TORNAR

Alcaldes ‘vitalicis’: Joan Vich i Jesús Brugués, 32 anys al capdavant de l’administració local

Els alcaldes de Castellolí i Vilanova del Camí es mantenen en el càrrec des de les primeres eleccions democràtiques

politica
Dilluns, 7 març 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Falten menys de 80 dies per a la celebració de les novenes eleccions municipals d’ençà de la democràcia, cada partit i cada persona prepara l’estratègia però hi ha alcaldes veterans que tenen una mirada particular. A Catalunya hi ha 20 alcaldes que porten 32 anys en el càrrec i 2 d’ells són anoiencs. Joan Vich (PSC) alcalde de Vilanova del Camí i Jesús Brugués (CIU) , batlle de Castellolí coincideixen a l’hora de demanar més confiança de l’Estat cap a les administracions locals i miren enrere pensant en com ha canviat la manera de fer política en aquests 32 anys, les fites aconseguides, les adversitats trobades i, des del seu càrrec, opinen sobre la necessitat de la regeneració política.

Joan Vich i Jesús Brugués

'Quan vam arribar a l’Ajuntament, la majoria de carrers no estaven asfaltats’ així defineix Vich el canvi que ha fet Vilanova del Camí en aquests 32 anys de democràcia, tots amb ell al capdavant de l’Ajuntament. Un cas semblant és el de Jesús Brugués, que tot i que afirma que va esdevenir alcalde per casualitat: ‘Havia d’anar de número 2 a la llista perquè un familiar que estava en l’anterior ajuntament franquista m’ho havia demanat però finalment, ell va tenir un problema familiar i em va tocar encapçalar-la’, fa 32 anys que és alcalde i mira amb satisfacció la manera com ha canviat el municipi: ‘La primera actuació que va fer l’Ajuntament democràtic va ser l’enllumenat públic i en aquesta darrera legislatura l’hem tornat a canviar’.

Després de 32 anys, continuïtat o regeneració?

Pot semblar paradoxal però ambdós alcaldes afirmen la necessitat de regeneració política. D’aquesta manera Joan Vich, que ja ha estat ratificat com a alcaldable de Vilanova, demana una legislatura més: ‘La crisi econòmica ha fet que s’enrederissin alguns dels projectes que teníem previstos i per això demanarem 4 anys més a la ciutadania per concloure el projecte’. Vich, que es considera un empleat del servei públic amb contractes de 4 anys, afirma que aquestes seran les darreres eleccions a les que es presenta. Si guanya, marxarà de l’Ajuntament de Vilanova amb 36 anys al seu darrera’. La situació de Brugués és diferent, ell afirma que està buscant algú que encapçali la llista de CIU a Castellolí però de moment encara no avança si es tornarà a presentar o no. Jesús Brugués explica que ha intentat deixar l’alcaldia en diverses ocasions però sempre hi ha hagut un motiu o altre que l’ha empès a continuar.

Tan Vich com Brugués afirmen que, malgrat que ells han estat alcaldes durant 32 anys, la regeneració ha estat assegurada perquè l’equip que els ha acompanyat sempre ha estat canviant.

Política en els ajuntaments petits: 24 hores de servei

Brugués afirma que tot ciutadà hauria de passar per l’experiència de ser alcalde o regidor d’un municipi i Joan Vich creu que els Ajuntaments són la millor escola d’un polític i afirma que tots els diputats o consellers hi haurien d’haver passat. Castellolí compta amb 650 habitants, segons Brugués fer política en un poble tan petit té coses bones: ‘Coneixes tots els ciutadans però et poden trucar un diumenge al matí perquè tenen un problema amb l’aigua o la llum’. Malgrat que Vilanova del Camí és una mica més gran, Vich explica una cosa semblant: ‘Vaig pel carrer i la gent em demana coses, ara, lamentablement, em demana feina’. Aquesta personificació és bona però segons Vich, a vegades fa es traslladin problemes polítics en l’àmbit personal: ‘Quan la família i els fills se’n ressenten es fa molt dur de suportar’.

Cada vegada més crispació

Són molts els punts en què coincideixen Brugués i Vich, i és que ambdós estan d’acord en afirmar que la crispació política ha augmentat en els darrers anys. Si bé es veritat que els casos són molt diferents –L’Ajuntament de Castellolí ha estat molts anys sense oposició fins que el conflicte de l’abocador va ser un detonant de divisió al municipi-, tan Brugués com Vich afirmen que la manera de fer política ha canviat molt: ‘Uns anys enrere, després d’un ple municipal anàvem a prendre alguna cosa tots els regidors, fóssim del color que fóssim, ara això seria impensable’, explica Vich.

A més a més, ambdós creuen que s’hauria d’imposar un sistema de llistes obertes perquè la gent pogués escollir realment el seus representants.

El finançament, el veritable problema dels municipis

Vich afirma que els Fons d’Inversió Local (FEIL) han estat l’exercici més gran de confiança de l’Estat cap als ajuntaments que s’ha fet mai. Amb aquesta afirmació reivindica el drama del finançament municipal: ‘És el principal problema dels Ajuntaments’. En la mateixa línia, Brugués titlla el sistema de finançament d’arcaic i ineficient: ‘Els Ajuntaments ja hem demostrat que sabem fer les coses, no podem estar depenent de subvencions per fer coses tan essencials com un clavegueram’. I explica que la rigidesa de l’actual sistema ofega i escanya els petits municipis.


3 Comentaris

M

Montserrat

14 de maig 2011.01:44h

Respondre

Pobret Vich, quina llàstima que em fa! Un treballador amb contracte temporal de... 32 anys!!! I un sou tan migradet... La seva passió és Vilanova, ja ho entenc, on, si no, trobaria un electorat... Llegir més tan fidel i tan babau, que el vota perquè els espolï?

S

Sergi

Vilanova del Camí

7 de març 2011.13:15h

Respondre

Doncs ja és hora de canviar no?

r

r.d.

anoia

7 de març 2011.07:22h

Respondre

alcaldes ”vitalicis”, una anomalia democràtica.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.