TORNAR
PUBLICITAT

Alba Vergés: "Salut no aplicarà el pla d'ajust en la despesa sanitària, no retallarem"

Espai patrocinat per

La consellera igualadina ha carregat contra l’executiu espanyol i l’ha acusat de “voler ofegar aquell que té responsabilitats” però no disposa de la clau de la caixa

Salut
Diumenge, 22 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La igualadina Alba Vergés, consellera de Salut, Alba Vergés, ha insitit que el Departament de Salut no aplicarà el pla d’ajust en la despesa sanitària que demana el govern espanyol. “No retallarem” ha afirmat Vergés, carregant contra l’executiu en funcions de Pedro Sánchez. “Denunciem l’abús de voler escanyar, de voler ofegar, aquell que té responsabilitats” però no disposa de la clau de la caixa del finançament.

PUBLICITAT

“Hi ha un problema d’organització que fa que qui té la responsabilitat, qui té les competències en salut, no té les eines. Va molt més enllà del pressupost de la Generalitat”, i ha indicat que, malgrat aquest infrafinançament que pateix Catalunya, el sistema sanitari públic fa front a un augment d’activitat a tots els nivells: des de les visites espontànies a l’atenció primària, les urgències hospitalàries o l’increment de proves i de visites a especialistes, entre d’altres. També ha posat en valor el treball que està fent el Departament de Salut per “organitzar un sistema que doni respostes” a una població que ha crescut demogràficament i que és més diversa i envellida.

La titular de Salut ha explicat que “la priorització del Govern en les polítiques socials i de salut és evident”. “Estem en els màxims històrics d’inversió en salut. Sobrepassem els 10.400 milions d’euros i hem augmentat totes les partides” ha dit la consellera que ha recordat també que un 38% del pressupost de la Generalitat es destina al Departament de Salut.

El repte principal -ha assenyalat Vergés- és “el dret a la salut en majúscules” i ha desgranat algunes de les principals polítiques que s’estan desplegant com ara la millora de les condicions dels professionals i la potenciació i apoderament de la infermeria. En aquest sentit, ha anunciat que el proper 4 de novembre es presentaran les conclusions del Fòrum de Diàleg Professional, on s’ha treballat per identificar els reptes de present i de futur del sistema sanitari i dels professionals.  Precisament, la titular de Salut ha posat aquest Fòrum com a exemple “d’espai de transformació que estem generant des del Departament” amb l’objectiu d’adaptar el sistema de salut als nous reptes i garantir que d’aquí a 20 anys mantingui els seus trets característics: universal, públic, equitatiu i sostenible, sense perdre la qualitat i l’accessibilitat pública.

La consellera també ha subratllat l’aposta ferma de Salut per convertir l’atenció primària en l’eix del sistema sanitari. Vergés ha explicat que el Departament treballa per augmentar-ne la resolució, amb obres de millora dels centres i la construcció de nous equipaments, i també per alleujar les càrregues assistencials i millorar la conciliació laboral.

La consellera igualadina també ha avançat que amb l’objectiu d’assegurar una atenció equitativa, Salut impulsarà un nou decret per millorar l’accés a l’assistència sanitària. Aquest nou decret d’accessibilitat, que la consellera ha qualificat “d’ambiciós”, contemplarà un nou sistema de priorització; adequarà i ampliarà els procediments en temps de garantia, i inclourà plans d’accions per patologies complexes com l’obesitat mòrbida o les al·lèrgies.

PUBLICITAT

2 Comentaris

J

Joan

Igualada

22 de setembre 2019.20:31h

Respondre

És clar ja queda ben poc per retallar, que resta de la referent sanitat catalana? res, us ho heu carregat tot.

M

Marià

Igualada

22 de setembre 2019.08:44h

Respondre

No retallareu per que en els últims anys heu retallat massa i en sanitat fa temps que heu passa’t el llistó no més cal mirar la llista d’espera de qualsevol centre de salud.
Per una visita a... Llegir més un especialista 9 mesos, per una intervenció fins a 12 mesos i tirant curt.
No teniu ni idea del que parleu, com casi sempre.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.