TORNAR

La Unitat de Readaptació Esportiva Integral de la Clínia Sant Josep atén prop de 700 pacients en el primer any

esports
Dijous, 14 març 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Fa un any que aquest servei va entrar en funcionament, adreçat a qualsevol persona que vol tornar a practicar esport o activitat física en condicions òptimes i els resultats han estat molt positius “tant en nombre d’esportistes atesos com en la recuperació que assoleixen”, destaca el cap de fisioteràpia de la Unitat, Juanjo Brau.

La Clínica Sant Josep va posar en marxa fa un any la Unitat de Readaptació Esportiva Integral amb la voluntat d’oferir un servei, fent un pas més enllà de la rehabilitació convencional, a aquelles persones que volen tornar a practicar activitat física o esport en les millors condicions possibles. Durant els primers 12 mesos d’activitat, l’equip de professionals multidisciplinari que forma la nova unitat ha atès gairebé 700 usuaris, la majoria esportistes, tant professionals com amateurs, i pacients postquirúrgics.

Els resultats obtinguts per aquesta unitat, que completa la cartera de serveis del CIMETIR, el Centre Integral de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació, són molt positius, “tant en nombre d’esportistes atesos com en la recuperació que assoleixen”, destaca el cap de fisioteràpia de la Unitat, Juanjo Brau. La voluntat de l’equip “és seguir creixent, tot incorporant les tècniques més innovadores i teixint sinergies amb entitats esportives i clubs del territori”, afegeix.

El fet que s’ubiqui en unes instal·lacions hospitalàries, com són les de la Clínica Sant Josep, fa que la unitat sigui pionera i única a Catalunya. Això permet que els diferents equips professionals del centre puguin treballar transversalment, oferint una atenció integral, l’assistència i el seguiment necessari en tot el procés: des de la prevenció de la lesió, amb les revisions mèdiques i físiques que es fan al Centre de Medicina de l’Esport, passant per l’assistència, diagnòstic, cirurgia i seguiment davant de qualsevol malaltia o lesió traumatològica.

Durant aquest primer any d’activitat, la unitat s’ha reforçat incorporant professionals de diferents disciplines. En aquests moments, està formada per metges traumatòlegs, fisioterapeutes, metges de medicina esportiva, preparadors físics, una nutricionista i un psicòleg esportiu.

L’equip de fisioteràpia està liderat pel fisioterapeuta i readaptador Juanjo Brau, la direcció mèdica va a càrrec del Dr. Jordi Puigdellívol i la coordinació de la unitat depèn de la infermera Mònica Currius. Completa l’equip el traumatòleg Lluís Til. Tots ells compten amb una trajectòria vinculada a la cura i atenció d’esportistes de prestigi que els ha portat a ser referents en l’àmbit de la medicina esportiva i la readaptació física integral.

Què és la readaptació esportiva?

La readaptació funcional esportiva és el procés final de recuperació d’una lesió o un procés patològic i finalitza quan el pacient pot tornar a fer l’activitat física o esport que feia habitualment. Segons Juanjo Brau, “l’acompanyament i l’atenció personalitzada que fem durant tot el procés de recuperació és essencial per evitar recaigudes d’una mateixa lesió. La recuperació esportiva també minimitza el risc de patir noves lesions i optimitza els temps de tornada a la pràctica esportiva”.

Brau afegeix que un dels trets diferencials del servei és el mètode de treball del centre. “A la Unitat de Readaptació Esportiva Integral tenim una manera d’entendre la fisioteràpia en la qual el pacient és part activa del tractament. A més, des del servei s’ofereixen tractaments basats en exercicis dirigits i controlats que tenen per objectiu reforçar els dèficits que han desencadenat en una patologia. Aquí tractem a persones, no a lesions, i aquesta filosofia de treball possiblement és la que fa que molts usuaris confiïn o hagin confiat en nosaltres”.

Tecnologia puntera per a una recuperació completa

L’espai de la Unitat de Readaptació Esportiva Integral està equipat amb la tecnologia més puntera per oferir un tractament de qualitat i optimització física. Els professionals disposen de màquines de valoració funcional que proporcionen dades d’anàlisi en temps real per testejar tots els paràmetres com la força o l’equilibri muscular, i brinden una visió sense precedents del rendiment de la persona.

D’aquesta manera, poden avaluar l’estat en què es troba aquella persona i analitzar amb més precisió el risc de tornar a patir una lesió. Amb totes aquestes dades, es poden planificar i oferir entrenaments totalment personalitzats, orientats a recuperar i millorar el rendiment del pacient, segons la seva capacitat funcional i neuromuscular.

Part d’aquest equipament es pot traslladar a les instal·lacions dels clubs, als quals s’ofereix un servei complementari per fer, in situ, tests i proves funcionals als seus esportistes. “Aquestes avaluacions serveixen per a poder establir, conjuntament amb l’equip tècnic del club, programes individualitzats per optimitzar els plans d’entrenament”, explica Brau. Paral·lelament a aquestes valoracions funcionals, s’ofereix servei de nutrició i psicologia en grup a diferents clubs esportius.

A banda, la unitat també compta amb màquines pneumàtiques d’alta gamma, diatèrmia, ones de xoc i ecògrafs musculoesquelètics.

Es pot demanar hora per a la unitat de Readaptació Esportiva Integral per telèfon al 93 875 95 01 o per correu a readaptacio@clinicasantjosep.cat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.