//Plugins sense CDN ?>
El grup municipal de la CUP ha emès un comunicat molt crític amb "la modificació" del contracte de recollida de residus. Consideren que amb les noves condicions, no canviarà la tendència i "s'encarirà la recollida any a any". Alerten que el sistema actual de recollida que s'implanta a altres municipis anoiencs pot portar "turisme d'escombraries a Igualada" i que caldria homologar el model a tota la comarca.
Un dels cavalls de batalla polítics del mandat a Igualada ha estat la situació del contracte de recollida de residus. El govern ha impulsat aquest mes un canvi en el document amb l'empresa mixta entre FCC i l'Ajuntament (amb participació del 66% dels primers). En una nota de premsa, l'esquerra independentista mostra la seva oposició a aquestes noves condicions ja que "és una despesa més pel consistori i els seus veïns, però també per la manca de valentia del govern Castells per millorar els nivells de reciclatge de la ciutat". Els cupaires manifesten que "la implantació de nous sistemes de recollida selectiva a la comarca ens obliga a repensar el nostre model". La CUP demana "caminar cap al model de recollida individualitzada com ja s'està fent a molts municipis veïns d'Igualada".
L'esquerra independentista etziba que "les mesures que proposa, com l'augment de la freqüència per recollir certes fraccions, haguessin tingut alguna incidència fa uns mesos però ara arriben massa tard". Alerten que "les primeres xifres mostren que, des de la implantació del porta a orta als municipis veïns, que s'ha fet amb deficiències molt importants, el turisme de residus ha augmentat a Igualada".
La regidora de la CUP Eva Pedraza va recordar al Ple de l'Ajuntament que "en els darrers dies dos municipis anoiencs que ja apliquen el sistema Porta a Porta han anunciat que han recollit el 90% de residu selectiu, però les dades indiquen que aquesta xifra només correspon al 50% de participació de la població d'ambdues poblacions". Pedraza conclou que "els residus de la gent que no ha participat en la recollida Porta a Porta d'aquests dos municipis han estat portats cap a Igualada i altres municipis que tenen un model de reciclatge voluntari".
Demanen que "el conjunt de la comarca adopti un model de personalització dels residus que permeti pujar l'index de reciclatge, baixar la despesa municipal i aturi el turisme de residus mentre es camina cap al pagament per generació, que implica més justícia social en tant que tothom faria el mateix esforç econòmic i el mateix esforç de reciclatge. Si no, Igualada tindrà un contracte caríssim i haurà de tractar els residus de municipis veïns. Igualada no pot quedar-se a la cua de la resta de municipis anoiencs” i insten al govern a "repensar el model actual per tal de caminar cap a un sistema de recollida individualitzat".
Un negoci "rodó"
Afegeixen que "les dades de reciclatge d'Igualada són nefastes degut a que a la capital anoienca només reciclen els ciutadans que ho volen fer, convertint el servei en injust perquè tothom paga el mateix". Al ple, van recordar que "la part de despesa que no cobreix la taxa la paguem amb diners recaptats per altres impostos, com per exemple l'IBI". Eva Pedraza va criticar que "el model actual d'Igualada és un pou sense fons que va augmentant cada any la despesa pública i que l'únic beneficiari amb aquest model és Fomento de Contratas y Construcciones (FCC), l'empresa que ens presta el servei de recollida a Igualada, al Consell Comarcal i també és la propietària de l'abocador on portem les deixalles, que va omplint les seves arques mentre el nostre municipi no para d'abocar-hi més i més diners".