TORNAR

24 de maig, tot en joc als municipis de l'Anoia

Avui, eleccions municipals: la comarca es pinta de colors

politica
Diumenge, 24 maig 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El vot d'avui, 24 de maig, servirà també per saber si es trenca (o no) la dicotomia tradicional a la comarca de l’Anoia entre PSC i CiU, com van apuntar les europees de fa un any. Les urnes van abocar un resultat favorable a ERC, que amb 10.508 vots, superava en 149 a CiU. Els resultats feien somniar als republicans en un possible ‘sorpasso’ a algunes alcaldies anoienques.

Per tradició, la lectura més senzilla de la inclinació del votant anoienc mitjà és que -fins ara- ha votat al PSC-PSOE a les eleccions generals al Congrés estatal, a CiU a les eleccions al Parlament i en clau local a les municipals de cada quatre anys. Només així s’explica que un poble invariablement convergent com Argençola sigui un dels pocs municipis de l’àmbit de la Catalunya Central que té un alcalde d’ICV-EUiA, Ton Lloret.

Les eleccions del 25N es van saldar amb una rotunda victòria convergent. Grafisme: Cèlia MartinLes europees del 2014 van accentuar, però, l’aparició amb força d’Esquerra com el tercer actor en discòrdia a la comarca, a més de PSC i CiU. Els republicans per primer cop van discutir la preeminència convergent en unes eleccions que no fossin les generals. Les europees de 2009 van significar un tomb històric ja que després de la rotunda victòria d’Aymamí el 2007 a les locals i el suport massiu dels igualadins, i anoiencs, a Zapatero el març del 2008, CiU guanyava a la capital anoienca. El canvi de signe es va confirmar quan el 22 de maig de 2011, el dibuix de la distribució de l’Ajuntament igualadí va canviar de mig a mig i Marc Castells va aconseguir els 10 regidors que havia tingut l’Entesa des de 1999, mentre que les forces de l’Entesa -PSC i ICV- sumaven 6 regidors, els que tenia des de 2003 la federació.

Resultats de les eleccions europees del 2014. Grafisme: Cèlia MartinEl context de les europees de l’any passat indica que ERC va a l’alça, com a tot el Principat, excepte a punts concrets on CiU resisteix. I un d’aquests és Igualada, mentre que a altres punts on el partit d’Artur Mas compta amb majoria absoluta al consistori -Llacuna, Masquefa- o majories simples, Esquerra ha agafat volada. Esquerra va guanyar a les europees a places tradicionalment convergents a les municipals i autonòmiques -i socialistes a les generals- i pròximes a l’àrea metropolitana, com Piera i Masquefa. També donant un cop d’ull als resultats de viles del Baix Llobregat molt properes, com Esparreguera on ERC va ser vencedora. 

Si és fruit de l’alta abstenció en els comicis europeus, els últims que hi ha hagut, o si és un signe del creixement de la formació, s’aclarirà avui, 24 de maig. Les localitats de tradició socialista com Montbui i Vilanova del Camí han mantingut aquest vot en els darrers dos comicis. Artur Mas va guanyar el 2010 a Vilanova, però dos anys després, en plena emergència del debat nacionalista, el PSC va recuperar posicions.

El dibuix dels darrers temps apunta que el PSC viu a l’entorn d’Igualada i CiU i ERC es comencen a disputar la comarca. Hi ha altres actors, com la CUP,  que ho poden frenar amb la seva aparició a l’esquerra dels republicans.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.