TORNAR

Riba: ‘Tenim ganes de propiciar o de participar en un espai on totes les formacions de progrés s’hi puguin trobar’

‘Recolzem que es faci una auditoria econòmica malgrat que s’auditin coses auditades però exigim que es faci sota criteris de transparència’

politica
Dilluns, 20 juny 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de la derrota electoral del 22M algunes coses han canviat en el Partit Socialista igualadí, Aymamí va renunciar a l’acta de regidor i va deixar a Jordi Riba al capdavant del grup municipal del PSC. Conscient de la pèrdua de força del seu partit, convençut de fer una oposició constructiva i generar debat polític en el si del ple municipal i bel·ligerant amb la voluntat de fiscalitzar l’actuació de Convergència, Riba reflexiona sobre la derrota, la dinàmica de partits i el seu nou paper a l’Ajuntament.

El PSC va perdre contundentment el passat 22 de maig, com va encaixar la derrota?

En democràcia sempre s’ha d’estar preparat per guanyar i per perdre. És evident que ens hauria agradat més guanyar i continuar desenvolupant el nostre projecte i el nostre model de ciutat però la raó la tenen els ciutadans i aquesta vegada han optat pel retorn al model de convergència, conegut ja a la ciutat. Ho encaixem amb la naturalitat que comporta el joc democràtic.

S’esperava la magnitud de la derrota?

No. Enteniem que es podia guanyar o que es podia perdre però no esperàvem que el resultat fos tan contundent ni en la nostra baixada ni en l’ascens de Convergència que, efectivament, ha estat molt important.

I a què ho atribueix?

No és una causa única, és la conjunció de moltes coses, per una banda el context general i la crisi econòmica ha afectat a tots els partits que estaven al govern. Cal sumar-hi el desgast que comporten els 12 anys de govern i altres factors de gestió que han estat mal acceptats o mal entesos pel conjunts de la ciutat...

És a dir, que fa una mica d’autocrítica...

És evident, quan els resultats són de la contundència que han estat s’ha de fer autocrítica però tot el que hem fet ho hem fet convençuts del que era el necessari i el correcte.

Entén i comparteix la renúncia de Jordi Aymamí?

Totalment, en Jordi porta a l’Ajuntament des de l’any 1987 per tant ha cobert una llarga etapa de servei a la ciutat des de l’oposició i des del govern i després d’aquesta derrota ha assumit la seva part de responsabilitat. No només respecto la seva decisió sinó que li agraeixo els anys de dedicació a la ciutat i el mestratge polític que ha exercit sobre mi mateix i el conjunt de persones que han formant part del projecte d’esquerres a la ciutat.

Vistos els resultats, la decisió de repetir Jordi Aymamí com a candidat va ser encertada?

La decisió va ser correcte, es va debatre en el si del partit i comparteixo la decisió que es va prendre en el seu moment. De fet és d’agrair, es podia guanyar o perdre i el risc que assumia el Jordi era important, cosa que mereix afegir-hi una dosi addicional d’agraïment.

Després de la derrota generalitzada del seu partit arreu de Catalunya, creu que el PSC necessita un replantejament general?

Malgrat les conjuntures favorables o desfavorables, en aquest cas la nostra és desfavorable, els partits són estructures necessàries per la democràcia, donen coherència ideològica als projectes i segueixen sent plenament vigents. Dit això, crec que també són estructures cada vegada més insuficients. No sé si els partits tindran la capacitat de donar cabuda a les diferents sensibilitats i reivindicacions que presenta la societat actual, no m’estic referint exclusivament als indignats, sinó que intento anar més enllà. Hauríem d’anar cap a models que complementin les estructures dels partits amb plantejaments més transversals que donin cabuda a una major amplitud de sensibilitats de la població que avui tenen difícil encaix en les estructures dels partits. No és res estrany, hi ha països com EEUU o Itàlia que funcionen des de fa anys amb aquests plantejaments, amb estructures de partit més laxes i on hi conviuen sensibilitats molt diferents.

És a dir, vostè aposta per estructures de partit menys rígides

Els partits han d’obrir les portes i les finestres per donar entrada al màxim de gent, sensibilitats, demandes i reivindicacions; han de ser capaços d’estructurar mecanismes transversals. El model de l’Entesa per Igualada ha estat un model en aquest sentit, nosaltres estem convençuts de reprendre un procés d’aquestes característiques que doni cabuda als partits que vulguin, tenim ganes de propiciar un espai perquè les formacions de progrés es puguin trobar, si volen, dins i fora dels partits.

És a dir, aposta per tornar a formar una Entesa d’aquí quatre anys..

EL model Entesa ha estat un model reeixit, ho hem dit abans, durant i després, però no es tracta de reproduir el mateix model, es tracta de crear o de propiciar o participar en quelcom que permeti el punt de trobada de diferents sensibilitats de progrés i que a partir d’aquí es puguin estructurar propostes polítiques amb una vocació electoral a mig i llarg termini.

Com veu el pacte entre CiU i ERC-Rcat?

La posició d’ERC a Igualada ha estat de submissió a Convergència. ERC també ha tingut uns resultats especialment dolents a Igualada en aquestes darreres eleccions i penso que hi ha tingut alguna cosa a veure a aquest paper de submissió que ERC ha adoptat a CiU i especialment amb la persona de Marc Castells en els darrers anys.

El pacte ha materialitzat aquesta posició de submissió i es tracta d’un pacte de mínims, ha estat un procés d’entrega, a nosaltres no ens haurien acceptat un pacte així, de fet fa quatre i vuit anys els vam oferir un pacte millor i no ens el van acceptar.

A més a més, ens va sobtar que anunciessin un pacte sense explicar-ne el contingut programàtic. Estem convençuts que no hi ha model, no n’hi ha hagut durant quatre anys i un model no s’improvisa en quatre dies.

Com a portaveu del principal grup de l’oposició, què li demanarà al nou alcalde?

El senyor Castells ha adquirit un gran compromís amb la ciutat en el seu programa electoral en l’àmbit econòmic. Això ha generat, vistos els resultats, unes grans expectatives en el conjunt de la ciutadania que entenem que espera veure resultats amples, contundents i ràpids en aquest sentit. Per tant, nosaltres exigirem que aquests resultats es produeixin.

Després d’haver deixat Igualada en una situació econòmica poc favorable es veu en posició d’exigir això que diu?

Igualada té una situació d’atur molt important però equiparable al conjunt de ciutats mitjanes de Catalunya. Si un es presenta a les eleccions i diu que resoldrà de forma màgica aquesta situació, nosaltres li exigirem que ho faci. Al debat de l’Ateneu, el senyor Castells va dir que era molt fàcil, que només es tractava d’agafar la maleta i anar a picar portes; per tant, si és tan fàcil esperem veure resultats.

Marc Castells va dir que algunes partides pressupostàries ja estaven esgotades al mes de juny, és així?

L’estat d’execució del pressupost reflecteix que està a l’entorn del 50% d’execució, per tant, de gener a juny s’ha gastat la meitat del pressupost. Hi haurà alguna partida que estigui més amunt i alguna més avall.

Això vol dir que sí que hi ha alguna partida exhaurida

Això sempre passa en la dinàmica del funcionament pressupostari i per això existeixen mecanismes de gestió molt fàcils per corregir-ho.

L’actual alcalde ha confirmat que farà una auditoria de gestió, què li sembla?

En primer lloc ens sorprèn el canvi, no sabem què és una auditoria de gestió. A nosaltres recolzem que es faci una auditoria econòmica tot i que s’auditin coses ja auditades, ja que era un dels compromisos que havia adoptat el senyor Castells i és la millor manera de discernir més enllà de debats partidistes quina és la situació real. Esperem, però, que l’auditoria es faci amb criteris de transferència i que no s’encarregui a una empresa amiga de CiU.

Fa quatre anys, quan Marc Castells va perdre les eleccions, va dir que per a ell, aleshores començava la campanya. Per a vostè ara comença la campanya pel 2015?

No, per a nosaltres ara no comença la campanya. Ara volem seguir servint a la ciutat des de l’oposició. No entenem que una campanya constant i permanent sigui la millor manera de fer servei a la ciutat. Nosaltres farem molta política, però la campanya la farem quan toqui. No ens dedicarem únicament a desgastar ni a satisfer les orelles de tothom ni que sigui defensant posicions contradictòries...


7 Comentaris

j

josep

Igual-da

21 de juny 2011.08:46h

Respondre

Carles: els demagogs, els protagonistes de tele-basura, els folloneros de qualsevol estadi de futbol... sempre es fan notar. L’única diferència amb el ’senyor’ Hernando és que la majoria... Llegir més saben que tots venim del mateix mico.

C

Carles

Igualada

21 de juny 2011.00:54h

Respondre

Pel que es va veure al primer Ple aquí el que pot estar foten més canya a l oposició serà el Robert Hernando que pots estar o no amb ell i el seu partit però com polític em sembla molt... Llegir més interesant.

E

Eusebi F.

Igualada

20 de juny 2011.21:03h

Respondre

Que no s´engany ningú el Sr Riba, el Sr. Figueras, La Sra. Salat, La Sra. Mateu, etc. són MAS DE LO MISMO. Son la continuitat del Sr. Aymamí del Sr Pamies, etc.
Disfrasan-to amb boniques i... Llegir més abstractes paraules, i amb nous vestits. Son despilfarro, malvaratament, POUM, SIMA, etc. Que ho recordin el igualadins ara i a les properes eleccions

a

a.gomis

igualada

20 de juny 2011.16:40h

Respondre

M’agrada el comentari de ’resultats amples, contundents i RÀPIDS’. Obama porta 3 anys intentant treure EEUU de la crisi i unes idees li surten be i altres no. Segur que Marc Castells no deu... Llegir més tenir cap ”fòrmula màgica” qu no tingui obama (un altra cita excel.lent), però només si ho prova, si fa intents i alguns li surten be, ja serà molt més del que han fet els senyors de l’Entesa. Aquests quatre anys han gastat i han fet el mateix que quan no hi havia crisi. per part meva cap pressa. Que el nou govern provi coses i d’aqui 4 anys ja veurem què han fet per nosaltres. I respecte el pacte amb ERC em sembla bé. dos partits i dos caps que em son simpàtics i que s’entenen. I a més, un goverm català i catalanista, perquè hi ha qui porta la C a les sigles del partit i a l’hora de la veritat sembla oblidar el que això significa.

j

josep

igd

20 de juny 2011.14:32h

Respondre

A mi em preocupa i m’indigna aquest comentari:

”Esperem, però, que l’auditoria es faci amb criteris de transferència i que no s’encarregui a una empresa amiga de CiU”

Em preocupa i... Llegir més m’indigna perquè si pensa que un govern pot fer l’auditoria sense criteris de transparència i que el resultat de l’auditoria es pot modular mitjançant el grau d’amistat que té l’empresa escollida, és que aquesta és una pràctica ben possible i probable dins la política. Si ho digués jo que no conec el modus operandis dels ajuntaments seria una especulació, però el senyor Riba ha conegut en profunditat les intimitats de la gestió municipal. D’aquesta manera deuen operar i hauran operat molts partits i governs. El senyor Riba, sense adonar-se, deixa al descobert que els ciutadans estem ben venuts, ara i abans, i això m’indigna.

i

igualadi

Igualada

20 de juny 2011.11:10h

Respondre

Primer de tot penso que el sr. Riba ha de deixar fer almenys durant un temps, ja que si la situació actual de la ciutat es malauradament la que es i ell va estar governant durant 12 anys, vol dir... Llegir més que no va ser capaç de solucionar-la i per tant ara ha de deixar als altres, (que son els que va triar el ciutadà) que mirin de posar remei al problema.

En quant a la auditoria, miri jo estic molt d’acord amb el que ha dit el sr. Castells de fer una auditoria de gestió. Estem segurs que ningú s’ha posat res a la butxaca, però també tots tenim la percepció que s’ha gastat malament i molt mes del que es podia, per tant es molt important saber el que i sobretot el com s’ha gastat, com s’han gestionat els diners del ciutadà i sobretot en el cas de les empreses municipals, la gestió de les quals es molt mes confusa ja que no tenen els organismes de control que te l’ajuntament, personalment hem fa molta basarda el Consorci Sociosanitari (ojala m’equivoqui).

I finalment els resultats, miri vostès sempre carreguen contra ERC i mirant de deixar-la molt malament: que si uns mals resultats, que si s’han entregat, sembla com si els hi fer ràbia que ara estiguin al govern i amb vostès no o haguessin volgut, però sr Riba hi ha una cosa que se’n diu sintonia i amb vostès ERC no la va sentir i ara sembla que la sent, i els resultats, vostès sumant PSC i IC (Entesa) han perdut 4 regidors, un 40% i ERC n’ha perdut 1, un 33%. En els motiu del pacte?, dons es molt fàcil fer un govern fort i estable per treure Igualada del sot a on vostès ens van posar i procurar aconseguir llocs de treball, miri que fàcil i que positiu si ho aconsegueixen

r

ricard d.

igualada

20 de juny 2011.07:41h

Respondre

el senyor Riba no contesta la pregunta de com han deixat la situació econòmica de l’ajuntament d0Igualada, perque es incontestable i injustificable deixar 54 millions d’euros de deute.i... Llegir més s’atreveix a exigir resultats ja.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.