TORNAR

F. Duocastella: 'Apostem fort pel turisme històric, cultural i local'

2 anys de mandat a Els Prats de Rei

politica
Dijous, 13 agost 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En les passades eleccions municipals del 2007 als Prats de Rei, el Grup d'Acció per Prats-Acord Municipal -vinculat a ERC- va trencar l'hegemonia de CiU, tot i que per un estret marge de vots que va obligar aquesta formació a governar en minoria. Arribats a mig mandat, l'alcalde, Francesc Duocastella, destaca que les assemblees informatives i la participació ciutadana dels pradencs ha millorat, essent ells qui han decidit per exemple optar per una de les obres més importants de la legislatura, la rehabilitació del casc antic. Duocastella denuncia que el 'Pla Zapatero' no ha tingut en compte els municipis petits com el seu, si bé 'els temps en què l’Ajuntament ho feia tot s’han acabat' per ara. L'estratègia econòmica de l'alcalde passa per diversificar l'economia, apostant per exemple pel turisme, amb projectes com el Centre d'Interpretació de la Guerra de Successió. La seva expectativa és acabar la legislatura, i haver contribuït des dels Prats de Rei, 'Alta Segarra', a fer 'més gran Catalunya'.

Sala de la torre de la Manresana, on s'emplaçarà part del centre d´interpretació

La rehabilitació del nucli antic serà el projecte més important de mandat

Prats de Rei, envoltat del paisatge tradicional de l'Altiplà de la Segarra

Francesc Duocastella, alcalde de Els Prats de Rei / Foto: Laura Farrés

Quines accions i projectes de l’equip de govern destacaria, arribats a mig mandat?

Les assemblees informatives i la informació i participació de la gent en general. La rehabilitació del parc “Melcior Prat”. La recuperació de les subvencions per a la pista poliesportiva que es començarà a finals d’agost. La realització de la ruta de les “Batalles de Prats” del 1711. Desencallar la construcció de l’oficina del Consorci de l’Alta Anoia i també les obres a l’Escola Mare de Déu del Portal.

I, de cara els propers mesos, quines són les prioritats actuals?

L’obra més important de la legislatura i així ho van votar els veïns de Prats, serà la rehabilitació dels carrers del casc antic amb tots els serveis nous de clavegueram, aigua i gas. També estem tramitant la redacció del Pla urbanístic (POUM) i tenim en projecte un Centre d’interpretació de la Guerra de Successió.

Preveu, doncs, que al final de la legislatura la majoria d’objectius s’hauran pogut complir?

Sincerament, si tot va com esperem, em sembla que haurem complert gairebé la totalitat de bona part dels nostres projectes i objectius.

Com valora la tasca de l’oposició política?

En poblacions petites com la nostra crec que preval la capacitat de saber utilitzar els pocs recursos de què disposem per sobre les ideologies polítiques i els protagonismes. El nostre grup està en minoria i ens hauria agradat que treballéssim tots els grups polítics junts. No va ser possible. A vegades ens trobem en situacions que fan més feixuga i entorpeixen la dinàmica municipal.

D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?

En disposar de menys recursos, degut a que no hi ha llicències d’obres hem de controlar a fons totes les despeses i reduir-les al màxim, sobretot les que generen més dèficit com són la Festa Major, la piscina, la Llar d’infants...

S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?

Com la majoria de poblacions de l'estat, hem rebut l’ajuda del FEIL ('Pla Zapatero'), concretament 92.000 €, si bé aquest Pla no ha tingut en compte que els municipis petits generem menys recursos. També hem rebut subvencions importants del Departament de Governació de la Generalitat en concepte del PUOSC pel projecte i les obres dels carrers del casc antic. Cal dir que aquest Departament sí que té en compte no només la població, sinó també els pocs recursos que generem els municipis petits i que, sense aquestes subvencions, mai es podrien fer les obres necessàries per a la millora dels nostres pobles. També com tots els municipis rebem ajudes de la Diputació de Barcelona, Xarxa municipis de Qualitat. Aquests últims dies, també, ens han concedit una important ajuda dins el projecte “Viure al Poble” del FEDER.

Quin és el missatge que l’Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?

La crisi econòmica ens afecta a tots, i també a l’Ajuntament. Cal que la població sàpiga que reduïm despeses perquè som més pobres. Els temps en què l’Ajuntament ho fa tot s’han acabat. Cal que en tinguem consciència i ho assumim. Esperem que tornin a venir temps millors, i quan vinguin caldrà aprofitar-los.

I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta crisi?

En moments com aquests cal que tots estiguem a l’aguait i fem treballar la imaginació per trobar nous camins. Des de Prats apostem per noves formes d’ingressos i per diversificar l’economia, en aquest sentit apostem fort pel turisme històric, cultural i local.

Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...

Molt positius, sobretot per a la Conca d’Òdena, perquè generaran llocs de treball i moviment econòmic.

A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi?

Històricament, geogràficament i tradicionalment la nostra zona pertany totalment a la Catalunya Central. Recolzo i defenso la nova comarca de l’Alta Segarra dins la vegueria de la Catalunya Central, perquè no tenim cap vincle ni econòmic ni de caràcter ni tampoc geogràfic o històric amb el Garraf, el Penedès o el Barcelonès.

Molts pobles estan apostant per la participació ciutadana, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. En el cas del seu municipi han incorporat aquest àmbit a les seves polítiques?

Em sembla bàsic i indispensable la participació dels veïns i veïnes en les accions i actuacions que es fan des de l’Ajuntament. Ja al principi de la legislatura la població dels Prats de Rei va participar en la decisió de quines eren les obres més importants que caldria fer. Partim de la idea que és el poble qui ha de decidir sobre el seu futur, per tant la participació ciutadana forma part de l’eix de treball del nostre programa.

I, en relació a les TIC quines accions fetes i mancances destacaria?

Actualment tota la població ja disposa de televisió TDT. També tenim xarxa WI-FI que s’ha instal•lat a tota la zona gràcies a unes subvencions que vam rebre la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca. En quant a telefonia mòbil, tenim manca de cobertura d’alguns operadors.

Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara el futur?

Sempre m’ha agradat les dinàmiques socials i col·lectives. Per això vaig estar dues legislatures com a regidor a l’Ajuntament de Calaf. Després, ho vaig deixar i vaig entrar a Esquerra Republicana com a compromís per defensar el meu país. Ara fa dos anys que sóc alcalde dels Prats de Rei i la meva expectativa és acabar la legislatura amb el programa complert i així haver contribuït des d’un Ajuntament del mig de Catalunya a fer més gran el nostre país. D’aquí dos anys el nostre grup decidirà què cal fer per una pròxima legislatura.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.