TORNAR

Poble Actiu proposa crear una empresa municipal pública per a la gestió de l'aigua i l'energia

La formació s’emmiralla en les experiències de Manresa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Reus i Girona

politica
Dijous, 17 novembre 2022. 18:16. Redacció AnoiaDiari.

Poble Actiu torna a posar sobre la taula el tema de la gestió de l'aigua. De fet, ho farà, presencialment, al ple ordinari de l'Ajuntament d'Igualada que es farà a finals de mes, amb la presentació d'una moció no resolutiva on exposaran "la voluntat de crear una nova empresa municipal que gestioni els serveis d'aigua i d'energia", obrint novament el debat i provocant que "els diferents partits representats a l'ajuntament de la ciutat es posicionin sobre la gestió pública d'aquests serveis essencials."

Aquest ha estat un dels estendards del grup municipal de Poble Actiu, ja des del mandat anterior, quan van denunciar "que els serveis d'aigua dels municipis d'Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt es troben en una situació jurídica irregular perquè no hi ha contracte de concessió del servei d'aigua". Poble Actiu ha demanat al govern igualadí que convoqui la comissió d'estudi per la regularització del servei d'aigua.

Precisament, qui més volen que es posicioni sobre aquest tema és el govern igualadí. La regidora Neus Carles ha insistit que el tema de la gestió pública de l'aigua, "un dret bàsic que no hauria de ser objecte de negoci", és una ferma aposta de la formació i ha reclamat al govern igualadí "que es posicioni a favor de la gestió pública o privada de l'aigua". En aquest sentit, Neus Carles ha posat com a exemple els casos de ciutats com Manresa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Reus i Girona, "ciutats que prioritzen la gestió pública de l'aigua", remarcant que, en alguns casos, que en alguns d'aquests casos, "el govern municipal està liderat, o bé forma part, de Junts per Catalunya, que són part del mateix espai postconvergent que el govern Castells".

Des de Poble Actiu denuncien, una vegada més, que "e model de gestió actual de l'aigua està enfocat a la generació de beneficis per part de l'empresa que gestiona el servei, tot i fer-ho sense un contracte regularitzat. Aquest benefici s'ha xifrat anteriorment en uns 500.000 € anuals, que representa un sobrecost molt important per a la ciutadania d'Igualada. Passar a gestió pública suposaria que tots els diners recaptats reduirien la factura de l'aigua i serien invertits en el servei, prioritzant la gestió eficient i sostenible d'un bé comú com l'aigua evitant que els beneficis econòmics siguin per una gran multinacional com Agbar", remarquen a Poble Actiu.

Entre els casos de les ciutats esmentades, la candidatura municipalista s'emmiralla, sobretot, en la veïna Manresa. Expliquen que "l'empresa pública Aigües de Manresa, que fins ara gestionava el cicle de l'aigua a la capital del Bages, s'ha transformat en una empresa que també pot produir i gestionar energia pels equipaments municipals". Així, Poble Actiu proposa un canvi de model en la gestió en dues fases: "en una primera fase, l'empresa pública d'energia igualadina pogués prioritzar l'autoproducció d'energia mitjançant plaques fotovoltaiques a tots els edificis municipals. En una segona fase, la nova empresa municipal hauria de liderar projectes de creació de Comunitats Energètiques Locals amb la participació de consumidors particulars i/o empreses, per tal d'augmentar la producció d'energia renovable a la ciutat."

El regidor Pau Ortínez ha remarcat que "la gestió conjunta i pública d'aquests serveis marcaria un canvi de rumb total sobre el model de ciutat, un canvi necessari per afrontar els reptes climàtics actuals".


1 Comentaris

J

JOSEPM

IGUALADA

18 de novembre 2022.17:53h

Respondre

És una bona iniciativa a mig i llarg termini.
Respecte a la gestió de l’aigua, sols advertir que si l’empresa és pública li caldran uns Estatuts i Reglament de funcionament clar i... Llegir més transparent, per evitar el que sovint passa en les empreses púliques. Ineficiència, sovint provocada per establiment de paràsits en els llocs de comandament.
Respecte la generació d’energia però us faria una sugerència per activar a curt termini. Crear una oficina de gestió tècnica pels projectes privats, que es relacioni amb capacitat de presió davant les empreses distribuidores (grup ENDESA principalment a la Comarca) a fi d’aconseguir:
a/ Acompanyar a les persones disposades a invertir per produir energia, amb finalitat d’estalvi econòmic i de participació activa en el procès de descarbonització del planeta.
b/ Garantir que les instal·lacions, un cop acabades amb acompliment técnic de projecte ES PUGIN CONNECTAR A XARXA EN UN MÀXIM DE 3 DIES (ara 10 mesos o més)
c/ Ajudar en especial a les Comunitats de Veins, usar les teulades per produir llum sols te avantatges. Fer que ES PUGUIN CONNECTAR A XARXA EN 7 DIES (ara entre 10 mesos i infinit)

Això hauria de ser senzill, es tracta de fer seguiment i pressió a dites companyies, si cal fins i tot acompanyant als afectats fins a tribunals en reclamació de perjudicis. Això és factible i senzill, la resta és un bon propòsit però més difícil de concretar.

Gràcies,

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.