TORNAR

La CUP insta al Govern a frenar "l'allau de parcs eòlics" en un acte a Pujalt

Demanen la modificació ”integral” de l’actual decret

politica
Divendres, 22 gener 2021. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els cupaires denuncien que "hi ha zones urbanes com els polígons on també es podrien instal·lar les centrals eòliques". Alerten del "malbaratament" pels costos de transport des de les zones rurals fins les zones que més consumeixen energia.

En un acte aquest dimecres a Pujalt, la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, instava a derogar el Decret Llei 16/2019 del Govern, davant "la proliferació de projectes de parcs eòlics i solars arreu del país". Aquest decret tractava de "mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables". L'ACN, present a l'acte, recollia les declaracions de la representa"cal impulsar una veritable llei de transició energètica consensuada amb el territori". La formació denuncia els "interessos econòmics" que hi ha darrere d'aquests projectes i critica que estan "especulant amb el sòl agrícola i amenaçant la conservació d'espais naturals".

La formació indica que hi ha zones urbanes, com ara els polígons, "amb prou potencial de vent per incrementar la producció d'energia". La CUP recorda que en el moment de l'aprovació del decret 16/2019 la formació anticapitalista ja va alertar que seria la "porta d'entrada dels principals conflictes territorials que viurem al país". Lamenten que "la CUP es va quedar sola votant en contra un projecte que estava fet d'esquenes als territoris afectats i sense tenir en compte ni escoltar la veu de les entitats ecologistes, els veïns i veïnes del territori, els ajuntaments i els experts".

L'allau de projectes eòlics que s'han presentat en els darrers temps -a l'Anoia n'hi ha desenes, especialment a les zones nord i oest- fan que es demani una "modificació integral" d'aquest decret, ja que consideren que "està regit per criteris economicistes". "Suposa una major liberalització en el sector de les renovables i dona carta blanca a grans corporacions i posa en risc els espais naturals del país". Volen una transició "equilibrada" cap a les renovables que passi per la creació de xarxes de consum local. Critiquen que tots els projectes que es volen construir a la Catalunya rural es troben lluny dels grans nuclis consumidors d'energia i això "suposa un alt cost en el transport, tant per les infraestructures necessàries com pel malbaratament d'energia que es perd pel camí".


1 Comentaris

j

jvcamps

Òdena

22 de gener 2021.17:07h

Respondre

Eòlics i també solars que, en comptes de crêixer cap a dalt, ocupen tota la superfície ara conreable... Hi ha un munt de parcs solars proposats a tota Catalunya, vora 270, sense cap ordenació... Llegir més global. El departaments d’agricultura i, sobre tot, indústria, semble venuts a Endesa i altres grans energètiques.
En cinc anys tindrem un munt de ferralla, vidre i plàsitc estesa pel paissatge, cap a dalt, i horitzontal. Els petits ajuntaments no poden fer gairebé res per preservar l’entorn i les possiblitats del turisme rural i sostenible. Com us podran dir molts pagesos, hi una especulació tremenda: dues o tres companyies que ofereixen promeses de contractes suculents per la mateixa terra, a 30 anys vista, amb lletra petita.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.