TORNAR

Els dirigents anoiencs de PSC i ERC creuen que ara cal posar la vista en les municipals

Admeten errors i coincideixen que cal engegar un procés de reflexió important

politica
Divendres, 3 desembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les conseqüències del 28N comencen a fer-se paleses entre les executives dels partits que n'han sortit més perjudicats. A l'Anoia, el president d'ERC a la comarca, Josep Maria Palau i a Igualada, Joan Torras, així com els seus homòlegs del PSC Teo Romero i Xavier Figueres, creuen que ara el més important és centrar-se en les properes eleccions municipals i després refer alguns dels plantejaments del partit a nivell nacional per tornar a oferir els ciutadans el que esperen de les seves formacions.

Teo Romero, Josep M. Palau, Xavier Figueres i Joan Torras

José Montilla, que ja havia anunciat que no optaria a la reelecció com a primer secretari del PSC, ha afirmat també que renunciarà al seu escó al Parlament, i sembla que la secció més catalanista ja busca nous plantejaments de partit. Per la seva banda, a Esquerra també s'han produït moviments inesperats: d'aquesta manera Joan Puigcercós ha dit que el Consell Nacional ha de decidir la seva continuïtat en el càrrec, i Ernest Benach, president del Parlament, ha renunciat a ser diputat.

Autocrítica

Davant d'aquesta situació, els líders dels dos partits a la comarca i a Igualada es mostren autocrítics amb els seus partits però creuen que ara és el moment de mirar a les eleccions municipals. Joan Torras, líder d'ERC a Igualada i candidat del partit a les municipals, assumeix la culpa d'ERC en la derrota que ha patit el partit i afirma que 'no hem sabut arribar a la ciutadania ni explicar l'obra de govern', però que no se sent 'ni derrotat ni vençut' A més a més, Torras creu que els seus votants no perdonen el fet que Esquerra hagi fet Montilla president i no només pel fet de ser del PSC.

Renovació

Per la seva banda, Teo Romero de PSC Anoia creu que és moment de buscar nous plantejaments i i apunta que des de l'executiva comarcal 'acompanyarem el procés de renovació', però no es decanta per cap de les línies que a dia d'avui es preveuen al si del partit. Pel contrari, Xavier Figueres apunta que PSC Igualada se senten més propers a la línia de Tura, Castells o Maragall, és a dir, al sector més catalanista del PSC, i afegeix que 'cal buscar la suma i l'obertura en els nous plantejaments'. Tots els representants anoiencs, però, coincideixen en el fet que aquest és un moment de canvi i de renovació dels seus partits.

Les dimissions

Xavier Figueres i Teo Romero coincideixen a afirmar que les renúncies de José Montilla l'honoren com a persona i com a president; Figueres matisa que 'és una decisió generosa' i Teo Romero creu que això demostra que 'els polítics no s'aferren a la cadira'. Joan Torras afirma que 'si fos conseller nacional no votaria en contra de Puigcercós', i no valora positivament la dimissió d'Ernest Benach.

Una mirada cap a les municipals

Josep Maria Palau, president d'ERC Anoia, afirma que ara el que cal és centrar-se en les eleccions municipals de la propera primavera i afirma que 'ja hem fet saber a l'executiva nacional la nostra visió, creiem que ara ens cal tranquil·litat per afrontar les municipals'. Joan Torras, candidat a les eleccions municipals d'ERC a Igualada, afirma que el projecte d'Esquerra 'és el millor projecte de ciutat' i està decidit a defensar-lo.

Per la seva banda, Teo Romero creu que cal desplaçar el debat intern de partit i l'elecció del nou secretari general a la propera tardor, una vegada passades les eleccions municipals. En això discrepa Xavier Figueres, que creu que el partit necessita un lideratge com abans millor i afegeix que seria una bona opció realitzar unes primàries, com passa en altres països del món, per escollir el nou secretari general del partit. Sobre les municipals es pronunciava aquesta setmana Jordi Aymamí, l'alcalde d'Igualada, qui va afirmar que 'els resultats de les eleccions al Parlament ens han d'esperonar de cara als propers comicis, hem d'entendre el missatge que ens han enviat els ciutadans'.


8 Comentaris

M

Maria

igualada

3 de desembre 2010.21:03h

Respondre

Malgrat els resultats, la gent d’esquerra continuarem lluitant perquè el nostre objectiu és la independència, no governar. Ara haurem de reflexionar i veure que en un partit polític s’ha de... Llegir més valorar més el talent i no tant les fidelitats, és l’hora de noves cares i de tornar a començar amb un projecte nou i jo sí que crec que hi ha d’haver dimissions, quan es fan les coses tan malament s’ha de plegar i donar pas a d’altres que ho facin millor.

C

Climent

Montbui

3 de desembre 2010.19:25h

Respondre

L’escrit de la Carme E. es tot un tractat d’evolució política de la nostra comarca. Tot es possible però queda molta feina per fer. Sobretot a Montbui que tot hi haver aconseguit els millors... Llegir més resultats, ja que s’ha passat d’una diferència de 28 punts el 2006 a 2 punts per sota per part de CIU es molt dificil extrapolar resultats de cara a les municipals. L’alcalde Teo Romero domina totalment i no es deixerà guanyar terreny. De totes maneres s’està marcant una tendència. Si es mira el mapa de resultats ha quedat tot blau de CIU amb dues excepcions, Cabrera i per suposat Montbui, la gran plaça forta del PSC.

I

Igualadí

3 de desembre 2010.14:44h

Respondre

L’Aymamí, que és prou llest, com que sap que perdria, ja ni es presentarà i deixarà el lloc a l’altre Jordi. Ai, pobre Riba, tan de temps esperant i començarà amb una derrota.

j

josep

igualada

3 de desembre 2010.14:22h

Respondre

Una pista pel senyor Figueres (i als altres polítics per extensió). La renovació que busquen passa perque els polítics deixin d’escriure cartes (o facin declaracions) com la que va publicar el... Llegir més senyor Figueres just abans de les eleccions. En la carta es preocupava de vendre l’eslogan ”L’anoia ha de seguir PROGRESsant” i s’oblidava d’esmentar que estem al mig d’una crisi, que hem anat a menys, de quines són les causes i què s’ha de fer diferent. Quina credibilitat espera tenir ell i els altres polítics amb aquesta actitut?
La renovació ha de conençar per posar la realitat i les necessitats dels ciutadans com a punt de partida i d’arribada. I això tant fàcil de dir ha quedat arraconat pels vicis generats pels interessos partidístes i la lluita pel poder. Reflexioneu, reflexioneu. Treieu-vos la sorra dels ulls.

R

Robert Andreu

Igualada

3 de desembre 2010.12:15h

Respondre

Joan Torras, no valores les dimissions...

M

Manel

Igualada

3 de desembre 2010.12:02h

Respondre

Carme E., de veritat, moltes gràcies. La teva sabiduria i visió política són d’una finesa envejable. Tens un ull magnífic per discernir les futures vicissituds que ens esperen.
Ets llum sobre... Llegir més foscor, negre sobre blanc. Claredat científica. Nervi punyent. Encares el futur amb valentia. Ets veu majúscula que ens marques el camí. Ets destí, fat, oratge.
Jo sols sóc ombre davant la teva grandesa.

A

Anna Ma

IGD

3 de desembre 2010.10:57h

Respondre

Trobo absolutament indecent que els partits que pregonen a tort i a dret que els cal una reflexió (pot ser una mica tard no?), que calen canvis, que en el millor del casos entonen un petit mea culpa... Llegir més diguin ara que cal esperar a després de les eleccions municipals.
M’imagino anant al metge dient:
- doctor, tinc una pedra al ronyó.
- no es preocupi, vagi de vancaaaaaaaaaaaaances i torni que llavors ja hi reflexionarem i veurem com ho resolem.
Amb la patacada que s’han fotut ERC i PSC com puc esperar que amb el mateix model i personal em proposin coses noves de cara les municipals.
Si la renovació al PSC passa per posar a la Chacon o al Corbacho quedarà clar que de reflexió res de res.
Ara que i penso, potser a mi ja em va be.... millor no donar pistes.
Chacón, la millor candidata del mon!
Corbacho, necessita un despacho!

C

Carme E.

Igualada

3 de desembre 2010.09:37h

Respondre

Crec que tothom hauria de fer autocrítica i analitzar perquè la classe política ha arribat a cotes tan baixes de popularitat. Realment els polítics s’han convertit en una casta que està girada... Llegir més d’esquena a la realitat. Això li ha passat al tripartit i probablement li passi a molts dels alcaldes que hi ha actualment en el poder. Difícilment trobareu exemples de gaires alcaldes que tornin a guanyar les eleccions del maig. A Igualada crec que tothom veu que CiU ho té molt bé, i sino, sempre podrà pactar amb una afeblida ERC. L’Aymamí ha transformat la ciutat en molts aspectes, però se li ha acabat la benzina i la il·lusió. A Vilanova del Camí i Piera CiU té moltes possibilitats si saben trobar candidats vàlids i creïbles. A Montbui el PSC baixarà, però no crec que posin en perill l’alcaldia del Teo Romero, que sí que crec que deixarà de ser diputat.
El diputat anoienc el passarà a tenir CiU, que hauria de començar a pensar qui podria ostentar aquesta figura. Si Marc Castells és l’alcalde d’Igualada, caldria buscar un altre candidat fort, possiblement algú com el capelladí Marcel·lí Martorell o la calafina Trullàs. Penso també que CiU manarà a Masquefa, Calaf, Capellades, Òdena, Jorba...I també a tots els municipis petits. Tinc dubtes sobre el que passarà a Hostalets, Piera i Vilanova del Camí.
Però en principi si haguès d’apostar a dia d’avui només pronostico quatre municipis anoienc en mans del PSC: Montbui, Vallbona, Cabrera i Copons (possiblement Hostalets també); Igualada seria per a CiU amb pacte amb ERC; Vilanova del Camí per a un pacte tripartit PSC, ERC, ICV amb repartiment d’alcaldies; Piera, Calaf, Masquefa, Capellades, seran convergents, i també Òdena. Si voleu, en tornem a parlar al maig...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.