitat laboral, i comprova que els territoris que han perdut pes relatiu de la indústria ho han fet per augmentar el pes dels serveis, especialment els de menor qualificació.

Això ha provocat més dualitat de l'ocupació entre els treballadors molt qualificats, preferentment a la indústria, i els molt poc qualificats; i, per tant, més diferències en la distribució de la renda entre els residents. "La presència més gran de sectors serveis i, en particular, els menys avançats és el que genera més desigualtats en el territori", conclou l'informe.

També clarifica que la indústria genera més equitat en la distribució de la renda, però no perquè iguali les rendes cap als nivells més baixos sinó cap als més alts. "La possible hipòtesi segons la qual la indústria genera menor desigualtat a costa de menor renda, no és certa", asseguren.


1 Comentaris

j

josep

igualada

28 de setembre 2023.09:40h

Respondre

Distribució equitativa !!! Em pixo !!!
Definitivament el capitalisme ens ha pres el pel, les ”peles”, s’ens pixen a sobre i ens diuen que plou.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.