TORNAR

El lent camí cap a la igualtat: les dones dirigeixen el 30% dels ajuntaments de la comarca

politica
Divendres, 22 setembre 2023. 03:00. Clàudia Giménez Sanz.
D'un cop d'ull

La representació de les dones dins del món de la política ha sigut al llarg dels anys molt escassa i encara més en posicions de poder i alts càrrecs. Després de les eleccions municipals del passat mes de maig, s'han superat xifres històriques de representació femenina a les alcaldies dels municipis catalans. Tot i això, els percentatges actuals continuen sent notablement baixos i denoten el llarg camí que encara queda per recórrer.

Les deu alcaldesses de l'Anoia per aquesta legislatura representen el 30% dels ajuntaments de la comarca, superant de forma gairebé minsa la mitjana de Catalunya (28%).

Després de les eleccions municipals del 2023, les dones encapçalen el 30% dels ajuntaments de la comarca de l'Anoia, és a dir, un total de 10 dones dirigeixen ajuntaments del territori. Els municipis anoiencs que actualment tenen alcaldessa són: Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Sant Martí Sesgueioles, Calaf, Jorba, Orpí, Santa Maria de Miralles, Vilanova del Camí, Piera i Vallbona d'Anoia.

Tot i que el percentatge encara és molt inferior al que representen els alcaldes de la comarca, se situa per sobre de la mitjana de Catalunya (28%). En total, a les passades eleccions van ser investides 264 alcaldesses a tot Catalunya, és a dir, un de cada quatre ajuntaments té una dona al capdavant.

Un creixement lent

És evident que la xifra de representació femenina a les alcaldies és baix. Tot i això, aquesta xifra és la més alta fins ara registrada a la comarca (després de la dictadura) i ha registrat un augment important respecte anys anteriors. L'anterior legislatura el percentatge femení suposava un 18% aproximadament davant d'un 82% de representació masculina. El percentatge d'alcaldesses ha passat de ser un 18% a un 30% en aquestes darreres eleccions, el que suposa un augment del 40%.

Respecte a les dades del 2011, la xifra actual suposa un augment de més del 50%. Si mirem més enrere, no sorprèn veure que les primeres legislatures (del 1979 al 1987) no hi havia cap dona alcaldessa a la comarca.

En el conjunt de Catalunya, la xifra actual duplica la que es va assolir el 2011. Tot i això, la comarca de l'Anoia s'ha mantingut constantment per sobre de la xifra mitjana del territori català.



És rellevant destacar que avui dia hi ha 12 municipis de la comarca que no han tingut mai una dona alcaldessa. D'altra banda, tres municipis, Santa Maria de Miralles, Jorba i Castellfollit de Riubregós han incorporat per primera vegada una dona davant del seu ajuntament en aquesta nova legislatura.



Què en pensen les alcaldesses de l'Anoia?
En aquest context, les persones que millor poden valorar la situació són les mateixes alcaldesses, les protagonistes d'aquest lent creixement cap a la igualtat. Recollim el testimoni de totes les dones de la comarca que actualment dirigeixen els ajuntaments de l'Anoia.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.