Els beneficis de la pràctica del Mindfulness en el cervell

Els resultats dels estudis neurocientífics dels efectes en el cervell de l’entrenament i pràctica regular del Mindfulness, demostren que redueix l'estrès i millora el benestar, entre d'altres beneficis.

Jon Kabat-Zinn, professor emèrit de medicina de la Universitat de Massachusets, i màxim divulgador del Mindfulness a Occident, defineix el Mindfulness com un “estat de consciència que sorgeix de posar l’atenció de forma intencionada a l’experiència del moment present. Sense jutjar-la o avaluar-la i sense reaccionar-hi”. Estar present, experimentant la realitat tal qual és, deixant d’anar amb el pilot automàtic. En els seus orígens trobem la filosofia budista i la meditació Vipassana que literalment vol dir “veure les coses tal com són”.

Actualment, aquesta disciplina s’està aplicant amb bons resultats en diversos àmbits, especialment en el món educatiu, empresarial i sanitari.

Podem practicar el Mindfulness de forma informal o formal. Informal seria quan posem atenció de forma intencionada al moment present, a la informació que ens donen els sentits, en qualsevol de les activitats que fem diàriament de forma automàtica, i que sovint estem físicament en un lloc, i mentalment en una altra, -el moment de la dutxa, quan conduïm, quan cuinem, etc-.

La pràctica formal inclou diferents exercicis específics i meditacions basades en el Mindfulness que ens ajuden a meditar i focalitzar l’atenció al moment present.

A nivell cerebral, la pràctica regular de la meditació, entre elles, la meditació Mindfulness, afavoreix la disminució de l’activitat cerebral, per això, contribueix especialment a la reducció de l’estrès i ansietat.

Els canvis cerebrals clau que han descobert diverses investigacions científiques, entre elles la Universitat de Harvard  i la Universitat de Yale són:

  1. Reducció de l’activitat cerebral, afavorint la reducció de l’estrès i l’ansietat, i millora de l’atenció i concentració.
  2. Augment de les ones Theta i Alpha, afavorint la millora de l’atenció, ment més desperta.
  3. Augment de connexions neuronals, afavorint la facilitat d’aprenentatge.
  4. Augment plecs corticals, afavorint la presa decisions, memòria, atenció.
  5. Augment de l’Hipocamp i lòbul frontal, potenciant les emocions positives.
  6. Augment densitat matèria gris, afavorint: l’autocontrol respiració/ritme cardíac i una millor resposta cognitiva, emocional i immune.

El Mindfulness pot ajudar a moltes persones, i no té “efectes secundaris”, però acostumo a dir que no és per a tothom ni serveix per tot, ni és prémer un botó. Com en qualsevol esport, o com quan aprenem un nou idioma o instrument de música, requereix molta constància si en volem observar els avenços i els beneficis a mig i llarg termini.

A més a més de la reducció de l’estrès, la seva pràctica també facilita l’entrenament de l'atenció i concentració en les tasques diàries, alhora que millora la gestió emocional, les relacions interpersonals, la presa de decisions i la gestió de la incertesa del món actual.

Per a informació o testimonis dels cursos intensius (un matí) de Mindfulness i gestió de l'estrès previstos pròximament a Igualada, Manresa, Barcelona o Vic, pots consultar la plana www.aulamindfulness.com

 

Article escrit per Roser Claramunt i Oliva, psicòloga coach especialitzada en Mindfulness i PNL. 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.