TORNAR

Castells: 'Hem de ser molt curosos perquè ja hi ha partides pressupostàries esgotades'

'Treure la bandera espanyola? El que s’hagi de fer es farà, es farà quan toqui i es farà bé'

politica
Divendres, 17 juny 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Encara no fa una setmana que Marc Castells (CiU) és el nou alcalde igualadí però la seva taula ja és plena de documents i el  telèfon no para de sonar. Amb la il·lusió que li provoca el seu nou càrrec i assumint la responsabilitat que porta associada, Castells treballa des del primer minut per convertir Igualada en 'una ciutat d'oportunitats' i, amb la discreció que vol que l'acompanyi durant tot el mandat, explica quines són les primeres actuacions que farà com a batlle igualadí.

Ja és alcalde, com se sent?

Bé. Molt content, molt satisfet i amb moltes ganes de treballar. Per això dimarts, el primer dia hàbil després de la constitució, vam delegar les competències als diferents regidors perquè poguessin començar a treballar el més ràpid possible.

Dels seus predecessors: Miserachs, Tomàs, Susanna i Aymamí, amb què es queda de cadascú?

De Miserachs el fet d’haver agafat l’Ajuntament en el moment més complicat, havent sortit de la dictadura, quan aquí hi havia una estructura funcionarial arcaica i ni cinc al calaix. Del Tomàs, l’empenta i les ganes de continuar el govern de CiU. De Susanna, la capacitat d’iniciar un principi de la transformació de la ciutat d’Igualada i de Jordi Aymamí el fet d’haver estat tants alcalde d’Igualada.

Va obtenir 10 regidors davant dels 5 del PSC, s’esperava la magnitud de la victòria?

El que no m’esperava era la magnitud de la derrota dels nostres adversaris però sí que detectàvem al carrer moltes, moltíssimes ganes de canvi. Nosaltres vam fer una campanya molt destinada a capitalitzar aquest canvi i ens va sortir bé.

En campanya va dir que el primer que faria seria una auditoria, ho manté o farà cas del PP que li demana que hi renuncii?

Sí, la farem. No tant pel tema econòmic, que tenim una confiança extrema i total amb l’equip econòmic i jurídic de l’Ajuntament d’Igualada, sinó perquè creiem que és convenient fer una auditoria de gestió, hi ha coses que es poden millorar i amb una auditoria de gestió podrem visualitzar-les.

Tenim molts mecanismes i moltes empreses i CiU ha estat vetada en moltes d’aquestes empreses. Cal que la ciutadania estigui tranquil•la, la farem i l’explicarem.

Podent governar amb solitari, amb una minoria força còmoda, va decidir pactar amb ERC-Rcat per... ?

En primer lloc perquè la gent va demanar un canvi a Igualada i no podíem fer el canvi que volia la gent pactant amb els socialistes, Iniciativa o el PP que ha estat el company de viatge de l’Entesa durant els darrers vuit anys. Per tant, ens quedava ERC i PxC; descartada PxC i per reducció a l’absurd, ens queda Esquerra Republicana.

En segon lloc, perquè durant els quatre anys d’oposició a l’Ajuntament d’Igualada i governant junts al Consell Comarcal hem teixit unes complicitats i dinàmiques relacionals i hem estat capaços d’articular un projecte comú.

Però repeteixo, podrien haver governat en solitari...

Aquest acord és molt beneficiós per Igualada i per l’Ajuntament perquè es garanteix que tots els temes en què es treballi i que es portin al ple s’aprovaran i això feia 8 anys que no passava. Els tècnics d’aquesta casa fan molt bona feina i se’ls ha de garantir que el seu esforç tindrà un resultat.

CiU ha hagut de renunciar a alguna part del seu programa per aconseguir el pacte amb ERC?

No perquè el projecte és tan complementari i en algunes coses tan semblant, que es tracta de sumar voluntats. Bàsicament amb Joan Torras ens uneix una cosa fonamental, la lluita per treure la nostra ciutat de la crisi econòmica, i això és el 100% del nostre programa

Però els dos regidors d’ERC tenen, diguem-ne, carteres ‘petites’...

Això ho diu vostè, jo penso que els serveis a les persones i el benestar de la gent és molt important i a més engloba organismes fora de l’Ajuntament com el CSI dels quals en formaran part. Per a nosaltres no hi ha temes menors. El més important és que cada regidor faci molt bé la seva feina, siguin del color que siguin exigiré als regidors que facin molt bé la seva feina.

Quan van presentar el pacte va dir que se sentia orgullós d’encapçalar el primer govern sobiranista de la història d’Igualada, això com es traduirà en el dia a dia?

Per mi, que he militat molts anys a la JNC i que sóc del 72, una generació que ens anomenem generació-llibertat, és una satisfacció liderar un govern on hi ha dos partits que són inequívocament nacionalistes però el nom no fa la cosa, la gent ens demanarà que el govern d’Igualada sigui efectiu, que lluiti contra la crisi econòmica i que aporti solucions.

El moviment es demostra caminant, un exerceix el seu nacionalisme des de casa seva fins a quan marxa a fer turisme a l’estranger, fins a molts àmbits fora de l’òptica política.

Ara, docns, trauran les banderes del balcó?

És un tema del que ni n’hem parlat. Amb la crisi econòmica que hi ha la gent no entendria que ara entréssim en aquesta guerra. El que s’hagi de fer es farà, es farà quan toqui, es farà bé i sempre seguint la normalitat més profunda. Aquests temes poden tenir un cert morbo, però a la gent li haurien d’importar poc.

Vostè sempre ha promulgat l’austeritat, quins són els primers ajustos que farà?

La supressió dels càrrecs de confiança dels grups municipals. De fet, CiU fa quatre anys ja hi va renunciar. Trobem poc lògic que la ciutadania d’Igualada hagi de pagar els sous a una gent que fan d’auxil•liars administratius per uns partits polítics. La gent el que hauria de fer és treballar per Igualada i pels igualadins, no pels partits polítics.

Una altra promesa que vam fer és la de rebaixar la càrrega econòmica que suposen els polítics i càrrecs de confiança del govern, reduirem de manera molt gran aquesta partida.

I alguna mesura més...

Sí, però encara les estem estudiant. Entendrà que fa dos dies i unes hores que hem entrat a l’Ajuntament . Hem de ser molt curosos perquè ja li avanço que, al mes de juny, quan encara falten sis mesos per acabar l’any, hi ha algunes partides pressupostàries que ja estan esgotades.

Hi ha algunes regidories que sorprenen, Miserachs a cultura?

Ho vaig decidir per dues raons, una perquè sé que ho farà molt bé, i l’altra perquè com a oposició vam tenir la sensació que les entitats culturals d’Igualada estaven descontentes de com havia funcionat la cultura en la passada legislatura i vam decidir que, si tenint la regidoria de cultura en una única cartera no va funcionar, havíem de canviar de model. El que demanem a la gent és un pèl de paciència i que pugui comprovar si el canvi ha estat a millor.

Cal tenir en compte que moltes de les coses que passaran durant els propers mesos, el nostre govern no hi té res a veure. Nosaltres no hem participat en res de la Festa Major, per exemple. Demanem que la gent ens jutgi per la feina que farem, no per la que no hem fet.

S’imposarà un límit de mandats com a alcalde?

Jo estic convençut que no estaré tants anys fent d’Alcalde com Jordi Aymamí. El servei públic és i ha de ser temporal i per tant entenc que hi ha d’haver una limitació en els mandats.

En el ple de la investidura, l’oposició li va dir que li exigira resultats econòmics, està preparat per donar-los?

Sí, però és curiós que exigeixin resultats aquells que no els han donat...Hem posat a la tinença d’alcaldia de promoció econòmica l’Àngels Chacón, la persona en qui vam apostar per desenvolupar aquestes tasques i aviat mirarem de presentar els nostres resultats en aquest àmbit.

En campanya va llençar el titular de 40x10, crear 40 empreses de 10 treballadors cadascuna, segueix apostant per aquest model?

Sí, farem una aposta molt forta pel polígon de les Comes, de fet, aviat tindrem bones notícies per aquest polígon, l’hem de dignificar, aconseguir que les empreses que ja hi siguin s’hi sentin còmodes i atreure’n de noves.

Quan diu ‘bones notícies’ té alguna cosa confirmada?

Les anunciarem, sempre, quan s’hagin produït. Moltes bones notícies es converteixen en bones notícies gràcies a la discreció.

Es treballarà per un nou POUM?

Evidentment. Jo tinc la confiança plena en el nou regidor d’Urbanisme, en Jordi Pont, que té l’encàrrec de fer el millor POUM per Igualada.

En el Ple de dissabte va dir que faria d’Igualada una ciutat d’oportunitats, quines?

De llocs de treball, de posar empreses tecnològiques de primer nivell, que tothom pugui tenir una qualitat de vida molt gran. Igualada és un model perfecte, estem ubicats en un lloc geogràfic estratègic, a cinc minuts de trepitjar el bosc, amb una tradició industrial molt gran... Cal materialitzar aquelles potencialitats que tenim però que no acaben de donar els seus fruits.


14 Comentaris

r

ricouh

igualada

20 de juny 2011.17:44h

Respondre

Me parece increible que con la crisis que tenemos que es enorme a algunos solo les interesan las banderitas, así nos va.....

F

Francesc

Igualada

19 de juny 2011.23:41h

Respondre

Totes les opinions son respectables. Dit aixó,sincerament al ciutadà sense feina, qué no pot pagar la hipoteca, la llum, el gas etc., de debó creuen vostés qué a la nit no dorm perqué a la... Llegir més façana de l’ajuntament hi ha la bandera local, autonómica, estatal o d’altres institucions?, de debo creuen aixó?. Mirin qui no te feina pentina el gat. Si TOTHOM es dediques a contribuir amb el seu esforç a millorar les coses en comptes de criticar-ho tot, algun dia sortiriem d’aquest pou.

A

Antoni

Igualada

19 de juny 2011.15:39h

Respondre

Pel que veig no hi ha pas la intenció de treure la bandera espanyola del terrat. M’agradarà veure què diuen per la Festa Major aquest any el Joan Torras i el seu número 2. N’hi ha que estan... Llegir més més còmodes fent oposició que fent govern: el tema de la bandera serà la primera prova de foc.

j

josep anton

igualada

19 de juny 2011.12:04h

Respondre

a mi em sembla que posem massa fe en l’administració, qui ens ha de fer sortir de la crisi a Igualada no és l’ajuntament, és més la Sita Murt, la Marta Valls, els descendents del Francesc... Llegir més Fontanellas i gent d’aquest tipus.

el que ha de fer l’ajuntament és no malbaratar recursos, com acaben de fer creant 11 regidories i intentar abaixar els impostos que puguin, i fer desaparèixer la bandera espanyola de la plaça de l’ajuntament que és un insult per la majoria de ciutadans...

P

Pau

18 de juny 2011.20:05h

Respondre

” Són dades oficials i públiques de la pagina web del Ministerio de Economia y Hacienda (www.meh.es) i que reprodueix el foro-ciudad (www.foro-ciudad.com). Copiat textualment i traduït, diu... Llegir més ’Segons del Ministerio de Economía y Hacienda l’Ajuntament d’ Igualada, a 31.12.2010, té un deute de 54.123.000 euros, el 105,49% del pressupost municipal que puja a 51.304.129 euros per l’any 2010. El deute a 31.12.2009 era de 43.586.000 euros, per tant durant el darrer any ha crescut 10.537.000 euros’. ”

P

Pep Et

igd

18 de juny 2011.16:54h

Respondre

Quina llàstima que ”El Toni” acabi amb aquesta frase. Tots els comentaris son prou respectuosos... no? a més, ”El Toni”, tot i endevinant els seu color polític, sembla dir que espera ara... Llegir més una merda millor.
Tot un despropòsit...

E

Ester Vich

Igualada

18 de juny 2011.14:37h

Respondre

Tens raó Joan March que el Castells ha estat molt hàbil perquè amb l’entrada de Joan Torras al Govern s’assegura que a ERC no li tallen el cap al Torras, després d’uns mals resultats, i es... Llegir més garanteix un soci que mai no li farà ombra i un líder d’ERC molt feble. Són els pitjors resultats d’ERC en molts anys.

R

Raphanus brassica

Igualada

18 de juny 2011.11:52h

Respondre

A mi no em sembla que sigui insignificant en què consisteix el pacte. Els dos partits s’ha presentat amb programes diferents (alguns punts en comú), i ells es deuen a la ciutadania, i en... Llegir més particular a la gent que els ha votat. No pot ser que els representants de la ciutat tinguin carta blanca ”per tirar endavant Igualada”. Hi ha moltes maneres de fer-ho i cada partit en proposa una de diferent, i per això cadascú tria a quin partit vota. Amb aquests arguments hi ha un munt d’eemples de males pràctiques que han contribuït a la desafecció política (no vull dir que aquest en sigui l’única causa, però hi contribueix).

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

18 de juny 2011.08:28h

Respondre

Raphanobrassica es la planta resultant de l’encreuament el rave (Raphanus sativus) i la col (Brassica oleracea).
Perfecte: Sr. Col-rave, ens pots explicar fefaentment quina part del programa del... Llegir més rave i quina part del de la col, hi ha en el teu pseudònim?
Gràcies i que tinguis un bon dia.

E

El Toni

Igualada centre

17 de juny 2011.22:33h

Respondre

No m’exttranya gens que hi hagi partides esgotades, lo extrany es que no ho estiguin totes d’esgotades, despres del malvaratament de diners per part dels sociates i el endeutament que tenim, en... Llegir més Castells haura de fer miracles per subsanar-ho, si es que es pot, clar.
Endevant Castells el PSC ja es merda pasada

i

igualadi

Igualada

17 de juny 2011.17:33h

Respondre

Mes enllà dels acords entre CiU i ERC-RCat que sembla que es basen en intentar treure Igualada de la crisi en la que esta instal-lada, el pacte entre aquets dos partits lo que fa es donar... Llegir més estabilitat al govern de la ciutat, evitant així un mercadeig de vots a cada ple municipal per aprovar les propostes de l’equip de govern. Amb aquest pacte el govern es pot dedicar tranquil-lament a allò pel que se l’ha escollit que es governar la ciutat.

Per tant a mi personalment m’importa ben poc saber quin es el pacte al que han arribat, a mi el que m’importa es veure que es va per feina, que els regidors s’han posat ja a treballar i sobretot m’interessa veure els resultats positius que se’n pot treure d’aquest treball.

Saber el que, el com i de quina manera es superflu si el resultat es favorable i penso que es el que esperem tots que passi

J

Joan March

Igualada

17 de juny 2011.16:29h

Respondre

El Castells ha estat generós i ha salvat el Joan Torras que va fer uns resultats pèssims. L’entrada d’ERC al govern tot i que sense cap pes politic, tapa els mals resultats.

R

Raphanus brassica

Igualada

17 de juny 2011.12:56h

Respondre

Perfecte. Comencem amb la trasnparència, m’agradaria saber on puc trobar per escrit els acords als que han arribat CiU i ERC per governar Igualada.És un acord de mínims, és un programa, o és... Llegir més la suma dels dos (en l’entrevista diu que són complementaris)?

j

joan ramentol esteba

IGULADA

17 de juny 2011.07:29h

Respondre

auditoriA de gestio ,PERFECTA.,es un missatge innovador, començem molt be. gracies.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.