TORNAR

Òdena serà diumenge la meca dels cargolaires d'arreu

La localitat combina la Fira de la Vinyala i la Festa de la Verema

gent
Dissabte, 14 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La varietat anoienca del cargol de vinya, i el món culinari que es basteix al seu costat, es reivindica aquest diumenge. El certamen es manté a la Plaça de la Font, que va estrenar-se l'any passat.

Òdena és a punt, per acollir aquest diumenge 15 de setembre, la seva Fira de la Vinyala, un certamen que enguany celebra la novena edició i ho fa amb moltes novetats. En total, s'espera que els restauradors, la Confraria de La Vinyala i l'entitat gastronòmica El Cargol Graciós cuinin un total de 1.500 quilograms de cargols perquè el visitant els pugui degustar a la mateixa fira o bé els pugui adquirir per a emportar. S'espera un total de 47 expositors, entre els quals hi haurà 13 restauradors més la Confraria de La Vinyala i l'associacio gastronòmica el Cargol Graciós que cuinaran les millors receptes amb vinyales.

A la vila també hi haurà desenes de firaires, talleristes i altres expositors. El Parc de La Font s'omplirà durant tot el matí d'experts i aficionats del món dels caragols. Els visitants podran gaudir d'un matí ple d'activitats i degustar multitud de plats elaborats a base de vinyales des de les 10 del matí fins al migdia. Les degustacions podran degustar-se allà mateix en unes taules habilitades per a l'ocasió o emportar-se-les en carmanyoles especials. L'animador Pep Callau, serà l'encarregat d'amenitzar la jornada i animar a tothom a gaudir de l'esdeveniment i els actes que vagin transcorrent.

Per evitar cues, es tornarà a comprar directament amb euros als restauradors i firaires. Només caldrà bescanviar euros per la moneda “vinyalons” per adquirir degustacions de les receptes de vinyales que cuinaran la Confraria de la Vinyala i l'entitat gastronòmica convidada El Cargol Graciós del barri de Gràcia de Barcelona. Aquest any es reedita per segon cop consecutiu el Premi "Troba la vinyala esquerrana". Qui trobi una closca que giri al contrari de les agulles del rellotge obtindrà un premi que consisteix en gaudir de tots els sopars de la Confraria de La Vinyala durant un any. En el marc de la mateixa fira, se celebra també la Festa de la Verema. A les 11 del matí començarà la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s'hi vulgui sumar. En acabar, els assistents a la demostració podran tastar el most resultant del procés i es sortejarà una bota de mistela.

Al llarg del matí se succeiran diferents activitats i espectacles al Parc de La Font del municipi. Entre d'altres, i com a novetat hi haurà l'actuació musical dels Txalapartaris, uns instruments de percussió del País Basc composat per taulons de fusta, de pissarra.. que es colpegen amb quatre pals. També hi ha previstes demostracions d'antigues activitats vinculades amb el caragol en general, i activitats infantils; inflables, activitats gastronòmiques i curses infantils de vinyales en la que els més petits hauran de mostrar les seves habilitats per fer caminar les vinyales damunt d'una superfície plana, estimulant-los amb aigua o altres elements.

La Fira de la Vinyala s'inclou a la Ruta Europea del Cargol, una iniciativa impulsada per diferents associacions gastronòmiques relacionades amb el món del cargol amb l'objectiu de promocionar aquest producte com aliment de la cuina tradicional. Així, el passat mes de juny, l'Aplec del cargol (Lleida), Cargol Graciós (Barcelona), Team Cargols (Toluges), Prat de Cati (Mallorca), Confreria Bompasenca de la Carbassa i el Cargol (Pyrénées-Orientales) i la Confraria de la Vinyala (Fira de la Vinyala, Òdena) signaven un acord de col·laboració a través del qual aquestes entitats es comprometien a crear i fomentar la Ruta Europea del Cargol, un itinerari pels pobles i ciutats que acullen fires gastronòmiques amb el cargol com a protagonista. Cada any, una ciutat de l'itinerari serà l'ambaixadora de la ruta i li pertocarà fer el relleu a l'any següent a un altre poble de la ruta a qui li farà entrega del "planxot", un tòtem per a exposar en el municipi durant tot l'any i que reconeix al poble ambaixador. Així, aquest any, Òdena rebrà de la mà dels francesos de Toluges, el planxot que haurà de custodiar tot l'any fins la Fira de la Vinyala del 2020, quan serà poble ambaixador.

A les 12 del migdia, hi haurà el reconeixement a un pagès del terme d'Òdena i a la iaia i l'avi de més edat del municipi. Per quart any consecutiu, també es donarà un reconeixement a les parelles d'Òdena que han complert 50 anys o més de casats. Hi haurà un premi a la millor tapa segons el jurat format per membres de la Confraria de la Vinyala, Team Cargols de Perpinyà i el Cargol Graciós del barri de Gràcia de Barcelona. I el Premi a la millor tapa segons votació popular.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.