//Plugins sense CDN ?>
Quines accions i projectes de l'equip de govern destacaria, arribats a mig mandat?
La valoració que podem fer d’aquests dos primers anys de mandat és molt positiva per les actuaciEns sentim satisfets i pensem que la majoria de poblatans i poblatanes també ho estan. L’obra de més envergadura que hem executat és la col·locació de gespa al camp de futbol. També s’han fet actuacions a diferents barris, com a alguns carrers del Xaró i de les Garrigues, on també s’ha arranjat el local social. Un dels nostres objectius és anar fent millores en les diverses zones del poble.
I de cara als propers mesos, quines són les prioritats?
Aquest mes de juliol han començat les obres de construcció de la nova llar d’infants, una actuació molt necessària ja que l’actual, tenint en compte el creixement que hi hagut al municipi, ens ha quedat petita. També ja s’estan tirant endavant dues obres que vam incloure al FEIL [Pla Zapatero] com són la millora i ampliació dels vestidors del camp de futbol i la urbanització del barri de la Rata. Properament, s’iniciarà la supressió de barreres arquitectòniques en diferents punts del municipi. També estem treballant en l’adjudicació de la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Aquesta actuació és de gran importància, ja que definirà el futur del nostre municipi.
Preveu, doncs, que al final de la legislatura la majoria d’objectius contemplats al vostre programa electoral s’hauran pogut complir?
La majoria de les propostes que vam incloure hauran vist la llum o estaran engegades. Segur que ens quedarà algun projecte per finalitzar, com la futura residència i centre de dia per a la gent gran, que és un dels de més envergadura i intentarem que es pugui iniciar abans de finalitzar aquest mandat. Si l’obra encara no s’ha pogut iniciar és a causa de l’actual conjuntura de crisi econòmica que estem vivint i que fa que obtenir ajudes d’altres administracions sigui complicat.
Com valora la tasca de l’oposició política?
Fan la feina que han de fer. En algunes ocasions estan d’acord amb les nostres propostes i en d’altres, no. Penso que tots coneixem les necessitats del poble i el que ens diferencia és la prioritat de tirar endavant uns projectes abans que uns altres.
D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?
Hem notat un increment de famílies que s’adrecen als serveis socials per demanar ajudes. Nosaltres, d’acord amb els informes de l’assistent social, intentem ajudar en la mesura del possible i que aquelles persones que realment ho necessitin tinguin ajuda.
S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?
Igual que altres administracions locals, rebem ajudes de la Generalitat, a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), i de la Diputació de Barcelona, mitjançant la línia d’ajudes de la Xarxa Barcelona-Municipis de Qualitat. Aquestes subvencions es destinen a diferents projectes previstos per aquest mandat, com la construcció de la nova llar d’infants municipal o la millora i ampliació del consultori mèdic.
Pel que fa al FEIL, al nostre municipi vam rebre 388.135 € que s’han destinat a tres projectes: la urbanització del barri de la Rata, la millora i ampliació dels vestidors del camp de futbol del Pas Blau i l’adaptació de diferents voreres del poble per millorar-ne l’accessibilitat.
Quin és el missatge que l'Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?
Tots, tant les administracions com els ciutadans, estem patint aquesta crisi i, per tant, hem de ser responsables i controlar les despeses. Hem de ser conscients que la situació de bonança econòmica que havíem viscut els darrers anys, marcada pels preus del mercat immobiliari, costarà de repetir. Hem de ser prudents i afrontar la situació com puguem.
I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta crisi?
Tot i que hem patit una baixada d’ingressos pel que fa a llicències d’obres, com ha passat en altres ajuntaments, el nostre municipi compta amb un important polígon industrial, el del Plans d’Arau, que suposa una font de riquesa. Malgrat que algunes empreses d’aquesta zona han fet Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) creiem que aconseguiran sortir d’aquesta situació i seguiran tirant endavant.
Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...
Respecte el projecte de l’aeroport corporatiu ratifico que La Pobla serà una de les zones d’afectació d’aquesta nova infraestructura i, per tant, creiem que hi tenim alguna cosa a dir. Tal i com vaig explicar, quan es puguin presentar al·legacions ho farem. Com a equip de govern el nostre deure és defensar els interessos i el benestar dels poblatans i de les poblatanes. Respecte la resta de projectes, si són positius per a la comarca i no perjudiquen cap municipi hi estem a favor. L’Anoia ha de buscar alternatives per superar la crisi.
A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi?
En la sessió extraordinària del 26 de juliol de 2007 el Ple va aprovar una moció a favor de pertànyer a la Vegueria del Penedès, que va comptar amb els vots a favor de CiU i d’ERC i en contra del PSC. Pensem que aquesta opció és la millor, ja que anar a la Vegueria del Bages podria suposar una confrontació amb Manresa i cap a Barcelona representaríem un tant per cent molt petit respecte l’àrea metropolitana. En aquesta vegueria l’Anoia seria la zona més industrial, el Penedès la més agrícola i el Garraf, la més turística.
Molts pobles estan apostant per la participació ciutadana, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. Han incorporat aquest àmbit a la seves polítiques?
Quan vam elaborar l’auditoria mediambiental, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, els poblatans i les poblatanes que hi van voler participar ho van poder fer en diverses reunions. Ara estem iniciant els tràmits per a l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i el mateix procediment ja inclou la participació directa dels ciutadans i les ciutadanes.
I, en relació a les TIC, quines accions i mancances destacaria?
Hem dotat la biblioteca municipal de Wi-Fi i des de fa uns anys disposem d’un servei de telecentre al Local Social de l’Ateneu, que facilita la comunicació gratuïta a internet. De moment, això és del què disposem fins ara; intentarem fer més avenços en aquest camp.
Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara a futur?
Em dedico al món de la política local des de fa anys. Milito a les files de Convergència des de 1997 i vaig entrar a l’Ajuntament el 2003. Vaig ser regidor d’Esports, de Cultura, de Medi Ambient i Sanitat i el maig de 2006 vaig ocupar el càrrec d’alcalde, en relleu de la persona que havia estat a l’alcaldia durant 23 anys, Jaume Armenteras, al qual agraeixo el llegat que em va deixar. Em vaig presentar a les municipals del 2007 junt amb un grup de gent del qual n’estic molt orgullós perquè els agrada treballar pel poble. De cara el futur espero que jo i la resta del meu equip seguim comptant amb la confiança de la majoria dels poblatans i les poblatanes.