TORNAR

El teatre de l'Ateneu acull un debat àgil però sense sorpreses

Sis preguntes concretes fetes pels igualadins van posar a prova la capacitat d'improvisació dels candidats

politica
Dimecres, 18 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una platea gairebé plena esperava el debat electoral de l'Ateneu, un debat que pretén mantenir-se en el centre de l'actualitat política i on van assistir els set candidats a l'alcaldia d'Igualada i el representant d'Escons en Blanc. La saturació de debats sectorials que s'ha viscut durant aquesta campanya ha tret emoció a la ja tradicional cita que organitza l'Ateneu Igualadí. Malgrat que enguany l'organització ha aconseguit un format àgil, els candidats no han aportat més idees de les que s'han pogut veure durant la campanya.

El debat a l'Ateneu

La intenció d'acostar el debat a la ciutadania permetent a tots els igualadins formular les seves preguntes a través de les xarxes socials va donar els seus fruits. Els candidats van haver d'enfrontar-se a sis preguntes concretes, la majoria referents a la situació econòmica de la ciutat i el futur de la comarca. Un cronòmetre invisible pels protagonistes que delimitava el temps de cada intervenció i un sistema que permetia múltiples rèpliques va donar lloc a un debat àgil en el que molts candidats semblaven no sentir-s'hi còmodes.

Les preguntes van girar en torn a la capacitat de portar empreses, les idees per reduir el problema de l'atur, la visió sobre les empreses municipals, la posició en matèria de política fiscal, la voluntat de liderar una unió entre els municipis de la conca i la cohesió social en temps de crisi i de retallades.

Deixant a part els dos partits sense representació actual al consistori, els diferents candidats van posicionar-se d'una manera totalment previsible. Aymamí va defensar l'obra de govern, una postura que va gaudir del suport de Montserrat Mateu i en ocasions de Pere Calbó. Per altra banda CiU i ERC van trobar diversos punts de convergència, com per exemple, l'oposició a les empreses municipals que segons els seus candidats 'fan oposició deslleial a la oferta privada'.

Ignasi Vich, per la seva banda, va fer ús de la seva capacitat d'oratòria i, des de la comoditat que li proporciona no haver estat a l'Ajuntament, va atacar part de l'obra de govern, però sobretot, l'oposició de Marc Castells. Hernando va repetir incansablement el lema de 'primer els de casa' tot utilitzant propostes, sovint populistes.

La paraula 'canvi' va ser una de les més cotitzades i tant Marc Castells com Ignasi Vich com Joan Torras van voler apropiar-se-la tot fent-ne un eix central de llurs intervencions. Jordi Aymamí va apostar per fer un recordatori constant de tot el que s'havia fet i Montserrat Mateu va voler polaritzar el debat entre les polítiques d'esquerra i les polítiques de dretes.

En el debat no hi van faltar anècdotes, el candidat de PXC va recordar que en les darreres eleccions havia donat suport a l'Entesa, Montserrat Mateu va confondre la regidoria d'educació amb la de sanitat i el candidat de Solidaritat va remenar les hemeroteques per aconseguir una foto dels candidats en les darreres eleccions. El candidat d'escons en blanc, Xavier Ortiz, només va participar en la ronda d'obertura i en la de clausura en la que, després d'explicar l'opció proposada pel seu partit, va manifestar que cap dels candidats, que semblava desconèixer, l'havia convençut.


8 Comentaris

j

juan rodriguez

igualada

19 de maig 2011.05:43h

Respondre

Jo hi vaig ser-hi, al debat. La veritat és que em va semblar el de sempre : promeses, promeses i promeses, de les que després no es compleixen la meitat. Els únics que em van semblar coherents amb... Llegir més els seus discursos van ser el Sr. Hernando ( PxC ) i el Sr. Xavier Ortiz ( escons en blanc ). Aquest últim només va parlar a la primera i la última ronda. Respecte al Sr. Hernando, va demostrar que el seu programa no és només ” primer els de casa ” , ja que va aportar propostes de solucions als nostres problemes diaris i idees per dinamitzar la ciutat. De tots, em va semblar el més sincer

C

CV

Igualada

18 de maig 2011.21:09h

Respondre

Te raó el Sr González quan diu que la majoria de vots a PXC vindran de sectors obrers. No hi ha massa discussió, i fa bé de citar els referents europeus. Voldria incidir però en que de... Llegir més transvasaments polítics n’hi han hagut sempre, per a tots els gustos i de molt radicals. El Sr Hernando, tampoc cal exagerar, va prestar la seva imatge a l’Entesa fa dotze anys i avui se’ns ha tornat un fatxenda. Sap greu però al final és un ciutadà privat i esperem que així segueixi després de les eleccions. Casos il·lustres que hauriem de recordar: Recorden el Sr Josep Piqué que va passar del PSUC a CiU i d’aquí al PP, de ministre?; el Sr Miró Ardevol, que va deixar CiU i s’ha muntat una plataforma ultra-catòlica que no te res a envejar a les que ens tenia acostumats el franquisme; el Sr Angel Colom, que estava tant, tant, tant a l’esquerra que se’n sortia del mapa, i ara ja ho veuen, de funcionari a CiU. Repassem els alcaldes franquistes que es van reciclar a CiU? A casa nostra no quedava bé anar-se’n a la UCD o AP. Encara que potser el cas més sonat, ens queda una mica lluny,a casa dels nostres veïns, i és el de Pío Mora (ja veuen que m’he estalviat el Sr.) que de militar al FRAP i participar en atemptats contra policies, avui el tenim de mascaró de proa del feixisme espanyol.

J

Josep G. Gonzalez

Igualada

18 de maig 2011.14:39h

Respondre

Hi ha un tema molt important que cal valorar. Com diu l’article, el final del debat, el representant de Plataforma per Catalunya va treure un cartell electoral de l’any 1999 on sortia ell mateix... Llegir més damunt del logo de l’Entesa. Resulta que llavors ell els hi va donar suport públicament i a més se’n van fer cartells amb la seva foto.

La cara del Sr. Aymami i la Sra. Mateu va ser de quadros. El dimoni, el terrible, el que consideren un monstre, havia format part del seu projecte!

Però ara, el Sr. Hernando, vist com havia actuat l’Entesa havia decidit presentar-se en un projecte propi, PxC.


Què ens diu això? Possiblement, que la major part del votant de PxC vindrà del PSC. Els obrers (molts dels quals han vist que ha augmentat la competència en el mercat laboral per l’arribada de nous ciutadans disposats a treballar més per menys diners), han vist en el discurs de PxC allò que les seves orelles volen sentir. Allò que surt del ventre, del sentiment. Tot i que, possiblement no en sigui la solució.

A Europa, ja fa anys que el trasvassament de vots ha anat així. Aquí, com sempre, més tard. PErò el patró es repeteix.

J

Jaume

Igualada

18 de maig 2011.14:35h

Respondre

(comentari 2)
Per cert molt gran Hernando també quan va ensenyar el cartell de quan va apollar l’ Entesa a les passades eleccions no, a les altres (que això está malament a la noticia). Això no... Llegir més s’ ho esperaven jeje

J

Jaume

Igualada

18 de maig 2011.14:25h

Respondre

El debat va estar bastant bé però com diu el titular sense cap tipus de sorpresa.
I per part dels xiulets ho trobo una falta de respecte intolerable ja que allà s’ estava presenciant un debat i... Llegir més no era un lloc perquè anessin dos nens a xiular. Però la seva resposta em va agradar molt: ”Xiuleu, xiuleu que no xiulareu tant quan hagueu de demanar vosaltres les ajudes. És molt fàcil xiular quan l’ única preocupació que es té es anar a carregar l’ iPhone després”.
Crec que la gent li té por perquè sap que entrará a l’ ajuntament segur però jo ho trobo una cosa molt positiva, no seria bo que governès però si que estigui allà per presionar als polítics de sempre i dir les coses clares.
I això de que els seus arguments queien per si sols em sembla que és una acusació sense cap tipus d’ objectivitat. Cal dir que al principi rebia bastants aplaussos però quan alguns van començar a xiular la gent és va tallar (m’ incloc) i llavors ja només aplaudien els seus incondicionals que hi havia un grupet per allà tots junts.
Per cert el candidat de SI copio la frase d’ un lector anterior, va parlar molt però no va dir res.

R

Ricard Sabater

Igualada

18 de maig 2011.12:44h

Respondre

Vist ahir el debat de l’Ateneu crec que El discurs de l’Aymamí tot i que em dolgui molt dir-ho (durant aquets últims anys he estat simpatitzant del PSC) el vaig trobar rutinari i repetitiu i... Llegir més la pregunta que ens fèiem ahir la gent de l’ateneu era, per què totes les coses que prometia no les havia fet durant aquests últims 12 anys?
El Marc Castells el vaig trobar una mica nerviós i en alguns moments li va faltar algun argument convincent en els diferents torns de rèplica que hi van haver, tot i que crec que serà el proper alcalde d’Igualada.
El Pere Calbó va tenir la oratòria més bona de tots els candidats però les seves idees no em van convèncer gents.
La Montserrat Mateu aquest debat li anava massa gran i es va posar molt nerviosa (el ”millor moment” el va tenir quan va dir que aquests últims anys havia estat regidora de salut ! encara sort que se’n va adonar i va rectificar)
L’Ignasi Vich tot i ser un oportunista encara se’n va sortir força dignament i del pallasso de l’Hernando no cal ni parlar-ne ja que els seus arguments queien per si sols.
El noi d’escons en blanc tot i mantenir un discurs que no comparteixo gents els dos cops que va parlar va mantenir un punt de vista diferent del que estem acostumats però que és del tot respectable.

Crec que vist el debat d’ahir el candidat que va tenir un discurs més coherent va ser el Joan Torras que tot i els mals pronòstics que li vaticina alguna enquesta no es mereixeria baixar dels 3 regidors que té actualment.

G

Guillem

Igualada

18 de maig 2011.09:34h

Respondre

Els de PxC van ser xiulats i escridassats per el públic diverses vegades, cosa que cal destacar.
La veritat és que tots van dir el mateix de sempre, usant amb lleugeresa els verbs... Llegir més ’’farem’’, ’’potenciarem’’ i ’’promourem’’. L’únic que semblava estar centrat en els temes d’igualada era Joan Torras, que val a dir que va ser el millor de la nit. El Castells no va estar malament, però no m’acaba de convèncer. I el de Solidaritat, no va dir res però va parlar molt...

j

juan rodriguez

igualada

18 de maig 2011.06:46h

Respondre

Jo hi vaig ser-hi, al debat. La veritat és que em va semblar el de sempre : promeses, promeses i promeses, de les que després no es compleixen la meitat. Els únics que em van semblar coherents amb... Llegir més els seus discursos van ser el Sr. Hernando ( PxC ) i el Sr. Xavier Ortiz ( escons en blanc ). Aquest últim només va parlar a la primera i la última ronda. Respecte al Sr. Hernando, va demostrar que el seu programa no és només ” primer els de casa ” , ja que va aportar propostes de solucions als nostres problemes diaris i idees per dinamitzar la ciutat. De tots, em va semblar el més sincer.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.