TORNAR

Consultes populars: 'L'important és la mobilització ciutadana, el missatge'

La Sala va acollir un debat amb representants del PSC, ERC, CIU i ICV

politica
Divendres, 9 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Dijous al vespre diferents representants dels grups polítics municipals es van reunir a La Sala per debatre sobre les consultes populars sobre la independència. L’acte, organitzat per l’associació cultural La Sala i l’entitat IGDecidim, s’emmarca dins de la campanya que es duu a terme per mobilitzar els ciutadans igualadins de cara al 25A. Amb la participació de Marina Llansana (ERC) Jordi Riba (PSC), Marc Castells (CIU) i Eusebi Alonso (ICV), es va remarcar l’absència del Partit Popular, que va rebutjar la invitació al debat.

Joan Puigcercós, Marina Llansana i Joan Torras, penjant cartells a favor del sí

El debat, a la Sala

Amb una cadira buida, els organitzadors van voler escenificar el rebuig que el Partit Popular va fer a la participació en el debat sobre les consultes populars. Un debat en què tots els participants van coincidir en el fet que el resultat numèric final no és el important, sinó que ho és el camí que s’està fent, la mobilització ciutadana i el missatge que es transmet.

El sentit de les consultes

Tant Marina Llansana, que va encetar el torn de paraula, com Marc Castells, van deixar molt clar el seu suport a les consultes. Castells va afirmar que era un acte d’elevada ‘higiene democràtica’. Eusebi Alonso, per la seva banda, va sorprendre l’audiència mostrant-se a favor d’aquesta iniciativa, ja que el seu grup polític havia votat que no a la moció que es va fer en el ple de l’Ajuntament d’Igualada referent a les consultes populars. Jordi Riba, del PSC, va remarcar que el seu conjunt polític aposta per l’opció federalista i no independentista.

Tots els participants van coincidir a remarcar que fins que no s’obtingui una majoria social independentista a les institucions no es podrà dur a terme cap acció realment definitiva de cara a la independència de Catalunya. Mentre que segons Marina Llansana s’està treballant dur per aconseguir-ho, segons Jordi Riba hi ha enquestes que demostren que la majoria de ciutadans de Catalunya prefereixen una situació federalista.

Mirar cap endavant

Aquesta tercera onada de consultes no ha de ser un punt i final, s’han destinat molts esforços per dur a terme aquesta mobilització, per tant, s’ha de continuar treballant. Segons Marc Castells, tot i que CIU dóna suport a les consultes, afirma que els partits polítics en aquesta ocasió ‘fan nosa’ i que l’important és que és una iniciativa de la societat civil. Marina Llansana afirmava que li agradaria veure unes consultes a la capital del país i que, d’aquesta manera, l’esdeveniment aconseguiria una visibilitat mediàtica molt important. Jordi Riba va advertir sobre la possible frustració després de les expectatives generades per les consultes i Eusebi Alonso va emfatitzar el seu discurs afirmant que s’ha de tenir clar l’objectiu, i que l’objectiu no és la participació, ni la xifra, sinó el missatge.

3r vídeo promocional d'IGDecidim

25-A, no en passis! from IGDECIDIM on Vimeo.

ERC, de campanya a Igualada pel 'sí'

Esquerra ha iniciat la seva campanya de suport a les consultes, i concretament a l’opció del ‘sí’. Aquest dijous a la tarda Joan Puigcercós i Marina Llansana van ser a Igualada, juntament amb membres de la secció local, per penjar els primers cartells a la Rambla de Catalunya. Segons Llansana, es tracta de ‘mostrar amb quin desacomplexament ERC dóna suport a la consulta’. Per la seva banda, Puigcercós va dir que el moviment de les consultes representa ‘un canvi substancial a l’hora d’entendre la política: Catalunya ha de ser independent i ho vol ser per la via estrictament democràtica’. El president d’ERC va dir que les consultes han estat i seran un èxit, i que Igualada no en serà una excepció.


5 Comentaris

J

Joan V.

Igualada

10 d'abril 2010.13:22h

Respondre

Bé, algú va fer com jo, va tancar les oïdes i va obrir els ulls... però josep-m (4), jo vaig veure una altra pel·lícula. De debò creus que en Aymamí i en Riba tenen bona comunicació no... Llegir més verbal?

Per mi, i he llegit i estudiat una mica el tema, l’Aymami és el pitjor polític i/o persona que està de cara al públic en aquest tema.

I en Riba està taaaaaan content d’haver-se conegut!!!.

Menys a l’inici, que el peu li semblava un metrònom accelerat, i un moment que el boli BIC m’hipnotitzava, qui va tenir millor llenguatge, apart del moderador, va ser en Castells.

Hi havia dos absents, encara que la cadira buida ho va explicar tot; l’altre era en Riba, que ni si ni no si no tot el contrari... O NO!!! com acabava alguna frase, i la Marina (per cert, què hi feia ella en lloc de l’alcaldalble) una mica massa tibada a la cadira.

Per cert, hi havia algú més, oi? (ironiiiia)

j

josep-m

IGD

9 d'abril 2010.19:30h

Respondre

Ahir vaig assistir a 20 minuts de debat, atès el que es deia no calia gaire més.
Una constatació, En Riba de PSC a aprés de l’alcalde actual aspectes de comunicació no verbal molt bons, tant... Llegir més en la posició corporal com en el ritme i to de la veu. És quasi mimètic, si tanques els ulls sents en Jordi. És bo per ell, dons en l’aspecte comunicatiu no discurssiu, l’alcalde d’Igualada destaca molt positivament.
Dit això, vaig constatar que en Riba és independentista. Per una lògica senzilla. Es declara federalista primer, convençut federalista. Poc després accepta sense recança que la relació de Catalunya amb Espanya s’esgota en el model d’Estatut aprovat i penent de retallar tot i ser refrendat pel poble català (on rau la sobirania?). A l’hora que accepta que el federalisme a Espanya no te futur. Per tant, el seu federalisme sols te cabuda a una Europa federal.
Enhorabona, ja penses com la majoria dels independentistes. Ja que els independentistes no volen viure aïllats del mon. Volen ser part (amb veu i vot) d’Europa, de l’Europa dels pobles (i no dels Estats post feudals).
Benvingut al club.

S

Santi Sagalés

9 d'abril 2010.17:06h

Respondre

Partits dient que les xifres no són importants, a pocs mesos per una batalla post-electoral on tothom guanyarà; parlant de participació i desafecció sense capacitat de fer autocrítica davant una... Llegir més caiguda contínua del seu prestigi; ... i potser el pitjor, desnaturalitzant una consulta popular SOBRE la independència, no PER aquesta amb arguments molt repetitius, fent d’altaveu de les directrius ’de dalt’. Tan difícil és mirar d’analitzar la realitat sense partidisme i amb una mica d’enfoc local??

P

Pau

Igualada

9 d'abril 2010.12:42h

Respondre

Joan, ahir va quedar clar que els de l’Entesa són molt ”demòcrates”.

j

joan

igualada

9 d'abril 2010.10:44h

Respondre

Voldria recordar que malgrat les paraules d’ahir de PSC i ICV omplint-se la boca que és tant important el debat i la participació, des de l’ajuntament només poden pegues a les consultes.... Llegir més Quants locals municipals deixaran per les urnes el diumenge?
Senyors, fets no paraules.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.