TORNAR

L'Anoia és la meca del 'paintball'

Grups de l’àrea de Barcelona trien la comarca per practicar aquest ’hobby’

esports
Dilluns, 16 febrer 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La comarca té cinc establiments d'aquest tipus. Des que va arrencar el primer, el 2003, han anat proliferant. Malgrat que hi ha força anoiencs que hi juguen, el gruix principal és de persones que vénen de l'àrea metropolitana

L'any 2003 l'Anoia Paint ball aterra al petit municipi de Carme, convertint-se en el primer camp de 'paintball' de la comarca de l'Anoia, tot responent a l'augment de la demanda d'aquesta activitat al conjunt de l'Estat espanyol. A poc a poc, la tendència es va anar estenent, fins arribar a comptar amb un total de cinc 'paintballs' a la comarca: Paint ball Els Maquins (La Pobla de Claramunt), CatPaintball (Copons), Paint ball Parc Motor (Castellolí), Adrenalina Paint ball (Castellolí) i Barna Paint ball (Els Hostalets de Pierola), tot i que el pioner —Anoia Paint ball— ja no es trobi en funcionament.

El 'paintball' és una activitat que simula l'enfrontament bèl·lic entre dos equips i que es practica a l'aire lliure (tot i que hi ha modalitats sota sostre), on es combina exercici, contacte amb la natura, estratègia i joc en equip. Però, sobretot, és una manera de passar una bona estona amb els amics i descarregar adrenalina. Es juga amb dos equips, generalment d'unes set persones cada un, com a mínim. Els jugadors van equipats amb una màscara protectora (ulls, cara i orelles), fet que el converteix en un joc segur. Les marcadores (que serien les 'pistoles') s'alimenten, generalment, d'aire comprimit i disparen boles fetes amb un recobert de gelatina i replenes de colorant. Es tracta d'una pintura biodegradable, no tòxica i que es neteja fàcilment. Hi ha diferents modalitats del joc, ja que no existeix una fórmula única de jugar al 'paintball'.

Es tracta d'una activitat dirigida a tot tipus de públic, des dels més petits fins als més grans, doncs existeix material adaptat per menors de 14 anys (les marcadores funcionen amb molles i no amb aire comprimit). Així, el perfil del jugador de 'paintball' pot ser molt divers: vénen empreses, colles d'amics, comiats de solter, aniversaris… Però, el cert, és que tant podem trobar un grup d'adolescents que tenien ganes de provar-ho, com un grup de gent gran que també s'hi ha sentit atreta. I, com que generalment, el grup que ve ja forma dos equips, la intensitat del joc dependrà d'ells mateixos, així, no s'ha de patir si no s'està gaire en forma. Sempre, clar, que s'hi jugui amb persones que estiguin igual (de forma física) que nosaltres.

Però per conèixer una mica millor el món del Paint ball, AnoiaDiari ha visitat el Paint ball Els Maquis, un dels 'paintball' més consolidats de la comarca. Allà, vam poder veure com funciona tot i vam poder parlar amb l'Òscar, l'impulsor i responsable d'aquest 'paintball'. El Paint ball Els Maquis, situat a la Pobla de Claramunt, ja porta sis anys en funcionament i sembla que cada any vagi una mica millor, tot i que existeix una forta competència dins el sector. Segons ens explica l'Òscar, el gruix més gran de clients és procedent de Barcelona i voltants, sent menor l'afluència de persones de la comarca, tot i així, poden presumir de tenir clientela fixa, ja que un cop provada l'experiència, "són molts grups els que decideixen repetir". A més, recentment, aquesta activitat s'està generalitzant i ja fa un temps que s'ha convertit en un atractiu per les escoles, que vénen amb els alumnes a passar una bona estona i a fer una mica d'esport.

Tot i que el Paint ball Els Maquis no ofereix més serveis a part del material per jugar i les vuit pistes de  què disposen (i, evidentment, aigua per als jugadors!), posen a la disposició del client —gratuïtament— una àrea equipada amb bancs, taules i una barbacoa on, lliurement, es poden fer el dinar. D'aquesta manera, es pot organitzar una partida de 'paintball' i després, fer una calçotada o una carn a la brasa allà mateix. A més, també disposen d'una nevera on els clients poden deixar les seves begudes. Així doncs, ara que ja s'acosta el bon temps, anar a fer un 'paintball' pot ser una bona opció per passar el dia sense sortir de la comarca, fent alguna cosa diferent i a uns preus molt assequibles.

Origen del 'paintball'

L'origen del 'paintball' es remunta a l'any 1970, a Estats Units, quan l'enginyer nord americà, James Hale, patenta la marcadora de pintura destinada a pintar ramats i arbres per la a indústria ramadera i de la fusta. Resulta, que els obrers que es dedicaven a aquestes tasques van començar a jugar a quelcom similar al fet i amagar, disparant-se entre ells amb les marcadores de pintura. No és fins el 1981 que neix el joc del 'paintball', quan unes persones veuen com els obrers juguen i això els inspira a crear el 'paintball', tal com avui l'entenem. A poc a poc, es comencen a adaptar els materials per al joc entre persones (pintura vegetal biodegradable i fàcil de netejar, que funciona amb càpsules recobertes de gelatina) fins que es consolida com un 'hobby' o un esport, com qualsevol altre.

El 'paintball' es comença a conèixer a l'Estat cap a la dècada dels 90, sobretot a nivell de grups d'amics que hi jugaven pel camp o en finques privades. Tot i així, no és fins el 2001, que el 'paintball' es comença a obrir camí a Espanya. A partir d'aleshores es consolida com un esport més i comencen a sorgir els primers camps i les primeres lligues, organitzades a Madrid.

Ens quedem amb les paraules de l'Òscar: "jugar a 'paintball' és una manera molt complerta de fer activitat, fer moltes amistats, treballar la companyonia, el sentit d'equip i, sobretot, passar-s'ho bé i, no patiu, que amb els sis anys que portem ningú s'ha fet mal!"

 

Xènia Castillo


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.