Actualment, hi ha vuit penyes actives del FC Barcelona a l'Anoia i centenars de socis. Diumenge, estan convocats a votar a les eleccions del club, que es dirimiran entre tres candidats. Una convocatòria condicionada pel confinament i que pot ocasionar que no puguin sortir de les límits de la comarca. Alguns d'ells ja han votat per correu.
Queden cinc dies per conèixer qui agafa les regnes d'una de les entitats més representatives de Catalunya, sinó la que més. Les eleccions al FC Barcelona, ajornades ja el gener per l'alta incidència de la COVID-19 aleshores, se celebraran aquest diumenge. AnoiaDiari ha parlat amb alguns dels representants del moviment penyístic a la comarca, i també socis, sobre les seves sensacions de cara a la cita del dia 7 de març. Consideren que l'avantatge en aquesta recta final la té Joan Laporta, ja president de 2003 a 2010, tot i que no coincideixen tots en la seva inclinació. També parlen de la més que delicada situació econòmica del club i del futur del seu millor jugador, Lionel Messi. Uns consideren que s'ha de quedar, sigui com sigui; altres, mostren més reserves.
Ell ha votat "relaxat" (no creu que guanyi l'única opció que no li fa el pes), però adverteix que "ara tocarà arremangar-se, perquè el panorama és galdós, sobretot per l'economia. Però tenim massa social i història per remuntar" . Hi ha un altre tema estrella, el futur de Lionel Messi. El penyista igualadí considera que "es pot bastir l'equip al voltant d'ell, però algun dia caldrà pensar en la reconstrucció".
"Escepticisme"
Vicenç Serra, de la Penya Barcelonista de Castellolí, opina sobre les detencions de Josep Maria Bartomeu i altres executius que "no en sabem de missa ni la meitat. Sóc escèptic sobre aquesta operació". Sobre els comicis, explica que "els que són socis el club d'aquí a la penya, ja han votat per correu". Opina que "potser Joan Laporta és favorit, el que sí que puc dir és que va venir Víctor Font a la penya i va convèncer molta gent que eren pro-Laporta".
Sobre la continuïtat de Messi, apunta que "el que pensem va en funció de cap on va el club. Ell està a la part final de la seva carrera, no vull que es quedi de mala gana. Si es queda com a veterà per acompanyar als joves, em sembla un gran actiu. La qüestió és que, segons com va cada partit, de com juga, la gent ho veu d'una manera o una altra. Pot fer un paper per ajudar en la transició, perquè l'equip haurà de començar amb els joves, gairebé des de zero".
Quant a les preferències, assegura que "els tres candidats tenen coses bones. Sí que Font i Laporta tenen moltes similituds i crec que, sempre a títol personal, quan acabin les eleccions es podrien asseure i agafar gent potent de l'altra candidatura, sigui qui sigui que guanyi, perquè tenen coses complementàries. Freixa representa una altra filosofia de club".
"Estic esperant els darrers debats"
Guim Rojas, de l'Associació Penya de Montbui, encara no té decidit el vot i esperarà als debats que resten. Mostra el seu estupor per l'operació policial (Bartomeu i el seu assessor eren alliberats després de prestar declaració aquest dimarts) i declara que "és una herència difícil la que deixa Bartomeu. Penses que el Barçagate ja no donaria més de sí, però ens trobem això". Es desplaçarà a Barcelona a votar (tot i que la Generalitat encara ha d'especificar com es poden anar-hi els socis) i encara no té clar a qui. Creu que "hi pot haver una sorpresa" en el resultats de les eleccions "ja que la candidatura de Laporta és massa optimista". El montbuienc vol, en el seu cas la continuïtat de Leo Messi "sí o sí".
La solució dels bons i l'economia
Una de les solucions que ha posat sobre la taula la candidatura de Laporta és emetre bons del club i que els adquireixin particulars, per evitar engruixir el deute bancari. Claramunt opina que "tot serà benvingut. Depèn de les candidatures, però també hi ha l'opció de vendre drets de la gestió de l'Espai Barça o del Barça Corporate". Per la seva part, Vicenç Serra comenta que "no tinc cap opinió sobre els bons, només que calen coses amb sentit comú. Ja n'hi ha prou de tirar els diners en fitxatges inútils. No hi ha hagut criteri, per exemple, en fer la reforma del camp durant l'aturada per la COVID-19. Només cal això, sentit comú". Sobre la part econòmica, el montbuienc Guim Rojas entén que "la qüestió del deute es pot arranjar, només es tracta que hi hagi persones competents. Cal situar en cada àrea gent que conegui el tema, es tracta només d'això, persones qualificades".