TORNAR

Plantada d’arbres a Jorba i compensació d’emissions de CO2

Aquesta iniciativa es duu a terme des de l’any 2008

Dimarts, 4 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diumenge 16 de febrer de 2014, es durà a terme la plantada d’arbres que anualment organitza l’Associació per a l’Estudi de la Natura de l’Anoia (AENA) al terme municipal de Jorba, a la qual aquest any s’hi ha sumat la secció de Ciències Naturals i Mediambientals del CECI.

Plantada d'arbres a Jorba. Foto: Xavier Barberà

Aquesta iniciativa es duu a terme des de l’any 2008. S’acostuma a fer la plantada cap al mes de febrer, època en la qual les plantes es troben en parada vegetativa a conseqüència de l’hivern. Durant els mesos estivals, s’aporta aigua als arbrets per facilitar el seu creixement i l’adaptació al terreny.

La zona objecte de la repoblació es coneix com a Montpaó i es situa entre l’autovia A-2 i el municipi de Copons. Va patir els incendis forestals que van afectar a la comarca de l’Anoia els anys 1986, 1994 i 2003. A més a més de ser devastada pels incendis forestals, és una zona de solana i per tant poc humida. Tampoc el tipus de sòl, pedregós, poc desenvolupat i amb poca matèria orgànica, ajuda gaire al creixement de les espècies vegetals. Inicialment, es van plantar espècies autòctones com l’alzina o el roure, però les condicions del terreny no són gens favorables i l’índex de supervivència és molt baix. Per aquesta raó, en els darrers anys, s’ha optat per plantar pi blanc, espècie més resistent a la sequera i a les condicions del terreny.

La plantació d’arbres és una eina que permet evitar l’erosió del terreny i, per tant, la pèrdua de sòl cultivable, actua com a limitador de la velocitat de l’aigua d’escorrentia superficial i, per tant, evita inundacions sobtades. També ens ajuda en la lluita contra el canvi climàtic, ja que redueix el CO2 atmosfèric mitjançant la seva captació per part de les fulles, especialment important durant l’època de creixement i fins a l’edat madura de l’arbre.

Els projectes de reforestació, com el que s’està duent a terme, són habituals a l’hora de “compensar” les emissions de CO2 per part d’indústries que, bé de forma voluntària o bé per norma segons el Protocol de Kyoto, volen compensar les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquesta no és una solució definitiva, ja que difícilment es compensen les emissions d’una indústria amb el ritme de captació per part de la vegetació i els arbres són, només, un reservori temporal de carboni. Tot i això, cal promoure iniciatives com la que us presentem, ja que a més de generar oxigen, mantenir o augmentar la biodiversitat, evitar la pèrdua de sòl, frenar l’evapotranspiració i limitar la velocitat de l’aigua superficial durant les pluges, també tenen una funció social. Aquesta no és la solució, cal reduir el consum i canviar els hàbits, però portar a terme projectes com aquest ajuda, a la llarga, a la sostenibilitat del planeta.

La trobada per participar de la trobada es durà a terme el diumenge 16 de febrer a les 9h davant de l’Hotel Amèrica, des d’on ens distribuirem en els cotxes disponibles. Cal portar eines adequades per a les feines de jardineria (aixades...).

Xavier Barberà


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.