TORNAR

Les finances de les administracions, una arma política

CiU i l'Entesa es creuen acusacions en matèria econòmica

politica
Divendres, 1 abril 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La proximitat de les eleccions municipals, el fet que sigui ara el moment que les administracions locals hagin de fer la liquidació de l’any 2010 i el diferent color que hi ha a l’Ajuntament d’Igualada, governat per L’Entesa i al Consell Comarcal amb un govern de CiU i ERC, augmenta les tensions entre els representants de les dues administracions que s’acusen mútuament de mala gestió econòmica buscant-ne un rèdit electoral. Després del debat al Ple de l’Ajuntament d’Igualada del passat dimarts, on l’oposició va ser especialment crítica amb la gestió de l’Ajuntament, el PSC s’ha afanyat a buscar escletxes en els comptes del Consell Comarcal però Marc Castells afirma que: ‘a diferència d’altres institucions, les finances del Consell estan sanejades’.

En el ple del passat dimarts a l’Ajuntament d’Igualada, els portaveus de CiU i ERC es van mostrar crítics amb els comptes presentats per l’Ajuntament i van acusar la gestió de l’Entesa del dèficit presentat en el tancament del 2010. Un dels punts més debatuts del ple va ser el reconeixement de crèdit per valor de 380.000 euros que l’Ajuntament va sol·licitar per tal de fer front al pagament de proveïdors i autònoms, la dura crítica de l’oposició ja ha tingut la seva corresponent resposta per part del PSC que ha emès un comunicat expressant la seva perplexitat davant del fet que, després de les crítiques contra la iniciativa de l’Ajuntament, el Consell Comarcal, hagi aprovat un crèdit per valor superior: ‘El Consell Comarcal aprovarà en el ple d’aquest dijous un crèdit d’1,5 milions d’Euros, un valor cinc vegades superior al valor del crèdit demanat per l’Ajuntament d’Igualada’ Efectivament, aquest dijous el ple del Consell va aprovar la renovació de la pòlissa amb els vots a favor de CiU, ERC i ICV i l'abstenció del PP i del PSC. Després de la polèmica generada pel comunicat de l'Entesa, els regidors socialistes no van entrar a debatre el punt en el si del ple.

En el comunicat emès pel PSC, Xavier Figueres, regidor de l’Ajuntament d’Igualada, va acusar l’actitud de CiU d’electoralista: ‘denota una clara voluntat del grup municipal convergent d’atacar el govern d'Igualada al preu que sigui’ i demana que Convergència i Unió expliqui perquè el Consell Comarcal veu com a bona mesura recórrer al crèdit en el Consell però no a l’Ajuntament.

Marc Castells afirma que no es tracta del mateix ja que el que va aprovar ahir el ple del Consell és la renovació d’una pòlissa de crèdit, efectivament per valor d’1,5 milions d’Euros, una acció que es fa any rere any per poder pagar a 60 dies als proveïdors. En la mateixa línia, Marc Castells recorda que ‘a diferència d’altres administracions, les finances del Consell estan sanejades’ i apunta que a l’Abril es presentarà el tancament de l’any 2010 amb uns resultats totalment positius: ‘Tan el romanent de tresoreria com el resultat pressupostari ajustat com l’estalvi net seran positius a diferència de l’Ajuntament d’Igualada’

Una batalla entre administracions o entre partits?

Xavier Figueres va demanar a Convergència i Unió ‘responsabilitat davant la crisi’ i va posar en dubte la gestió de Marc Castells com a president del Consell Comarcal: 'promet noves inversions a la comarca si guanya les eleccions municipals d'Igualada sense explicar que durant 4 anys de govern al Consell no ha fet cas d'aquest tema'. Per la seva Banda, Francesc Jorba, conseller d’hisenda al Consell Comarcal, ha acusat Xavier Figueres de ser ‘desconeixedor d’aquesta pòlissa de crèdit’ després de les afirmacions fetes pel regidor igualadí. Tot i així, Jorba lamenta que ‘una vegada més s’utilitzi el consell Comarcal com a cavall de batalla entre partits a Igualada’.


3 Comentaris

I

Igualadí

Igualada

1 d'abril 2011.10:21h

Respondre

Sr. Rodríguez, els números si que diuen res, sobretot si es saben o es vol saber llegir-los. Per exemple no és el mateix una pòlissa de crèdit que un crèdit, ja que la pòlissa serveix per... Llegir més tenir liquiditat, per, tal com es diu en l’article poder anar pagant a 60 dies, la pòlissa s’utilitza per poder tenir ja a mà un diners que t’han d’arribar i no saps ben be quant, però t’arribaran, que no els deus vaja. En el cas de les administracions (Ajuntaments, Consells Comarcals etc) es fan servir mentre no arriben els diners que venen per exemple de la Generalitat, de l’Estat o mentre no es posen al cobrament les taxes i impostos municipals, les pòlisses tenen una vigència d’un any per aquest motiu, perquè ajuden a tenir uns diners mentre esperes que arribin els que estàs segur que et vindran.

El préstec es un altre cosa, el préstec serveix per pagar una cosa a llarg termini i amb uns diners que tu no tens però que creus que pagant de mica en mica podràs tenir. De préstecs també se’n fan per dos motius, per comprar-te una casa per exemple (que es una inversió) o per pagar un deute (que es per tapar forats), la primera situació es bona però la segona no es gens recomanable, i solament es fa si no hi ha mes remei.

Per tant Sr. Rodriguez si sabem o volem mirar el que ens diuen els números veurem que no es el mateix dir que el Consell Comarcal aprovi una pòlissa de crèdit 1,5 milions d’euros o dir que el Consell Comarcal aprova un crèdit de 1,5 milions d’euros.

El que deu passar aquí es que algú es deu sentir incòmode amb la situació econòmica de la institució que dirigeix, ja que mentre que segons diuen el Consell Comarcal esta sanejat i podrà presentar el tancament de l’any 2010 amb resultats positius i el romanent de tresoreria també ho serà, a l’ajuntament d’Igualada es va presentar fa pocs dies el tancament també del 2010 amb un romanent negatiu (dèficit) de tresoreria 1.732.000 euros mes 380.000 mes de factures rebudes l’any 2010 que s’hauran de pagar amb diners del 2011, o sigui que si sumem, aquest romanent negatiu arribaria fins a 2.112.000.

En el que estic d’acord amb vostè Sr. Rodriguez es en que a vegades alguns politics parlen i parlen sense dir res, però a vegades també miren d’embolicar la troca per fer veure que tots son o estan iguals

E

Enric

Igualada

1 d'abril 2011.08:20h

Respondre

Trobo que la travessia de Sant Roc té molt de poder sobre el senyor Castells! Quan està a la Plaça de l’Ajuntament renega de demanar crèdits i quan arriba a la Plaça Sant Miquel no té... Llegir més problemes en demanar una pòlisa d’1,5 milions d’euros per pagara a proveïdors. D’això se’n diu canviar de jaqueta...

j

jaume rodriguez enrich

igualada

1 d'abril 2011.07:21h

Respondre

uns i altres deque es queixen si sempre estem igual , vuy dir els ciutadans , escoltan nº i nº que no diuen res.
Els balansos presupostors i les xifres economiques en en general son elparametres... Llegir més mes dificils de intrepretar i mes facils de manipular. .
Senyors politis d igualada parlin de adequar les despesses als ingressos Parlin de gestio amb eficiencia i parlin de futur aixo es el que interesa futur clar i net .Aixo es el que necessita la ciutat. i els igualadins.Igualada m agrada.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.