TORNAR

La Generalitat atorga poc menys de 48.000€ al Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt

Altres projectes vinculats a la memòria també reben subvenció

politica
Dijous, 13 agost 2009. 17:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt rebrà una subvenció, molt esperada, de 47.904 euros del Departament d’Interior de la Generalitat. L'ajut va destinat a crear un centre de recepció i atenció al visitant, una exposició del campament, una zona audiovisual i una botiga, per articular les diferents àrees de la base, que ja fa poc més de dos anys que es poden visitar després d'una primera fase de rehabilitació. El de Pujalt és l'ajut més important d'un total de 21 projectes de les 'comarques centrals' que tenen l'objectiu de recuperar la memòria històrica del segle XX, però no l'únic de l'Anoia. Interior també ha subvencionat el Grup de Recerca en Ciències Socials (CERCA) per un projecte audiovisual que mostrarà el pas de les generacions al nucli antic de Santa Margarida de Montbui (8.565€), l'Ajuntament de Vilanova del Camí per 'Tu també fas història' (3.000€), i el de Piera per 'La història de les dones a Piera' (1.125€).

El museu de Pujalt mostra un centre d’instrucció republicà / Foto: Jordi Gabarró

El Memorial de l'Exèrcit va obrir-se al públic el juny del 2007 / Foto: Jordi Gabarró

L'ajut permetrà donar coherència global al museu històric de Pujalt / Foto: Jordi Gabarró

El Memorial de l'Exèrcit Popular de Pujalt ha estat escollit com el projecte més important adreçat a recuperar i posar en valor el patrimoni memorial democràtic per als anys 2009-2010 de totes les comarques de la 'Catalunya central'. La subvenció de 47.904 euros atorgada per la Generalitat permetrà finançar la segona fase d'aquest espai, amb l'objectiu de crear un centre de recepció i atenció al visitant, que acollirà una exposició del campament, una zona audiovisual i una botiga.

Unes millores molt importants i esperades ja que, després les seves portes fa poc més de dos anys, ara permetran articular les diferents zones que resten pendents de museografiar i donar coherència global a tota la proposta, permetent que aquest museu històric a l'aire lliure pugui oferir un millor servei i atenció al visitant.

En aquests anys s’han consolidat restes patrimonials, reconstruït espais emblemàtics que ajuden a comprendre com era la vida a la base i s’ha dissenyat i senyalitzat un recorregut que permet recórrer els espais més emblemàtics del campament; uns esforços de rehabilitació, que van comptar amb l'ajut de desenes de joves voluntaris de diferents camps de treball a l'estiu.

La situació estratègica del Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt, a la carretera de Cervera a Calaf, a mig camí entre el front i les grans ciutats de la reraguarda, van propiciar que a la primavera del 1938 es creés un centre d’instrucció republicà.

Més projectes locals

D'altra banda, en el marc de de les subvencions per a la realització d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica, també han obtingut ajut públic tres projectes de l'Anoia.

El més important serà el desenvolupat pel Grup de Recerca en Ciències Socials (CERCA), que editarà biografies a partir d’entrevistes filmades per al treball ‘Formes de vida quotidiana i consciència cívica: el pas de les generacions al nucli antic de Santa Margarida de Montbui’; un projecte que ha rebut una subvenció de 8.565€.

CERCA és una associació sense ànim de lucre que treballa per la recerca política i social en els àmbits de les Ciències Socials i afins i, si bé es va constituir legalment l'any 2005, aviat en farà quinze que dedica els seus esforços en aquest camp.

Aquest mateix grup d'estudis és qui també realitza el projecte 'Tu també fas història', impulsat per l'Ajuntament de Vilanova del Camí, que ha rebut un ajut de 3.000€. Finalment, l'Ajuntament de Piera rep 1.125€, que permetran tirar endavant 'La història de les dones a Piera'.

Les xifres a Catalunya

Museus, fosses comunes, centres d’interpretació històrica i restauració de trinxeres són alguns dels projectes en que el Departament d’Interior ha invertit per tal de recuperar de la memòria històrica del segle XX. A les 'comarques centrals' (l’Anoia, el Bages, el Berguedà i l’Osona) s'han destinat 120.000 euros a finançaran cinc projectes de recuperació del patrimoni memorial mentre que 68.000 euros s'invertiran en homenatges i investigacions històriques.

Fins ara la Direcció General de Memòria Democràtica ha destinat 3,5 milions d’euros a la recuperació de la memòria històrica. D’aquests, 2,5 milions han estat destinats a 62 projectes de restauració de trinxeres, refugis i búnkers i 1 milió per a commemoracions, homenatges i activitats de recerca i difusió. Aquests projectes estan impulsats per ajuntaments i consells comarcals de tot Catalunya.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.