TORNAR

Poble Actiu proposa crear un model de policia de barri, més propera a la ciutadania

La formació ha presentat el programa electoral de seguretat i convivència, amb propostes sobre oci nocturn

politica
Dimecres, 5 abril 2023. 16:34. Redacció AnoiaDiari.

Els sis primers candidats de Poble Actiu (Sara Esquerra Dot)Poble Actiu ha presentat aquesta setmana les seves propostes electorals pel que fa a la seguretat i la convivència a la ciutat. La candidatura municipalista proposa una reestructuració del model policial actual per crear una policia de barri més pròxima als ciutadans, així com incorporar les entitats veïnals i altres actors ciutadans a la Taula de Seguretat. La candidata Elisabet Farrés ha remarcat que "des de Poble Actiu creiem que garantir vides dignes també significa seguretat. La implementació de les nostres propostes en matèria de salut mental, dret a l'habitatge i justícia transformadora, entre d'altres, també milloraria la seguretat i la convivència a la ciutat".

Per aconseguir aquesta policia de barri, Poble Actiu proposa la creació d'equips de policia a cada barri que puguin detectar problemes de forma precoç i que coneguin les entitats, equipaments i veïnat del lloc. A més, s'ha de proporcionar formació específica per als agents de mediació, així com a joves i persones referents dels barris, per a actuar en casos de delictes lleus, petita delinqüència, vandalisme o problemes de convivència. La transparència i el control en les actuacions policials també són importants, i Poble Actiu recomana la creació d'un codi de bones pràctiques que inclou mesures com l'ús del llenguatge inclusiu, evitar el qüestionament a col·lectius estigmatitzats i assegurar la correcta identificació dels agents.

La candidatura d'esquerra transformadora vol incloure la participació ciutadana en la Taula de Seguretat, no només les associacions veïnals d'Igualada, sinó també entitats juvenils, culturals i socials, així com aquells actors que tenen un paper rellevant en els conflictes urbans i que sovint són exclosos, com ara persones migrants, treballadores sexuals, persones sense llar i persones que viuen en cases ocupades. Pau Ortínez ha destacat que "el govern Castells sempre ha pensat que la seguretat i la convivència era un tema exclusiu i hermètic a decidir entre la policia i el govern, i sense escoltar els veïns de la ciutat. Nosaltres creiem que la seguretat i la convivència és cosa de tots. És per aquest motiu que volem canviar el Pla local de seguretat i incorporar la ciutadania a la Taula de seguretat".

D'altra banda, la candidatura municipalista Poble Actiu vol millorar la seguretat a l'oci nocturn i proposa diverses mesures, com ara impulsar el disseny de rutes segures amb la participació d'entitats i col·lectius feministes i antiracistes, dotar de transport públic nocturn als esdeveniments més importants de la ciutat i reforçar la il·luminació en zones com el Mercat de la Masuca i el carrer de la Soledat o l'avinguda Barcelona. També volen posar agents cívics entorn dels locals d'oci nocturn per mitjançar en possibles conflictes i evitar comportaments que puguin afectar la qualitat de vida dels veïns. Segons Rosa Perelló, "També volem vetllar per la qualitat de vida dels veïns pròxims a les zones d'oci nocturn. I per això proposem posar agents cívics entorn d'aquests locals per tal que actuïn de mediadors i evitin comportaments que afectin la qualitat de vida dels veïns de les zones pròximes". A més a més, recorden que han presentat la creació d'un protocol contra les agressions i assetjaments sexuals en espais d'oci nocturn privat, dins les seves propostes en l'àmbit del feminisme.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.