TORNAR

Com es treballa l'educació emocional a l'Escola de l'Ateneu?

Pàgines especials

ensenyament
Dilluns, 2 maig 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Només hi ha una vida i s'ha de viure feliç, oi? Com a mestres tenim a les nostres mans la sort de poder ajudar als infants a ser feliços, a ensenyar-los el valor de la vida, a proporcionar-los els espais perquè puguin expressar com se senten.... en definitiva, poder portar l'alegria de viure a les nostres aules.

 

I tota aquesta gran tasca a l'Escola de l'Ateneu la duem a terme en el dia a dia a l'aula, propiciant moments perquè els infants es coneguin, se sentin segurs, descobreixin les seves capacitats, expressin les seves emocions, superin les seves pors, coneguin els altres, empatitzin amb els companys, reafirmin el sentiment de pertinença al grup, resolguin conflictes....

A partir dels petits conflictes que poden sorgir en el grup podem treballar les emocions i, conjuntament, trobar-ne la solució i poder avançar un pas més, entenent el conflicte com una oportunitat per créixer.

L'educació emocional és un procés educatiu permanent que potencia el desenvolupament de les competències emocionals amb l'objectiu de capacitar als alumnes pels diferents reptes de la vida. Cal que l'infant conegui les pròpies emocions, per poder-les regular i gestionar de forma autònoma. Si aconseguim que l'infant sigui capaç de gestionar les     pròpies emocions serà intel·ligent emocionalment i podrà adoptar una visió positiva davant la vida.

 

Programa Sentir i pensar

A l'Educació Infantil iniciem aquest treball a partir del programa “Sentir i pensar” per tal de poder treballar les emocions amb contes, jocs, cançons i amb dinàmiques diferents, amb les quals aprenen, vivencien i es plantegen conflictes, emocions...

Proposem activitats d'autoconeixement, com “La capsa dels miralls” que a partir d'una carta ens explica que a dins de la capsa hi ha la persona més especial, divertida, simpàtica, única... i quina sorpresa tenen els infants quan descobreixen al mirall que cada un d'ells és aquesta persona especial i única, perquè cada un d'ells es veu reflectit en el mirall.

Per afavorir l'autoestima és important conèixer què pensen els companys de cadascú de nosaltres i a l'Escola, cada mes, fem una rotllana de felicitacions on cada alumne rep les felicitacions dels altres per tasques o actituds que els companys reconeixen.

A partir d'imatges de cares amb diferents expressions els alumnes aprenen a expressar el que senten a cada moment, com ho viuen i reflexionar el perquè ho viuen d'una o altra manera.

 

La capsa del petons

Una altra de les activitats que hem realitzat aquest curs ha estat “La capsa dels petons”, a partir de la lectura d'un conte que ens va portar a parlar d'aquest gest tan bonic i, a vegades, fins i tot incòmode per algú. Els infants van explicar que eren els petons per ells, els van descriure, els van comparar amb allò que més els agradava, van buscar el petó que més esperen, van posar color als petons, van ensenyar maneres diferents de fer petons, van imaginar el perquè es fan petons..... i després cada un d'ells va estampar un petó en una targeta amb el seu nom. Quan ja teníem tots els petons vam fer una capsa entre tots per guardar-los. Aquesta capsa la tenim a la classe i quan algú necessita un petó el pot agafar.... Animeu-vos a fer la vostra capsa dels petons!!

Dissabtes en família

D’altra banda, el proper dissabte 7 de maig convidem a les famílies de fora de l’escola a passar un matí de dissabte en família amb els seus infants de 0 a 2 anys. Farem el taller “Jocs de falda i cantarelles” a partir de les 11 hores. Cal inscripció prèvia i les places són limitades: http://www.escolaateneuigualadi.cat/dissabtesfamilia/. L’objectiu d’aquesta activitat és donar a conèixer la nostra manera d’entendre l’educació dels més petits i obrir les portes de la nostra llar d’infants per passar una bona estona plegats. 

Escola de l'Ateneu

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.