TORNAR

El PSC demana al govern que es tramiti el Pla Especial de Protecció del Patrimoni

El document va ser redactat al final de l’anterior mandat i proposa la protecció d’alguns elements de Cal Badia

politica
Dimecres, 21 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El grup socialista ha demanat al govern de la ciutat que tramiti el Pla Especial de Protecció de Patrimoni, un document que va ser redactat per la Diputació de Barcelona el mes de març del 2011 on es proposen un total de més de 196 edificis o elements susceptibles de ser protegits. Segons ha afirmat Jordi Riba, el govern actual ‘ha deixat el document dins d’un calaix’ provocant així que el rec quedi desprotegit i que Cal Badia hagi estat enderrocada.

Segons explica Jordi Riba, una vegada el POUM va ser derogat el passat febrer del 2010 i davant del risc que hi havia que els propietaris de finques en zones que havien estat afectades poguessin executar llicències, es va encarregar a la Diputació un estudi del Barri del Rec on es llistaven un total de 196 edificis o elements del barri susceptibles de ser protegits en algun dels graus possibles: Protecció integral (6) , conservació (19), protecció parcial (56), protecció ambiental (67), protecció documental (45) i protecció d’expectativa arqueològica (3).

El portaveu socialista afirma que CiU no té sensibilitat pel patrimoni i acusa l’actual govern de ‘deixar el document dins d’un calaix’ sense iniciar el procés administratiu de modificació del Pla Especial de Protecció de Patrimoni, que data del 2005, per ampliar els elements protegits amb les aportacions del nou document: ‘el nou govern ja té l’estudi realitzat, només ha de tirar endavant’

Davant d’aquesta demanda, que ha estat formalitzada per Jordi Riba en el Ple de l’Ajuntament en forma de prec, el govern d’Igualada ha guardat silenci i no ha contestat.

S’hagués evitat l’enderroc de Cal Badia si el document fos vigent?

L’ampliació del Pla Especial de Patrimoni valora l’interès tipològic i ambiental de la finca com a ‘definidora del barri del Rec’ i n’aconsella la preservació del tancament –muralla de la finca, en la Baixada del Carme, entre el carrer del Rec i el riu Anoia. D’aquesta manera, l’edifici seria contemplat com un Bé d’Interès Urbanístic (BPU) en nivell parcial i ambiental.

D’aquesta manera, l’única part que la vigència d’aquest document hauria protegit és el tancament est de l’edifici, que, de fet, actualment segueix en peu.

Els ‘Amics del Rec’ asseguren que no coneixien en profunditat aquest document però afirmen que els tècnics de la Diputació no van poder accedir a l’interior de la finca de Cal Badia, un fet que va impedir que poguessin avaluar els elements de l’interior de la finca que no estan llistats en el document de la Diputació.

Consell Urbanístic Assessor

Pere Calbó, portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament d’Igualada ha donat suport a la petició del PSC però ha recordat que ni l’actual govern ni l’anterior, el de l’Entesa, han estat sensibles amb el patrimoni ja que ni l’un ni l’altre van tirar endavant els tràmits per a la modificació del Pla Especial de Patrimoni.

El popular ha afegit que ‘no trobem cap justificació perquè no s’hagin resolt les al·legacions i s’hagi constituït el Consell Urbanístic Assessor’. Aquest òrgan, que va ser aprovat pel en el si del consistori amb la unanimitat de tots els partits durant l’anterior mandat, però encara s’ha constituït.


19 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

23 de desembre 2011.18:44h

Respondre

Gracies Ferran per l’atenció, però llavors a qui hem de fer cas, als amics del rec o a l’estudi de la Diputació. M’entens no?, tot això es molt complexe i valdria la pena que entre tots ens... Llegir més posesim d’acord en que s’ha de fer i com

F

Ferran J

Igualada

23 de desembre 2011.10:26h

Respondre

Ramon F. disculpa, no havia vist la teva resposta al meu comentari. Copio el punt número 2 del comunicat d’Amics del Rec com a resposta: 2.- L’adoberia de Cal Badia era un exemple únic... Llegir més d’arquitectura industrial del s. XIX, d’enorme interès patrimonial. A més del tractament del totxo, de les seves grans obertures, de les encavallades i les voltes, destacava especialment la seva singular ubicació, davant el riu Anoia, que la convertia en un espai estratègic per a la composició del barri del Rec i pel futur de la ciutat.

i

igualadí

22 de desembre 2011.19:16h

Respondre

Alguns escrivim com a anònims, d’altres amb nom i cognom fals; ”llàstima” que l’autocrítica no sigui una practica gaire habitual. Ànims a tots !

P

Pep Vila

Igualada

22 de desembre 2011.09:18h

Respondre

Ah! Clar, com que no penso com els anònims que no donen la cara i que sospitosament ARA diuen que el Rec no es tant important, sóc de l’altre bando.
I tant que en fan de coses malament els del... Llegir més PSC, només faltaria. Però el temps els està treient la raó als que deien que l’Entesa volia enderrocar el Rec ... i no han passat ni 6 mesos de govern CiU-ERC i ja tenim la primera adoberia a terra. Potser més aviat l’engany l’han produït els actuals responsables municipals, mal els pesi als que per interessos purament personals utilitzen la ciutat pel seu interès.
Ah! Em pot escriure a pepvila11@gmail.com si vol i qui vulgui.

E

Ester Vich

Igualada

22 de desembre 2011.00:48h

Respondre

A l’oposició tots són grans defensors del Rec i quan governen el tiren o el volen tirar a terra. Molt trist tenir uns polítics d’un nivell tan baix. Ens ho mereixem?

i

igualadí

21 de desembre 2011.21:56h

Respondre

Ai Pep, en el fons tu ets igual: el teu encegament en defensar el PSOE de Catalunya (ex-PSC) sembla més aviat ”sospitós”.

N

Núria

21 de desembre 2011.21:49h

Respondre

És una qüestió de sensibilitat general no de color polític, és saber valorar o no.

a

alfonsrobert@eresmas.com

Igualada

21 de desembre 2011.21:14h

Respondre

A veura Sr.Vila, un cop i altra cop l´hi haig de explicar el mateix!!.
Vosté està encegat amb les bonances de PSC , aixó ja ho ting clarissim, no pateixí home. Que el govern Aymamí va mentir... Llegir més als igualadins es de CALAIX, consultí premsa del moment, SI US PLAU. Es una gran mentida el tema de la Urbanització del Passeig de les Cabres,.!es mentida aquí a la Xina Popular, com deia aquell politic. Desde enganyar a la UBIC, passant per carregarse Patrimoni historic i Arquitectonic Igualadí.
Tema personal; Au và home, au và , qui s´amaga darrera d´el Sr. Pep Vila, qui l´assora, !!va que surti!!
Que 400 igualadins et diguim, un rera l´altre que el que van fer al Passeig de les Cabres, es un BARBARIATAT, que no te nom, et fà que pensar, oi?. EXPOSICIÓ a Cal Blaiet (inicies del 2.011).
Va home và, ara s´en arrepenteix d´haver-me donat l´informació que l´any 2005, el TRIPARTIT, va aprovar el PEPPACI (Plà Protecció....), 1 any tot just despres de destruir i d´inaugurar el Passeig de les Cabres (2004).!CINISME PUR I DUR!, que te remordiments ara.
Si aquesta gent (PSC-IC Verds, atentant contra les families i els particulars igualadins, dons ara que s´atenguin a les consecuencies.
Per mentides, falsos, i pocavergonyes.
I si us plau, no em faci perdre mes el temps.

P

Pep Vila

Igualada

21 de desembre 2011.20:10h

Respondre

Perdoni sr. Alfons, però vostè és el primer a dir mentiders amb alguns. Ara, vostè vol convertir un mal personal en un mal de ciutat utilitzant el passeig de les Cabres. Deixi d’utilitzar la... Llegir més ciutat pels seus interessos personals.
Apart, era vostè qui deia que el govern anterior volia derruir el Rec... doncs ara s’ha demostrat que més aviat és el govern actual que ho HA FET. Li agradi o no, qui ha començat la destrucció del Rec és l’alcalde Castells i no l’Aymamí, però el seu encegament personal no el deixarà veure més enllà dels seus propis interessos.

R

Ramon F.

Igualada

21 de desembre 2011.17:46h

Respondre

Ferran J., no se ben be el perquè de la vergonya, i si es refereix al document de la Diputació, en l’article de l’Anoia Diari s’especifica ben be que del que es tractaria es de mantenir... Llegir més solament la tanca de l’edifici, que segons he pogut comprovar no s’ha tocat.

En aquest tema del rec i de la protecció, es parla molt però no s’explica res. En un comentari anterior ja criticava el fet de que el document de la Diputació pretengués que es mantinguessin 196 edificis o elements significatius, que per a mi es una exageració.

Si vostè coneix o coneixia molt be l’edifici de Cal Badia, hem semblaria be que expliqués per exemple i basant-se en qüestions tècniques, el perquè i el que s’hauria d’haver conservat i llavors potser ens entendríem una mica millor, ja que sinó penso que a vegades tots parlem per parlar

F

Ferran J

Igualada

21 de desembre 2011.15:48h

Respondre

Em cansa la cançoneta ’és que els d’abans ho feien pitjor...’. Coi, però les eleccions no els va castigar ja? Podem valorar els qui manen o continuem parlant dels qui manaven i així tapem... Llegir més les vergonyes dels actuals? Aquest enderrocament és una vergonya i aquest govern, que és qui mana ara, no ho hauria d’haver permés, i tenia armes per fer-ho. Aquest és el tema, agradi més o menys.

A

Alfons

Igualada

21 de desembre 2011.14:52h

Respondre

Estimat amic Pep Vila, de mentider, res de res, gràcies a Déu.
A l´article d´Anoiadiari.cat SOCIETAT del 2/11/11 amb titol: Una antiga adoberia del barrí del Rec en perill. Dels 22 comentaris ,... Llegir més 6-7 es corresponent a comentaris entrecrehauts amb vosté. Si us plau torni a llegir-s´els. I no tracti a les persones de mentideres o no ho sap o calli si us plau.!. Gràcies.

P

Pep Vilq

Igualada

21 de desembre 2011.12:09h

Respondre

Pere i Alfons R.V, els que s’estan començant a carregar el Rec són el goven actual de CiU i ERC. I la Cotonera sentenciada. Ja no colen les vostres mentides!

P

Paco

Igualada

21 de desembre 2011.11:38h

Respondre

Igualada va perdent patrimoni, com si en tinguessim tant. Fa uns anys es va ensorrar el Santuari de la Pietat amb 5.000 firmes en contra. No anem bé.

R

Ramon F.

Igualada

21 de desembre 2011.11:22h

Respondre

No trobo gen seriós que ara fem referència a un estudi que demana protegir ni més ni menys en part o totalment 196 edificis, la veritat em sembla una presa de pel que per si sol ja dona a... Llegir més entendre que aquest document es poc seriós. Que ni es pot protegir tot el rec ni economicament es viable, vaja.

Per altre banda, tot i que pel que es veu aquest document o protegeix gairebé tot, sembla que de Cal Badia solament preveu que es mantingui la tanca de l’edifici, cosa que actualment i desprès de l’enderroc s’ha mantingut, per tant potser no calia que ens alarméssim tant

E

Ester Vich

Igualada

21 de desembre 2011.10:58h

Respondre

Què diuen la resta de partits amb representació al Consistori?? Callen ERC, ICV, PxC i PP. Tots es van omplir la boca durant la campanya electoral i mira!

E

Excurtidor

Igualada

21 de desembre 2011.10:35h

Respondre

Si tiresin a terra el munt d’adoberias vellas del barri del rec tindriem un munt de places de aparcament.

A

Alfons R.V

Igualada

21 de desembre 2011.10:22h

Respondre

...ja,ja,ja. Acabo de llegir un acudit del Eugenio. Els ”Socialistus” es càrregan tot el Passeig de les Cabres l´any 2.002, l´inauguren el 2.004, i llavors amb tot el cinisme del món, l´any... Llegir més 2.005 aproven el PEPPACI (Plà especial de protecció de Patrimoni i catàleg d´Igualada), primer el Passeig de les Cabres fà nosa - ens el càrreguem, després aprovém un Plà de protecció, !valgam Déu.!! quina barra. De resupó ens volen colocar el POUM l´any 2.010..Dimitiu ja en bloc! Caray...Prou de fer mal i d´enganyar als igualadins.
En quan a Cal Badia, es un fet, molt greu, i que en cap més càs es pot tornar a produir a la nostra ciutat. Igualada a hores d´ara ja no disposa de dues peces del nostre patrimoni. El primer com a vial públic es podria haver evitat, mai l´administració a de tenir tant nula sensibiliat vers el colectiu públic, patrimonial i arquitectonic de tots. En el segon càs al ser privat ja es molt més dificil actuar-hi, tingen en compte que els interesos son legitims i s´han de tenir en compte. La finca s´anava deteriorant fins el punt que representaba ja un perill. Deteriorament probablement planificat..!no ho se!. Ara be insisteixo aquest ultim fet es tant greu que no es pot tornar a repetir mai més a Igualada.

P

Pere

Igualada

21 de desembre 2011.08:38h

Respondre

Té nassos que un govern que va redactar un POUM que es carregava el Rec ara s’alçi com a element reivindicador d’aqust barri per treure’n un profit polític. Jo pregunto: perquè no van... Llegir més impulsar una Pla Especial de protecció durant el seu mandat? Realment l’ús polític d’aquest tema em repugna. ALGÚ S’HO CREU DE VERITAT?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.