//Plugins sense CDN ?>
En aquest mandat actual (2019-2023), el govern de l'Ajuntament d'Igualada està integrat pels nou càrrecs electes de Junts per Igualada, encapçalats per l'actual batlle d'Igualada, Marc Castells. En les eleccions del maig del 2019, Junts per Igualada va obtenir nou regidors, dos menys que el 2015, quan va obtenir els onze electes que li donaven majoria absoluta al Ple de l'ajuntament igualadí. Al llarg d'aquest mandat, Castells ha anat cercant pactes puntuals. "Durant aquests anys a l'alcaldia he sumat forces amb diverses formacions, ERC, PSC... I al Ple, moltes de les propostes que hi hem portat com a Govern, s'han aprovat per unanimitat", ha assenyalat Castells. Pel que fa als pactes postelectorals, el candidat de Junts per Igualada ha manifestat que "a mi sempre m'hi trobaran, buscant consensos i acords, si és per sumar per Igualada. Tinc només una línia vermella: l'extrema dreta. Mai hi pactaré."
El segon partit amb més representació, actualment, a l'Ajuntament d'Igualada és Esquerra Republicana de Catalunya. A les eleccions del 2019, els republicans va obtenir el millor resultat en unes municipals des del 1979. La candidatura encapçalada per Enric Conill va aconseguir 4.217 vots, un 21,93% del total, un resultat que li van donar cinc regidors i que Conill hagi estat el cap de l'oposició en aquest darrer mandat. Al llarg d'aquest segle, la presència d'ERC a l'Ajuntament d'Igualada ha oscil·lat entre dos i tres regidors. El 2015, amb un 15,02% dels vots, va assolir tres representants electes. Quatre anys després, amb la candidatura liderada per Enric Conill, els republicans van fer el salt més gran, fins a cinc regidors.
En aquestes eleccions Enric Conill, al segon lloc de la llista, fa tàndem amb la candidata Alba Vergés, que ha remarcat que, pel que fa als possibles pactes postelectorals, "per a nosaltres el que és realment important és el què" i ha explicat que "pactarem amb aquelles forces que vulguin treballar amb nosaltres per generar habitatge des del primer dia, per oferir oportunitats al jovent de la ciutat, per captar inversions i generar ocupació de qualitat, planificar la ciutat urbanísticament, ajudar a aquelles famílies que ho necessiten, per deixar-nos la pell per aconseguir un tren ràpid a Barcelona...", afegint que "som l'única candidatura que tenim capacitat per pactar amb diverses forces polítiques, som l'únic canvi possible i el canvi útil. I òbviament no pactarem mai amb cap força política que sigui feixista."
El 2019 Igualada Som-hi –llavors integrada per PSC d'Igualada, Igualada Oberta i Comuns d'Igualada– va obtenir 3.677 vots, un 19,12% del total escrutat. La llista encapçalada per Jordi Cuadras, en la seva estrena com a candidat, va aconseguir quatre representants a l'Ajuntament d'Igualada. A l'oposició, Igualada Som-hi ha fet pactes puntuals amb el govern igualadí, alguns d'essencials com l'aprovació dels pressupostos.
Aquest 28 de maig, ara sense En Comú Podem dins la formació, Igualada Som-hi es presenta com "el nou impuls". "Nosaltres no ens presentem contra ningú, sinó que ens presentem a favor d'Igualada. Per això ja vaig anunciar a l'acte de la presentació de la llista al Museu que, primer de tot, d'aquí al dia 28 de maig vull fer un pacte amb els ciutadans i ciutadanes d'Igualada. Un gran pacte per fer avançar Igualada. Un gran pacte per compartir aquest projecte per Igualada. La nostra bandera és la d'Igualada i aquí hi cap tothom. El nostre compromís és amb Igualada i la seva gent. Igualada, primer. Igualada, Igualada, Igualada. Estic convençut que la nostra posició és la posició central a la nostra ciutat, que som majoria els que volem un nou impuls, els que volem fer avançar Igualada i els que volem que Igualada guanyi el futur. Ho dic així de convençut perquè és el que cada dia em diu la gent pel carrer. Després de dotze anys, la gent té ganes d'un nou aire a Igualada i gairebé tothom qui em trobo em comenta que l'alternança en política és bona. Estem preparats per assumir aquesta responsabilitat", ha explicat el candidat Jordi Cuadras a l'AnoiaDiari.
El 2015, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) - Poble Actiu es presentava per primera vegada a les eleccions municipals a Igualada. Van obtenir 1.052 vots, un 9,36% del total, que li van donar dos dels vint-i-un seients del Ple. El 2019, Poble Actiu va doblar gairebé el nombre de vots, fins a 1.973 (10,26%), però aquest creixement no li va donar un tercer regidor.
L’actual regidor –després de la sortida d’Eva Pedraza– i cap de llista de la candidatura de Poble Actiu, Pau Ortínez, ha explicat que “nosaltres tenim com a objectiu liderar les esquerres de la ciutat per poder fer fora Marc Castells de l’alcaldia. Tanmateix, després de l’experiència dels darrers quatre anys on ha imperat el model de la sociovergència (Junts per Igualada i Igualada Som-hi), farem el possible perquè Igualada Som-hi tampoc assumeixi l’alcaldia durant el següent mandat. Ens comprometem, doncs, a liderar una alternativa d’esquerres i sobiranista, que pugui capgirar completament les polítiques que ha aplicat el govern de Junts per Igualada amb el suport d’Igualada Som-hi. Tenim l’experiència de quatre anys enrere, quan Igualada Som-hi va ser incapaç de sumar-se a una alternativa a Marc Castells, tot i haver-hi la possibilitat numèrica, i ha preferit ser crossa i apuntalar les polítiques dels exconvergents. Hem vist, doncs, com el pacte no ha servit per a aconseguir cap habitatge públic nou o la vianalització de carrers, malgrat que els socialistes se n’han omplert la boca en cada pacte de pressupostos. El pacte, tampoc ha servit per assolir una nova ubicació per la llar d’infants el Rusc, tot i saber-ho des del dia que es va incorporar a la xarxa pública. Durant aquests anys, hem intentat teixir una oposició constructiva amb Esquerra i amb Som-hi, ja que prioritzàvem una alternativa a Castells, però ha sigut impossible per la contínua negativa dels socialistes. Per exemple, en el cas del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, vam intentar presentar unes al·legacions compartides, però Jordi Cuadras va preferir pactar les molles amb Marc Castells abans que generar una alternativa total a les polítiques plantejades per Junts.”
Valents, En Comú Podem i el Partit Popular lluitaran per obtenir els més de mil vots que es preveu que “costi” un regidor
Carmen Manchón –ara amb les sigles de Valents– va obtenir amb Ciutadans 1.082 vots a les eleccions de fa quatre anys. Un 5,63% del total. I una regidoria. Manchón ha explicat que “des de Valents ens han dit de no parlar de pactes, però arribat el moment que nosaltres fóssim necessaris per formar govern, ho faríem amb aquells que respectessin els valors que el nostre partit representa. Nosaltres som l’únic partit constitucionalista català. Està clar quines són les nostres línies ideològiques, som ben clars. Però estarem al costat d’aquells que promoguin la recuperació i la reconstrucció de Catalunya, i per tant d’Igualada. Volem menys impostos i millors serveis, i això passa per una bona gestió. Volem una fiscalitat millor per tots els catalans (tenim més de 13 impostos i taxes) i està clar pels igualadins, ciutat amb els impostos dels més cars de tota Catalunya. Nosaltres volem sumar i no dividir, sumar esforços per una Igualada millor. “
El Partit Popular va tenir representació ininterrompudament a l'Ajuntament d'Igualada des del 1995 fins al 2019. El 1995, el tàndem format per Pere Calbó i Joan Agramunt va arribar a formar govern amb CiU, que havia obtingut nou regidors. La parella Calbó-Agramunt va continuar a la banqueta de l'oposició, excepte el mandat 1999-2003 i el 2015-2019, quan només van assolir un regidor. En les passades eleccions el PP no va aconseguir una representació que, aquest maig, Agramunt vol recuperar. El candidat ha manifestat que "em considero una persona que m'agrada escoltar, parlar, i intentar sempre consensuar i pactar, en definitiva, a buscar acords. Però sincerament crec que serà difícil a Igualada formar part del pròxim govern municipal, però sense descartar possibles acords des de fora. Malauradament, temàtiques que no són de ciutat interfereixen com per exemple els posicionaments polítics sobre el tema de Catalunya i el seu encaix dintre d'Espanya. De fet, el principal repte, a vegades, és arribar a acords per benefici de l'interès general, és a dir del conjunt de la ciutadania".
En aquestes eleccions ha entrat un “nou” actor a l’escena electoral. Després de diverses eleccions formant part d’una candidatura d’esquerres, primer sota el paraigua de l’Entesa per Igualada i, més endavant, del d’Igualada Som-hi, el passat mes de març, seguint directrius de la direcció, En Comú Podem va sortir de la plataforma d’esquerres Igualada Som-hi, liderada per Jordi Cuadras, per presentar candidatura pròpia. Una candidatura encapçalada per Rafa Moya, que ha assenyalat que “Igualada En Comú Podem és l’esquerra transformadora i ens sentirem còmodes amb tots els que comparteixin fer d’Igualada una ciutat moderna, democràtica, verda i feminista, una ciutat pensada per a les persones, aquest és el nostre model de ciutat i no renunciarem a ell. Nosaltres creiem en el diàleg com fonament de la política, som expert en pactar i en dialogar, però no solament es tracta d’una qüestió de governabilitat sinó també de no renunciar als nostres principis. El que tenim clar és que no pactarem mai amb Junts perquè no estem d’acords en els seus principis bàsics ni tampoc en la seva manera de fer les coses. Òbviament, mai ho farem amb l’extrema dreta.”