TORNAR

L'Anoia, tercera per la cua a Catalunya en la variació interanual del valor afegit brut

Va davallar en un 7,4%, segons apunta l'Anuari Econòmic Comarcal elaborat per Catalunya Caixa

Dijous, 28 octubre 2010. 01:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Des de 1994, l'entitat Caixa Catalunya elabora un complet Anuari Econòmic Comarcal, que permet entendre i visualitzar la situació dels diferents territoris catalans pel que fa a dades econòmiques. Després de la fusió entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, l'entitat resultant CatalunyaCaixa ha continuat aquesta tasca. Segons l'anuari presentat recentment, que fa referència a l'any 2009, l'Anoia és una de les zones que més ha notat la crisi econòmica, cosa que s'ha traduït en un descens important del valor afegit brut de la comarca.

Creixement i pes per sectors - Font: Anuari Econòmic Comarcal, 2010

Estructura i creixement sectorial del PIB - Font: Anuari Econòmic Comarcal, 2010

Creixement del VAB - Font: Anuari Econòmic Comarcal, 2010

La construcció ha caigut un 10,4% aquest 2009 a l'Anoia

Segons l'Anuari, l'any 2009 el valor afegit brut de l'Anoia va mostrar una taxa de variació interanual negativa, del 7,4%, i així es va situar en el tercer lloc per la cua de Catalunya (darrere de la Ribera d'Ebre i la Conca de Barberà). La causa principal, segons l'informe, és la davallada del sector industrial (d'un 15,6% a l'Anoia), que va restar 5,3 punts percentuals al creixement. La construcció i el terciari, amb caigudes del 10,4 i el 2,0%, respectivament, en van restar 1,3 i 1,0, mentre que el primari va avançar del 15,6% (gràcies al creixement del 55,3% de la seva principal producció agrícola: els cereals) i va aportar 0,2 punts al creixement de la comarca.

Cauen la indústria i els serveis

El retrat del 2009 contrasta amb les dades del 2008 pel que fa al sector terciari —que l'any anterior havia crescut a la comarca en un 2,8%, principalment en els àmbits del comerç, l'hoteleria i la intermediació financera— i, sobretot, a la indústria. Si bé aquesta darrera ja anava de baixa l'any 2008 (amb un descens del 6,8%), ha estat el darrer any quan la davallada s'ha accentuat considerablement. Sectors com el tèxtil (-15,9%) o el paper (-8%) han estat dels que més ho han patit, mentre que l'únic sector industrial que ha experimentat un lleu creixement ha estat l'alimentari (+2,2%).

De creixement moderat, a davallada

Tirant una mica enrere, en l'informe que recollia les dades del 2007, el creixement del valor afegit brut a l'Anoia havia estat del 2,75%, desaccelerant una mica respecte d'anys anteriors però amb un resultat, al cap i a la fi, positiu. Per sectors, va ser el serveis el que més va créixer, però el fre ja es va començar a notar en la indústria i, sobretot, en la construcció.

Si es mira en termes acumulats (2000-2009), el creixement del VAB a l'Anoia ha estat del 5,1% —molt per sota la mitjana de Catalunya, del 19,9%. Pel que fa a l’indicador d’ocupació, es va contreure de l’11,1%, segons el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social.

El 2009, a la baixa a gairebé tot Catalunya

En el conjunt de l'àmbit català, el 2009 ha estat un any especialment negatiu. De fet, només hi ha dues comarques que hagin vist incrementat el seu valor afegit brut: el Pallars Jussà (+1,1%) i la Noguera (+0,88%). Les comarques properes a l'Anoia han registrat, com la nostra, importants davallades: el Bages en un 6,16%, l'Alt Penedès en un 5,18% i la Conca de Barberà en un 8,15% —situant-se com la segona comarca catalana amb un descens més important del VAB.

A més a més, a diferència del 2008 i tal com passa a l'Anoia, el sector de la construcció no va ser el més afectat per la recessió a Catalunya, sinó que va ser la indústria el que va liderar les davallades del VAB del país.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.