TORNAR

L'Ajuntament d'Igualada tanca el 2013 confirmant una millora en la gestió econòmica

Es tanca amb romanent de tresoreria i resultat pressupostari positius

politica
Dimecres, 12 març 2014. 14:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d’Igualada continua millorant la seva situació financera i tanca el 2013 amb els principals indicadors econòmics en positiu.

Castells mostrant un quadre italià del segle XVI regalat pels síndics de Catalunya, fa tres setmanes, titulat 'El bon govern'.

Segons han explicat aquest dimecres l’alcalde, Marc Castells, i el tinent d’alcalde d’Hisenda i Interior, Jordi Segura, el deute del consistori es continua reduint progressivament i en un any s’ha disminuït aquesta xifra dels 41’8 milions d’euros de 2012 als aproximadament 37’2 milions d’euros a 31 de desembre de 2013, una reducció de pràcticament 5 milions d’euros.

Això suposa que el tant per cent d’endeutament pel que fa a la corporació disminueix del 98% a pràcticament el 84%. L’any 2011 s’havia tancat amb gairebé 44 milions d’euros de deute i un 100% d’endeutament i, l’any 2010, amb un deute de 46’8 milions d’euros, aquest percentatge era del 109%.

Castells assegura, en conseqüència, que “els números ens confirmen que els esforços estan donant fruits i ens acostem a la xifra desitjada del 75% d’endeutament a llarg termini”. Castells destaca, a més, la importància “d’estar redreçant les finances municipals, no només sense afectar els serveis públics a la ciutadania, sinó prioritzant aquelles inversions i apostes importants per al futur de la ciutat, com el nou Campus Universitari, i amb la clara voluntat de, en el moment que sigui possible, baixar la càrrega fiscal que suporten els igualadins”.

El resultat pressupostari ajustat, que indica la diferència entre ingressos i despeses, s’ha tancat amb un superàvit de més de 2’6 milions d’euros. La ràtio d’estalvi net, és a dir, allò que queda un cop pagades totes les despeses i préstecs corresponents a un any, va ser el 2013 positiva en un 6,28%, confirmant la tendència de l’any anterior, amb un 5,69%. El 2011 havia estat de -1,73% i el 2010 de -3,60% i, per tant, el redreçament es fa ben evident també en aquest indicador. Segura explica que “assolir aquestes xifres només és possible amb una implicació de tots els departaments de la casa, que estan duent a terme una feina exemplar” i afegeix que “no només estem recuperant la credibilitat d’aquesta institució davant les entitats bancàries sinó que, mica en mica, seguim millorant la nostra solvència i els pagaments a proveïdors”.

La mateixa dinàmica es consolida també en el romanent global de tresoreria, que el 2012 havia tornar a ser positiu després de molts exercicis en negatiu i que el 2013 ha estat millor. Aquest indicador contempla el romanent conjunt entre l’Ajuntament d’Igualada i els seus tres organismes autònoms, el Patronat Municipal d’Esports, l’Institut Municipal de Cultura i l’Organisme Autònom Municipal d’Ensenyaments Artístics d’Igualada. El 2010, el romanent global havia estat de -1’7 milions d’euros, el 2011 es va aconseguir reduir-lo fins als -850.000 euros, el 2012 va passar ja a ser de 229.000 euros positius i el 2013 aquesta xifra arriba als 1’5 milions d’euros també positius. Un aspecte que continua preocupant, però, és el de la morositat que l’any 2013 va arribar a una xifra de 970.000 euros. Per això, Jordi Segura conclou que “podem afirmar que aquests són uns números correctes però hem de mantenir aquesta mateixa línia i no relaxar l’esforç”. El govern municipal de CiU i ERC donaran compte d’aquesta liquidació en el proper ple municipal del mes de març.


8 Comentaris

j

jp

igualada

13 de març 2014.18:16h

Respondre

Crec que l´Ajuntament hauria d´eliminar algunes subvencions sobretot d´entitats privades i d´aquesta manera es podria rebaixà la presió fiscals als igualadins i al mateix temps reduir el deute.

a

aaqualata

13 de març 2014.18:11h

Respondre

Joanma:

Es clar que aquest Ajuntament gasta massa; perquè tot el que gasta es en el día a día; quasi res d´inversió, i les poques un verdader desastre. I Sempre la mateixa cançoneta: es que... Llegir més el PSC ho va deixar molt malament.
Si volem ser rigorosos, el PSC va fer moltes inversions; ja he dit que algunes desafortunades; en global en podem estar satisfets, lluny d’ideologies.
En una economia cal veure el que has invertit i el que ara deus; si el que has invertit es superior significa que no has fet mala gestió.
La conclusió es clara, si els d´abans no ho varen fer gens be els anys finals, ara venem de mal en pitjor.Ara, Igualada, s´emproveix més que mai com Ajuntament.
Cal recordar l´acudit del Burro que li van ensenyar a no menjar per economitzar,I quant ja va estar ensenyat diuen que es va morir.
Igualada NO inverteix quasi res, i el que inverteix molt malament, i la despesa del dia a dia més gran que mai....
El Sacrifici. Joanma, no es NO invertir; es en reduir la despesa del dia a dia; i això comença pels regidors; i d´això anem malament.
.

M

Maria Ll.

Igualada

13 de març 2014.17:49h

Respondre

Caram com es posen alguns quan es parlar del deute que van deixar a l’ajuntament.

Aqualata, no et posis tan nerviós home (o dona), que no han baixat les zones blaves però n’han posat de... Llegir més blanques que son gratis. Per altre banda estic d’acord amb tu que un ajuntament no ha de tenir beneficis, però tampoc ha de liderar el rànquing de les ciutats més endeutades del país com estava passant, i no se si saps que fins que no es redueixi l’endeutament al 75% (estava al 109%), un ajuntament per llei no es pot endeutar, per tant no cal que et queixis que fins d’aquí a bastant temps l’ajuntament d’Igualada no podrà fer inversions perquè ningú li podrà donar cap crèdit.

Pel que fa als actes del tricentenari, jo els trobo molt be, penso que es un bon moment perquè els que no ho sabeu, aprofiteu per conèixer una mica més la nostra historia i potser llavors entendreu molt més be el perquè de moltes coses

R

Ramon

08700

13 de març 2014.13:00h

Respondre

Aaqualata. ho has clavat.
Lo que estan fent aquest incompetents, no te nom.

J

Joanma

=ada.

13 de març 2014.10:13h

Respondre

Trobo qu’encara es gasta massa. Aquest gran deute hauria haver disminuït molt mes. No pot ser que duran molts anys no es pugin fer gaires coses per que encara es deu massa. Es te que fer un gran... Llegir més sacrifici duran uns anys i eixugar tot el deute d’una punyetera vegada.

J

Joan Pera

igualada

13 de març 2014.08:19h

Respondre

Llegiu la carta de Pau Salas a l enllaç d´ avui referent a la gestió per part d l Ajuntament dels actes del 1714.

a

aaqualata

13 de març 2014.07:41h

Respondre

Sense ser expert en les finances Municipals , crec que un Ajuntament no ha de ser una empresa per a tenir benefici. Tenim dos tipus de ”despeses” principalment: les de despesa del dia a dia (... Llegir més corrent) i les de inversions. L´Ajuntament d´Igualada ha deixat de fer inversions, i les que fa , sense ni cap ni peus. Quins son els projectes per la ciutadania del Sr. Castells?; les empreses cada dia pitjor, les famílies més difícil en arribar a final de més, res de la vinguda de noves empreses,..es a dir res de res de la famosa Economia, Economia, Economia ( bla, bla ,bla); si un inverteix, cal veure el deute NET, es a dir, La diferencia entre lo INVERTIT ( que te un valor) i el que es deu. Segurament amb inversions , algunes, no massa encertades, l´anterior Govern va deixar ”Riquesa” per la ciutat. Ara sols gasten en despesa del dia a dia, i en alguns projectes com el de l´hospital de simulació (4D), que com be va be apuntar La Veu de l´Anoia no sembla anar per massa bon camí. I seria bo veure que ha costat entre obres i salari de gestió.
Un ajuntament,on els principals ”mandataris” viuen exclusivament de la política, poc diu de bo per a tenir idees de bon futur per la Ciutat.
Se que , a algú, li pot semblar que ho fan d´allò més be: baixen el deute que els altres ”descerebrats” van deixar; la meva opinió es que han apujat rebut de la contribució (IBI), res han fet per baixar les Zones Blaves (Cavall de Troya del Sr. Castells), ,...quasi cap inversió i les poques desencertades, i amb despeses del dia a dia tant o més gran que abans. Deu ser això els que ens mereixem. Tot i que son els reis de les Xarxes Socials, però amb els calaixos vuits de botigues, empreses i famílies.

V

Vergonyós Sr Castells !!

Igda

12 de març 2014.15:48h

Respondre

Es nota que la cosa, va millor, sols cal llegir, el programa de actes, per el tri-centenari, per veure que com anem mes be, tirarem la casa per la finestra.
Llàstima, que el carrers, i el passos de... Llegir més vianants, segueixent fent llàstima.
( Ni els passos de vianants de davant del Hospital, lloc, on travessen cada dia cens i cens de ciutadans, i mols, cal dir, que no es que estiguin al 100%, sant dignat a senyalitzar millor. )
VERGONYÓS !!!!!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.