TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

Els programes de formació i inserció: una oportunitat per tornar al sistema educatiu o per accedir al mercat de treball

Aquests programes s’adrecen a joves d’entre 16 i 21 anys que han deixat l’Educació Secundària Obligatòria i no segueixen estudis dins del sistema educatiu ni participen en cap acció formativa

ensenyament
Dilluns, 16 març 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els programes de formació i inserció (PFI), que són voluntaris i duren un curs acadèmic, estan pensats per a joves d’entre 16 i 21 anys que han deixat l’Educació Secundària Obligatòria i no segueixen estudis en el sistema educatiu ni participen en cap acció formativa. L’objectiu dels PFI és proporcionar-los, d’una banda, la possibilitat de tornar al sistema educatiu (a la formació professional) i, de l’altra, l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball. Els PFI s’adscriuen a diferents famílies professionals. A l’Anoia, aquests programes es poden fer a Igualada i a Piera.

PUBLICITAT

El Pla de Transició al Treball d’Igualada (PFI-PTT), ubicat a l’INS Milà i Fontanals, ofereix els programes d’Auxiliar en vendes, oficina i atenció al públic, dins la família comerç i màrqueting; el d’Auxiliar de fabricació mecànica i d’ajust i soldadura, de la família de fabricació mecànica, i el d’Auxiliar de muntatges d’instal·lacions electrotècniques en edificis, pertanyent a la família electricitat i electrònica, impulsats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Igualada. Segons la direcció del centre, “és una mostra de les ofertes laborals de la comarca”. Des del PTT Igualada assenyalen que actualment “hi ha més demanda, ja que l’FP té un millor reconeixement dins la societat”, i remarquen que el fet “d’oferir l’oportunitat de dur a terme pràctiques dona un millor currículum i fa que creixi l’interès dels joves per aquests estudis”.  Destaquen que, en aquest sentit, “molts d’aquests joves continuen treballant en aquests llocs on han fet les pràctiques”, per tant,  la inserció laboral “és molt bona”.

L’Escola Pia d’Igualada també ofereix diversos programes de formació i inserció: Auxiliar d’hostaleria (cuina i serveis de restaurant i bar), Auxiliar en imatge personal (perruqueria i estètica) i Auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics. Paral·lelament, també fan certificats de professionalitat que integren mòduls sencers de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) i cicles formatius de grau superior (CFGS), de manera que l’alumne pot convalidar els mòduls aprovats en cas que vulgui continuar estudiant FP.

Des de la coordinació d’aquests cicles expliquen que “la demanda actual respon a un canvi que ja es palpa en el món professional: cada cop més, els gerents i empresaris busquen persones qualificades per cobrir els llocs vacants de les seves empreses. Ja no val el ‘jo busco feina del que sigui’ o el ‘jo sé fer de tot’, perquè el mercat laboral és molt exigent i la gent està cada cop més preparada”.

A l’Escola Pia també han detectat, els darrers anys, una certa revalorització d’aquests estudis i un major interès dels joves. “Venen joves que no aprovaven l’ESO per poder fer algun curs professionalitzador, més pràctic, més real. I, últimament, atenem també força joves que abandonen el batxillerat i busquen una alternativa per continuar els estudis, assenyalen des del centre privat igualadí.

Pel que fa a la inserció dels alumnes que finalitzen aquests estudis, des del centre reconeixen que “el mercat laboral està complicat i no és gens fàcil trobar una feina per a cadascun dels nostres alumnes. Així i tot, l’experiència ens diu que l’alumne que vol trobar feina n’acaba trobant”.

L’Escola Pia ofereix als seus alumnes una agència de col·locació un cop finalitzen els programes. “Cada cop més, les empreses ens coneixen i confien en nosaltres per cobrir llocs vacants de feina que puguin tenir, sobretot dels sectors d’hostaleria i d’imatge personal, en els quals  l’Escola Pia està especialitzada”, remarquen des de la direcció del centre.

En aquest sentit, destaquen que “som centre de formació referent en aquestes especialitats i moltes empreses es posen en contacte amb nosaltres per demanar alumnes en pràctiques, per fer-nos arribar alguna oferta de feina o per demanar-nos formacions a mida. Un cop hi ha una demanda per part d’una empresa, procedim a fer convenis de col·laboració”.

Pel que fa a les oportunitats de futur, des de l’Escola Pia consideren que “el turisme serà un tema clau. Tots els estudis al voltant del turisme hi podrien tenir cabuda: idiomes, xarxes socials, restauració en totes les seves especialitats de cuina i serveis, monitoratge d’activitats de lleure...”.

El PFI-PTT Anoia Sud, ubicat a Piera, ofereix programes de dues especialitats: Auxiliar d’activitats d’oficina i de serveis administratius generals, de la família administració i gestió; i Auxiliar en vivers i jardins, de la família agrària. Aquests programes s’emmarquen dins d’un conveni signat entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments que conformen la Xarxa Transició Escola Treball Anoia Sud.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.