TORNAR

Igualada Som-hi vol obrir una quarta escola bressol, a Cal Badia

La candidatura progressista proposa també avançar cap a la gratuïtat de la salut bucodental en col·lectius desafavorits

politica
Dijous, 9 maig 2019. 08:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La llista progressista dóna a conèixer els seus compromisos en matèria social i es focalitzen en aspectes com la reducció de l'atur femení, per majors de 45 anys, o reactivar òrgans com el Consell Econòmic i Social en polítiques d'inversions. També parla "d'unificar totes les borses de treball que existeixen a la ciutat i a la comarca d'administracions i entitats en una de sola per facilitar els processos de cerca de feina"

En aquestes darreres hores abans d'iniciar la campanya, Igualada Som-hi (PSC - Comuns - Igualada Oberta) ha presentat més mesures del paquet de 111 propostes que formen el seu programa electoral. El candidat Jordi Cuadras i diferents membres de la llista van exposar les propostes en els àmbits d'ocupació, educació, salut i serveis socials. Les més destacades, cobertures de salut bucodental a la població en risc d'exclusió i vulnerabilitat econòmica o obrir una quarta escola bressol municipal a Cal Badia. 

Jordi Cuadras, amb Montaña i Gil a darrereCuadras censura que "l'alcalde Marc Castells hagi basat tota la política econòmica del govern, durant vuit anys, sobre un titular buit de contingut com era la promesa incomplerta de portar inversions industrials". Igualada Som-hi  parla de "passar pàgina d'aquesta manera de fer i centrar-se en ajudar a les persones que es troben sense feina amb les eines necessàries perquè en trobin" i que "la roda que fa funcionar la ciutat, rodi per a tothom i no només per alguns".

La llista formada per PSC, Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta proposa plans contra l'atur amb una atenció especial a "frenar l'atur femení, que és del 60%, el de persones majors de 45 anys, que és del 52%, i el dels joves, que s'apropa al 10%". També prometen "ajudes a empreses que contractin persones sense feina d'aquests col·lectius de risc i a persones amb diversitat funcional, a més d'ajudar els petits empresaris i autònoms perquè creïn ocupació".

Cuadras anuncia que "si governem, una de les primeres accions que farem serà unir totes les borses de treball que existeixen a la ciutat i a la comarca d'administracions i entitats en una de sola per facilitar els processos de cerca de feina". També La reactivació del CESCA per pactar polítiques econòmiques d'atracció d'inversions amb els actors socials i econòmics és una altra de les mesures proposades, a més de recolzar nous models econòmics com l'economia social i solidària, l'emprenedoria col·lectiva i les cooperatives.

Servei bucodental amb tarifació

La segona de la llista d'Igualada Som-hi, Montse Montaña, per la seva part, mostra el compromís de "lluitar perquè l'Hospital i els CAPs tinguin tots els professionals necessaris, davant la manca d'acció del govern actual". Segons els membres de la candidatura "volem que el govern d'Igualada defensi el sistema sanitari públic i de qualitat, governi qui governi a la Generalitat. No pot ser que l'Hospital i els CAPs pateixin el que estan patint i que ni l'Ajuntament ni la consellera de Salut, en mans de la igualadina Alba Vergés, no hi posi remei. Aixecarem aquesta bandera".

Entre les mesures promeses, "cobertures de salut bucodental a la població en risc d'exclusió i vulnerabilitat econòmica, sobretot d'infants i joves, tot aplicant la tarifació social. De fet, el 12% de la població de Catalunya no pot accedir al dentista per motius econòmics i hi ha en tràmit una llei per garantir-ho des del sistema públic. Igualada Som-hi proposa avançar-se i mentre no arriba aquesta mesura, aplicar-la a nivell municipal. També es vol garantir l'accessibilitat al sistema sanitari a tota la ciutadania tot assegurant l'empadronament i l'accés a la targeta sanitària sense exclusions".

Cal Badia

La llista es proposa intervenir si governa en l'àmbit educatiu "contra la segregació escolar amb una millor distribució dels alumnes, marcar una ràtio d'alumnes idònea per a la ciutat i garantir una igualtat de condicions de tots els centres de la ciutat perquè totes les escoles siguin de primera". Una de les mesures "és reobrir la quarta escola bressol pública que CiU i ERC van tancar des del govern de l'Ajuntament i ubicar-la a Cal Badia per dotar tota la zona est d'un recorregut educatiu dels 0 als 18 anys amb l'escola bressol proposada, que quedaria a tocar de l'escola Gabriel Castellà i l'Institut Badia i Margarit".

Plantegen una "xarxa d'acompanyament acadèmic als alumnes de famílies que no puguin assumir aquest cost, potenciarà l'educació de les arts amb tarifació social per accedir a l'escola de música i altres centres artístics" i el pla 'Camí segur a l'escola' perquè infants i joves puguin arribar als centres educatius a peu i en bicicleta amb seguretat, tot promovent hàbits sostenibles.

Irene Gil, número quatre, avança que es portarà al ple "la tarifació social amb la qual els preus i taxes d'accés als serveis públics es marquen en funció de la renda (centres cívics, equipaments esportius, escoles artístiques municipals, escoles bressol i altres)". La candidatura formada per PSC, Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta també té al programa impulsar plans de xoc contra la pobresa energètica, contra la pobresa infantil i de les persones grans i per garantir una alimentació saludable a tota la població en situació de risc. Una altra de les propostes és introduir mesures de Responsabilitat Social en les clàusules per a la contractació d'empreses que treballin per a l'Ajuntament i crear un programa d'ajudes per a les famílies monoparentals i monomarentals en situació precària.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.