TORNAR

'L’estratègia segura per tenir la Vegueria Penedès és aprovar-la ara'

La Plataforma per una Vegueria Pròpia demana que la llei inclogui explícitament la seva creació

politica
Dimecres, 17 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Plataforma per a una Vegueria Pròpia (PVP) ha valorat aquest dimarts l’avantprojecte de la llei de vegueries aprovada per la Generalitat. Pensen que, tot i que el text deixa la porta oberta a la creació de noves vegueries, ‘el procediment de creació és complicat, força embullat’ i la redacció dels supòsits ‘difícil d’entendre’. També destaquen que ‘són moltes les coses que depenen de Madrid’, com per exemple molts canvis en lleis orgàniques o el mateix article de les vegueries, que ha de valorar el Tribunal Constitucional.

D’altra banda, des de PVP manifesten que ‘l’argument que amb el redactat actual la Vegueria Penedès és possible si hi ha una nova majoria no ens serveix. Una nova majoria pot modificar la llei en el sentit d’incloure el Penedès sense haver de recórrer a l’intricat articulat que preveu el projecte de llei per fer-ho possible’. També responen a ERC, i reconeixen l’esforç del partit per fer viable la futura inclusió del Penedès, però afirmen que ‘l’estratègia segura per tenir la Vegueria Penedès és aprovar-la ara: al Parlament hi ha majoria per fer-ho’.

Per tal de fer valer la seva opinió, la plataforma preveu tres actuacions: una roda de premsa davant del Parlament, el proper 24 de febrer (coincidint amb el possible inici de la tramitació parlamentària de la llei); una invitació als representants electes del Penedès a manifestar públicament el seu suport a la Vegueria mitjançant la signatura d’una declaració conjunta; i un acte públic amb participació d’entitats i ciutadans del Penedès per fer visible el suport de la gent d’aquestes comarques.


22 Comentaris

F

Furtuny

22 de febrer 2010.16:57h

Respondre

No pretengueu dir-me que un ajuntament pot fer més força que una vegueria, no fotem... Per més escoles ”importants” que aconsegueixi tenir...

P

Pau

Igualada

22 de febrer 2010.10:12h

Respondre

... futura Escola d’Infermeria a Igualada.

F

Furtuny

22 de febrer 2010.00:39h

Respondre

Sí, intenta-ho... segur que és igual d’efectiu que demanant-ho des d’una Vegueria... Igualet igualet!

A

Agusti

igualada

21 de febrer 2010.17:53h

Respondre

Segur que ens les posen a Igualada!!! Que millorin els estudis universitaris al garraf o al penedès sincerament, me la bufa! En aquest cas som nosaltres desde Igualada qui hem de lluitar per això.

F

Furtuny

20 de febrer 2010.13:14h

Respondre

Exactament, tots tenen universitats excepte el Penedès, que està mort de fàstic (a no ser que hagi rebut residus universitaris de les grans ciutats). Aquí et dono tota la raó, necessitem tenir... Llegir més una Vegueria pròpia per aconseguir serveis com aquests sense dependre de les grans ciutats, per a què el govern administri també tenint-nos en compte a nosaltres. Gràcies pel cop de mà ;)

A

Agusti

igualada

20 de febrer 2010.08:32h

Respondre

Fortuny, si tant teu et sents el Penedés ja saps! Un dels grans lligams entre Igualada i el Penedès ( Garraf ), son les segones residències d’alguns a la costa. Només mirem tena estudis, on hem... Llegir més d’anar, Barcelona, Bllaterra, Manresa, Vic, Lleida inclús Cervera, etem tant lligats al Penedès que no entens què fem encara a l’Anoia...

F

Furtuny

19 de febrer 2010.11:29h

Respondre

Això que dius, Manel, és molt trampós: la meitat de Catalunya està connectada amb Barcelona per sinèrgies, comunicació i població, no només el Garraf... Això ho podries portar fins a... Llegir més Manersa, Vic o fins i tot Girona si t’interessés... Són els efectes de construir un país basat en la capital (això volem canviar, almenys jo...).
També és trampós dir que els Baix Penedès està lligat a Tarragona, perquè les relacions no es poden mirar d’una manera absoluta, sinó relativa: no és el mateix el pes que tenen les dues grans capitals de Catalunya, que la que puguin tenir les 4 capitals de comarca de la Vegueria Penedès. I m’hi jugaria un dit a que, si ens ho mirem relativament, les relacions entre Vilanova i Vilafranca, o Vilafranca i Igualada, o el Vendrell i Vilanova, per exemple, són més fortes que entre qualsevol d’aquestes capitals i Barcelona o Tarragona.
En tot cas, em sembla prou evident que aquí ningú ha apuntat a cap persona amb una pistola per obligar-los a dir que volen la Vegueria Penedès. Aquí s’ha convençut amb una idea, que trenca amb els motlles establerts, i que ha agradat a 4 comarques que sempre han format part d’un lleó immens, però que només han servit per espantar les mosques.
L’interès que veig més clar jo aquí és el dels qui volen l’Anoia a la Vegueria de Barcelona, com si això fos la gran salvació... Pregunteu-ho als antics habitants del Vallès Occidental si els ha convençut gaire això d’estar tan connectats amb Barcelona... O a aquells del Penedès, que ens el sentim nostre, que estem veient com es segueixen fent barbaritats en nom de l’economia i el progrés...
Si tanta Barcelona voleu, em sembla que a la capital fa temps que hi perden població.........

M

Manel Ramon

Igualada

19 de febrer 2010.10:11h

Respondre

És una bestiesa parlar de la Vegueria Penedès. Només li interessa aquest tema a algun grup de comunicació anoienc -que està darrera la Plataforma- i poca cosa més. La Conca d’Òdena només... Llegir més té dues opcions coherents: Barcelona o Catalunya Central, i jo em decanto per la primera, perquè com a mínim, jugaríem a cavall guanyador.
El sud de l’Anoia -de Capellades en avall- té molta tendència al Baix Llobregat (només heu de veure com està el Centre Comercial d’Abrera).
I el nord de la comarca (de Copons en amunt) ha de ser Catalunya Central perquè té lligams forts amb Manresa.
Tothom sap que el Garraf és Barcelona -per comunicacions, per sinèrgies..., per població, per tot. Vilafranca cada vegada més està dins la segona corona de BCN -per tant, ha de ser vegueria de BCN-. I El Vendrell, Calafell, Coma-ruga, estan a tocar de Tarragona. Crec que els geògrafs tenen feina i el govern també. Menys fer cas als poderosos del cava i més sentit comú: Catalunya en set Vegueries. I l’Anoia, dividida en dues zones: la Conca i l’Anoia Sud amb Barcelona i l’Alta Anoia a la Catalunya Central. Això sí seria coherència.

r

roc

igualada

19 de febrer 2010.09:11h

Respondre

Eduard... tu deus ser dels que pensa que està bé tenir odi visceral contra manresa o barcelona, pero no contra vilafranca (no se a qui et refereixes, jo no odio vilafranca, no se quina idea tens tu... Llegir més de les coses i de la vida si et penses que per no voler anar de remolc de vilafranca resulta que de seu que la odiem).
En canvi, en els teus comentaris sempre es despren odi respecte els que pensen diferent a tu.

Per q odiueu tant a manresa o barcelona? Algu m’ho explica?

a

agusti

igualada

18 de febrer 2010.19:59h

Respondre

Josep, estic dient els quatre votants de casa meva no als quatre de l’ajuntament.

E

Eduard

Igualada

18 de febrer 2010.15:01h

Respondre

roc, i des de Vilanova i la Geltrú (molt més important que Vilafranca) també fan seguidisme de la capital de l’Alt Penedès ? Alguns odis viscerals no són massa bons ...

r

roc

igualaada

18 de febrer 2010.13:58h

Respondre

si furtuny, seguidisme del que es dicta des de vilafranca es el que fan aquests anoiencs...

E

Eduard

Igualada

18 de febrer 2010.13:35h

Respondre

”Veig a una comarca de l’anoia ...” El que passa és que l’Anoia és una comarca, des de sempre, més que artificial: el nord (Alta Anoia - Segarra), totalment desconnectat del Sud (mirant i... Llegir més vivint al Baix Llobregat) i amdós de la Conca d’Òdena, etc. Les relacions entre molts municipis de la comarca ni existeixen i, en canvi, tenen molta més atenció en d’altres municipis de fora. L’Anoia, al seu dia, va ser un invent per unir certs municipis del centre de Catalunya sense gaires afinitats. Els temps han canviat, les afinitats continuen sense existir i la realitat ha de ser una altra ...

F

Furtuny

18 de febrer 2010.13:03h

Respondre

És evident que CiU també hi té un interès electoral, com tots els partits... Però jo vull aprofitar-me d’aquest interès electoral per aconseguir un objectiu que considero just: obtenir una... Llegir més Vegueria pròpia.
Queda prou evident que intentes centrar aquest debat com si només existís a Vilafranca, i com si ells fossin una mena de colonitzadors, però la cosa no funciona així: la Plataforma és del Penedès, i hi ha gent de l’Anoia, com de les altres 3 comarques.
Insisteixo, la Plataforma sempre ha dit ben clar que no ha volgut mai incloure a l’Alta Segarra a la Vegueria, entre d’altres coses pq si ho pretenguessin encara hi sortirien perdent, pel fet que comptarien 7 municipis que difícilment votarien en favor d’una Vegueria per al Penedès.
Per les demés coses que dius, de les presons i demés tonteries... no es mereixen gaire esforç per part meva (més que res pq tot el què dius difícilment ho decidirà cada Vegueria...).

r

roc

igualada

18 de febrer 2010.12:48h

Respondre

potser el psc tindra poder a la vegueria de barcelona, i de aixo se’ls acusa, pero CiU te un interes electoral absolut en la vegueria del penedes, i ningu en diu res.
I a mi, a tots aquests de la... Llegir més plataforma pro-vilafranca els veig amb una mica de prepotencia respecte l’anoia, per aixó no tenen cap problema a posar al seu mapa el nord de la comarca, per fer visualment mes gros el seu territori, es questió de marqueting. Ells tenen el cava i potser volen a l’anoia per posar-hi les presons i els abocadors, no fos cas que les seves vinyes quedessin ”embrutides” per aquestes instalacions.

Veig a una comarca de l’anoia fent molt seguidisme de tot el que es diu des de vilafranca... a una igualada amb poc criteri propi.
SI els de vilafranca ens diuen q ens tirem des de un pont també ho farem?

t

trini

18 de febrer 2010.11:26h

Respondre

Jo estic d’acord amb la Rosa, el tema de les Vegueries l’unic que comportarà es mes gast que haurem de soportar tots. Mes càrregs pùblics etc etc, no es temps de això. Millor preocupat-nos de... Llegir més coses que veritablament son necessaries i del día a día i després ja veurem

J

Josep

17 de febrer 2010.20:25h

Respondre

Agustí, qui ha decidit pertànyer a Barcelona ? L’ajuntament igualadí va aprovar per majoria absoluat una moció de suport a la creació i pertinença a la Vegueria Penedès, tal i com també... Llegir més han fet la majoria de municipis de l’Anoia, a excepció dels 7 municipis de l’Alta Anoia que han expressat que volen formar part de la Catalunya Central. Els únics que han dit que volen formar part de la Vegueria de Barcelona han estat els membres de l’Entesa per Igualada.

A

Agusti

igualada

17 de febrer 2010.19:22h

Respondre

Demano a la Plataforma per una Vegueria Pròpia que no inclogui més casa meva en la Vegueria del Penedès. Em de respectar la voluntat dels votants de casa i hem decidit pertànyer a Barcelona, no... Llegir més se’ns ha perdut res al Penedès.

R

Rosa

17 de febrer 2010.15:00h

Respondre

Personalment estic totalment en contra del sistema de vegueries. No solament perquè considero que el nom és medieval i aplicat al moment el trobo ridícul, sinó perquè estic segura que això... Llegir més comportarà una ampliació significativa de la burocràcia, de la partitocràcia i, per tant, d’un augment de la despesa pública que no ens convé gens. M’hi jugaria un braç a què allò de que les Diputacions desapareixeran, res de res. Ja va passar quelcom similar amb els Consells Comarcals. Per tant, si fos qüestió de votar, jo votaria en contra per aquesta i per a qualsevol altra.

F

Furtuny

17 de febrer 2010.14:31h

Respondre

De fet la Plataforma no els ha tingut mai en compte per a la Vegueria Penedès, ja que no hi ha volgut presentar mocions als ajuntaments d’aquests municipis, i sempre ha dit que l’Alta Segarra... Llegir més aniria a la Catalunya Central. Tot i que teniu raó que en els mapes no ho han especificat mai... No sé ben bé per què deu ser.

e

eRIC

Igualada

17 de febrer 2010.11:49h

Respondre

D’acord amb en Xavi, caldria modificar al mapa, tot i que al seu web ho expliquen:

http://www.vegueriapropia.org/menu-principal/adhesions.html
Al web ja indica Anoia (*)
on (*): Menys 7 municipis... Llegir més de l’Alta Anoia/Segarra (5025 habitants): Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí de Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera.

X

Xavi

Alta Segarra

17 de febrer 2010.09:59h

Respondre

Demano a la Plataforma per una Vegueria Pròpia que no inclogui més a l’Alta Segarra en la Vegueria del Penedès. (veure els plànols de l’imatge de la notícia).

Els municipis de l’Alta... Llegir més Segarra han manifestat que no volen ser inclosos en una hipotètica Vegueria del Penedès, sinò que volen ser inclosos a la Vegueria de la Catalunya Central. Per tant, també s’ha de respectar la voluntat dels ciutadants de l’Alta Segarra.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.