TORNAR

Marc Castells: "Igualada serà modèlica en la gestió d'aigua freàtica"

El candidat de Junts per Igualada va presentar un pla que preveu arribar a reaprofitar 60 milions de litres d’aigua freàtica el 2027, una aigua que s’usarà per a la neteja urbana i per a regar l’espai públic i els equipaments esportius de la ciutat

politica
Dijous, 13 abril 2023. 12:40. Redacció AnoiaDiari.

El candidat de Junts per Igualada a l'alcaldia de la capital de l'Anoia, Marc Castells, va presentar aquest dimecres 12 d'abril, el Pla Freàtica 2027, amb el qual es pretén "el 2027, reaprofitar seixanta milions de litres d'aigua freàtica que aflora del subsol", una aigua que s'usarà "per a regar les zones verdes, les instal·lacions esportives que no necessiten com els camps de gespa i l'estadi atlètic o per omplir les piscines municipals".

Castells va presentar aquest pla en un escenari de sequera al país i de l'anunci, a principis de mes, per part del Govern, d'una sèrie de mesures que, entre altres, contemplen un règim sancionador per als ajuntaments que les incompleixin. En aquest sentit, Marc Castells va apuntar algunes accions dutes a termes els últims anys pel govern igualadí que presideix. "Fa dos anys vam aprovar el Pla de la sequera, a diferència de molts altres Ajuntaments; hem dut l'aigua de la Llosa del Cavall i ens hem connectat al Ter-Llobregat, per no proveir-nos només de l'aqüífer Carme-Capellades; tenim una de les xarxes d'aigua més eficients de Catalunya gràcies a les moltes inversions que hi hem fet; hem cedit als adobers uns terrenys perquè puguin reutilitzar un 80% de l'aigua que fan servir per a la seva activitat industrial; i a escala municipal aprofitem ja una part de l'aigua freàtica per al reg", va assenyalar Castells, afegint que actualment Igualada ja disposa de dos dipòsits que recullen aigua freàtica: un al carrer de Sant Magí i l'altre al Cementiri vell, que ja avui serveixen per a regar el Parc Central, el Passeig o per omplir la font d'aigua de l'Estació nova.

El Pla Freàtica 2027 continua, segons Castells, amb el "compromís" de la seva formació amb la gestió de l'aigua. Castells va assenyalar que "és un pla ambiciós que suposarà un pas més en ser una de les ciutats modèliques en la gestió de l'aigua, un dels recursos més escassos que hi haurà al nostre país els pròxims anys" remarcant que "l'aigua freàtica no és potable, però sí que serveix per al reg i la neteja, i per això volem reaprofitar-la".

El projecte preveu la construcció de dipòsits en diversos punts de la ciutat i, a través d'una xarxa de canonades, "fer-la arribar als diferents espais que calgui regar o equipaments municipals que necessitin l'aigua", va explicar el candidat. A part de destinar l'aigua al reg o la neteja, el pla també preveu portar una part d'aquestes aigües al riu Anoia "augmentat així el seu cabal i millorant el seu ecosistema".

El pla presentat per Castells permetrà, a la vegada, deixar d'abocar les aigües freàtiques –que ja són netes– a les clavegueres per, després, depurar-les. "No cal passar aquesta aigua per la depuradora" va remarcar Marc Castell, destacant que, evitant que aquesta aigua vagi a la depuradora, es podrà optimitzar l'ús d'aquesta infraestructura.

Finalment, Castells va refermar l'aposta per "liderar, des d'Igualada, acompanyats pels alcaldes i alcaldesses de la Conca, l'aprofitament d'aquesta aigua perquè tant Òdena a la zona de la Masia, com Montbui a l'alçada del pont de la Palanca, com Vilanova, sota el mercat municipal, tenim gran quantitat d'aigua freàtica". En aquest sentit, Castells proposa que aquest pla es pugui dur a terme en l'àmbit de la Conca d'Òdena, sota la coordinació de la Mancomunitat.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.