TORNAR
PUBLICITAT

Castellfollit de Riubregós, el primer de l'Anoia en recolzar un referèndum d'autodeterminació

Municipis que podrien seguir les passes d'Arenys de Munt

politica
Dissabte, 19 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les consultes independentistes continuen marcant bona part de l'agenda política catalana i la comarca no n'és aliena. Si dimecres passat el ple d'Igualada va desestimar donar suport a una consulta popular com la d'Arenys de Munt, aquesta mateixa setmana ja ha s'ha pronunciat en sentit contrari un primer municipi de l'Anoia. De forma pionera, doncs, l’Ajuntament de Castellfollit de Riubregós va votar afirmativament la moció presentada per la regidora d’ERC Lourdes Oliveres amb l’objectiu de donar suport a una eventual consulta privada sobre la independència Catalunya. Ajuntaments com el de Sant Martí de Tous, Hostalets de Pierola i Capellades podrien fer el mateix ben aviat, i a Igualada un grup de persones ja està preparant-se per a l'organització d'un referèndum.

Una imatge d'Arenys de Munt, el 13 de setembre

Des de dijous passat, el Principat compta amb un municipi més favorable a una propera consulta popular sobre l'autodeterminació de Catalunya, Castellfollit de Riubregós, que és el primer de l'Anoia.

La regidora d'ERC que va presentar la moció, Lourdes Oliva, s'ha mostrat satisfeta per haver aconseguit la complicitat i unitat de la majoria de les forces polítiques del consistori, i ha animat a la resta de pobles de la comarca i del Principat a efectuar 'aquest primer pas per l’autodeterminació del poble català'.

Altres municipis

Tot i que l'Ajuntament d'Igualada, el primer ajuntament de la comarca en debatre una moció, va desestimar recolzar una consulta popular d'aquest tipus amb els vots de l'Entesa i el PP, ja fa uns dies que un col·lectiu de persones està treballant per dur a terme el referèndum la capital de l'Anoia, si bé encara no han donat a conèixer públicament la iniciativa.

A nivell institucional, l'Ajuntament d'Hostalets de Pierola preveu presentar en el proper ple del dia 25 de setembre una moció en la mateixa línia. L'alcalde del municipi, Jordi Calpe (ERC), preveu que la moció pugui prosperar perquè podria comptar amb els vols favorables dels tres regidors del seu grup, els dos de CiU més el del regidor no adscrit a aquesta formació. Tot i així, la decisió final s'acabarà de prendre el proper dilluns, després d'una reunió entre els representants municipals de CiU i ERC.

En sentit similar s'ha pronunciat l'alcalde republicà de Sant Martí de Tous. David Alquézar ha explicat que el seu partit vol presentar una moció com la de Castellfollit, en una data que podria ser el proper dia 29. ERC (tres regidors) espera comptar amb el suport de CIU (quatre regidors) per aprovar aquest acord, davant el possible vot negatiu o l'abstenció del PSC (2 regidors).

Finalment, tan els mateixos republicans com CiU de Capellades és possible que presentin ben aviat mocions de suport en aquest mateix sentit, aquesta mateixa setmana vinent. Unes mocions que podrien comptar també amb el recolzament de Vila de Capellades-CUP, que per boca del seu portaveu ha manifestat que està mirant de 'fer un projecte més ciutadà amb diferents entitats, per evitar que cap dels partits polítics capitalitzi una proposta de la societat civil'.

Moviment entre partits polítics

Aquests últims dies també ha quedat demostrat que en el cas de les consultes independentistes no se segueixen sempre les directrius que es marquen des de les direccions nacionals dels partits. És el cas d'ICV, que ha votat negativament a Igualada, s'ha abstingut a Vilanova i la Geltrú (Garraf) i ha presentat la moció a Salt (Gironès). A més, aquestes mocions també estan trencant les tradicionals votacions en bloc dels equips de govern en alguns municipis, especialment els que emulen el colors del tripartit de la Generalitat. Avui dissabte, ERC celebra una convenció de càrrecs municipals pel dret a decidir a Santpedor (Bages) mentre que CIU té Consell Nacional a Bellaterra (Vallès Occidental).

Els impulsors del referèndum d'Arenys de M han acordat amb diferents plataformes independentistes -Sobirania i Progrés, Deumil.cat, Sobirania i Justícia, Decidim.cat, Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) i d'altres- una única data per als municipis que vulguin adherir-se a la proposta: el 13 de desembre.

Salgado avança que mantindran el mateix parer respecte les consultes que en el cas d'Arenys

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha dit que davant la previsible celebració de més consultes independentistes a molts municipis catalans la posició del govern espanyol serà la mateixa que en el cas d'Arenys de Munt, la primera celebrada al país i que l'advocat de l'Estat va prohibir a l'ajuntament cedir les seves instal•lacions per realitzar la consulta. Salgado preguntada durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministre no ha volgut entrar en més detalls i s'ha limitat a refermar-se en contra de les consultes.

anoiadiari·cat / ACN


6 Comentaris

m

marc

igualada

21 de setembre 2009.13:31h

Respondre

PENSIONISTAS, te escribo en castellano para que no te sea difícil de comprender. Si tu ves así Catalunya, yo veo España como el país de los GAL, Gescartera, Gürtel, PER de Andalucía, más del... Llegir més 25 de la población funcionaria (Extremadura), hermano del ex-ministro Guerra, Luis Roldán, Filesa, Terra Mítica, Tránsfugas de Benidorm y la Comunidad de Madrid, Pelotazo-recalificación de las Rozas, el ”amigo” Paco Camps, Fórum Filat., etc. que bien se vive en España compañero, a dormir tranquilo, o no ...

P

PENSIONISTAS

21 de setembre 2009.11:13h

Respondre

Qué pasará con el cobro le las pensiones si despues da las consultas y referendums, Cataluña logra ser una nación y le dan todas las competencias, con lo mal que llevamos lo público y lo... Llegir més ecónomico también público, caso Palau de la Música,Hospital General de Cataluña,Banca Catalana, Juez Estvill,De la Rosa,Pique Vidal etc, etc, a cobrar al Paseo en los bancos de madera.

R

Ricard

La Pobla de Claramunt

20 de setembre 2009.10:01h

Respondre

Després de la cacicada del PscOE-ICV-PP a l’ajuntament d’Igualada,lamentable que des del cap de comarca no es recolzi des del consistori la celebració del principi més bàsic de la... Llegir més democràcia,el dret de vot i d’opinió dels ciutadans.Esperem que alguna entitat pugui finalment portar-la a terme.Aprofitar també per demanar que l’ajuntament de la Pobla recolzi la consulta,però com CIU té majoria absoluta,no ho tinc gens clar,doncs és demostrat que dins d’un partit hi ha varietat d’opcions.

e

eduard

Igualada

19 de setembre 2009.14:10h

Respondre

Sí Bartomeu. Escoltar el poble/democràcia participativa/sense pors del que diu la gent (Castellfollit de Riubregós) = 1 , Entesa x Igd = 0.
Alerta que a Igualada hi ha contactes entre entitats... Llegir més per a preparar també un possible referèndum; aquests de l’Entesa tenen por del poble ?

B

Bartomeu

Igualada

19 de setembre 2009.08:52h

Respondre

Es ICV una marca blanca del PSC?

E

Ester Vich

Igualada

19 de setembre 2009.07:37h

Respondre

Felicitats a ERC per haver aconseguit el primer ajuntament de la comarca! El PSC hi va votar a favor! Que n’aprenguin l’Entesa, PSC i ICV a Igualada, que tenen por de saber què pensen els... Llegir més ciutadans.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.