TORNAR
PUBLICITAT

El sector del metall anoienc situa els operaris intermedis com el perfil laboral més necessari

Els impulsors de REINMET es marquen fer créixer la presència de dones al sector, ara un 20%

economia
Divendres, 19 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb una facturació de 650 milions d'euros anuals i unes 3.500 persones empleades, el sector del metall ara mateix és un dels més importants de la comarca. La UEA i la MICOD han col·laborat per afinar les necessitats dels perfils tècnics que precisa un sector amb bona salut. 

El projecte REINMET, vinculat al sector del metall, i impulsat per la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD), la Diputació de Barcelona i la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), ha elaborat un nou Estudi de Detecció de Necessitats Formatives al Metall, un informe sobre els perfils requerits i les necessitats formatives a les empreses d'aquest sector a l'Anoia. El document, que presentaven la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Igualada, Patrícia Illa, i el president de la UEA, Joan Domènech, s'ha fet entre una cinquantena d'empreses locals. La majoria de les empreses constaten que tenen necessitat de personal i els perfils més demandats són, majoritàriament, els d'operari i tècnic intermedi i, en menor mesura, els de tècnic superior.

Patrícia Illa, amb Joan Domènech a darrere, en la presentació de l'estudiSegons el document, un 82% de les empreses tenen previsió de contractació i, la majoria d'aquestes, voldrien fer-ho en el termini d'un any. La seva voluntat és, en un 60%, optar per contractes indefinits. L'estudi, però, destaca que els perfils disponibles al mercat ara mateix no són suficients per a cobrir la demanda d'aquestes empreses. De fet, la gran majoria d'aquells que es formen en les matèries requerides pel sector, acostumen a aconseguir un contracte en el moment en què acaben els estudis o fins i tot abans.

L'estudi subratlla "la importància d'incentivar les vocacions professionals en l'àmbit industrial que tinguin efecte a mig i llarg termini, incidint en el grup de població en l'etapa d'educació bàsica i obligatòria, amb la voluntat de despertar un interès cap a les activitats científicotecnològiques, que sovint s'associen amb connotacions negatives". És considera imprescindible fer l'acostament del nou model d'indústria 4.0 cap als segments més joves de la població.

Pel que fa a perfils concrets, les empreses consultades destaquen principalment "els de soldador, d'operari de base, de preparador de maquinària, d'operari de centre de mecanitzat o de muntador de maquinària". En menor mesura, demanden també altres perfils, com ara torner, delineant, fresador o matricer. Aquestes conclusions han de servir des d'ara per orientar les propostes formatives a la comarca de manera més específica. De manera complementària, les empreses consultades han destacat les competències tècniques que caldria potenciar entre els seus futurs treballadors més específicament: són, per exemple, la interpretació de plànols,  els coneixements de pneumàtica, hidràulica i electricitat o la utilització d'instruments de mesura. Les empreses locals valoren també aspectes com la disposició i capacitat d'aprenentatge, la responsabilitat, la capacitat de treball en equip o la flexibilitat, entre altres trets. 

Illa considera que "ara sabem cap a on cal orientar les actuacions que contribueixin a dotar les empreses locals del metall d'un capital humà competitiu i adequat". Entre les conclusions i línies a explotar, hi ha la necessitat d'incentivar el pes de les dones en aquest sector, ja que ara mateix només suposen un 20% del total de treballadors al sector. També la d'impulsar noves accions formatives específiques que formin treballadors qualificats per aquestes tasques i els ajudin a desenvolupar, més enllà dels coneixements bàsics, les competències tècniques i de base més valorades. Es proposa, entre altres, una formació modular, amb un mòdul de base que aporti coneixements genèrics i, a continuació, mòduls d'especialització. En qualsevol cas, l'estudi fa palès que, donada l'especificitat del sector, la formació ha de ser de la màxima durada i diversitat possibles.

El president de la UEA valora "la rellevància del projecte REINMET per un sector molt important a la comarca, amb més de 300 empreses, uns 650 milions d'euros de xifra de negoci total i amb uns 3.500 llocs de treball implicats. És un sector amb una important demanda de professionals i, per tant, representa una bona aposta de futur pels joves que vulguin formar-se i apostar per un sector amb futur, un bon conveni salarial i una elevada inserció".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.